TÜBİTAK Desteğiyle Yumurtanın Raf Ömrü 2 yıla Çıkarıldı

-A +A

TÜBİTAK desteğiyle Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Figen Ertekin tarafından yumurta toz haline getirilerek raf ömrü 3 aydan 2 yıla çıkarıldı.

Mutfaklarımızın vazgeçilmez besinlerinden yumurtanın değişen formu sayesinde raf ömrü uzadı. Normal şartlar altında 3 aylık raf ömrü olan yumurtanın kabuklarından ayrıldıktan sonra bir takım filtrasyon işleminden geçmesi ve püskürtmeli kurutucu işlemin ardından toz yumurta haline girmesiyle raf ömrü 2 yıla çıkartılmış oldu. Yumurta tozunun Türkiye’de bilindiğini ancak kullanımının sınırlı olduğunu ifade eden proje yürütücüsü Prof. Dr. Ertekin, yumurta tozunun ithal edilerek kullanıldığını amaçlarının ithalatı engellemek ve yerli üretimin gelişmesini hedeflemek olduğunu belirtti.

Normal bir yumurtanın raf ömrünün ortalama 3 ay olduğunu, ''toz yumurta''nın ise 1 yıla kadar tüketilebildiğini dile getiren Ertekin, Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Neriman Bağdatlıoğlu ile yaptıkları ortak çalışmayla bu süreyi 2 yıla kadar çıkardıklarını ifade etti.

TÜBİTAK ARDEB 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı tarafından yaklaşık 250 bin TL destek aldıklarını belirten Ertekin, “''Biz çalışmamızda, bir gıdanın başka bir gıda materyali ile mikro boyutta kaplanması veya kapsüllenmesi olarak ifade edilen mikroenkapsülasyon teknolojisini uygulayarak yumurta tozunun raf ömrü arttırdık ve kansorojenik bileşenlerinin oluşumunu engelledik. Laktoz kullanarak elde ettiğimiz kapsüllerde oldukça başarılı sonuç aldık. Bizim getirdiğimiz inovatif bir değer, biz yumurtayı 'enkapsüle' ederek hem bozulmasına hem de renk değişimine karşı korumayı hedefledik ve raf ömrünü bu şekilde uzatmayı başardık. Normal raf ömrü 1 yıldı ama bizim yaptığımız denemelerde bunu biz 2-2,5 yıla çektik” dedi.

Ertekin: “Amacımız Kullanım Alanını Genişletmek”

Yumurtanın toz haline gelmesiyle kullanım alanında kısıtlama olmadığına değinen Ertekin, “Toz yumurta hazır çorbalar, kek un karışımları, omlet yapımı ve mayonez üretiminde kullanılabiliyor. Hedefimiz toz yumurtanın sanayide kullanımını artırmak. Toz yumurtanın depolanması kolay, raf ömrü çok uzun. Bu nedenle özellikle askeriyede tüketilebilir” dedi.

24.09.2013 Başarı Hikayeleri, Akademik Başarı Hikayeleri