TÜBİTAK Desteğiyle ‘Orman Yangın Uyarı Sistemi’ Geliştirildi

-A +A

TÜBİTAK desteğiyle Orman Yangın Uyarı Sistemi geliştirildi. Geliştirilen sistemle 3.2 milyon hektar orman alanı 24 saat takip edilerek en ufak bir yangın 15 saniye içinde fark ediliyor.

Orman yangınlarının erken tespiti ve küçükken söndürülebilmesi için Orman Genel Müdürlüğü ve Bilkent Üniversitesi iş birliğiyle geliştirilen projeyi TÜBİTAK ARDEB finanse ederek destekledi. Geliştirilen sistemle yangın tehlikesinin olduğu arazilere yangın gözetleme kuleleri kurularak arazi kameralarla saniye saniye görüntüleniyor. Kameralarla 15 km çapındaki orman görüntüleri analiz edilerek 15-25 saniye arasında en ufak yangın tespit edip alarm veriliyor. Sistemin detayları hakkında bilgi veren proje sorumlusu İlhami Aydın orman yangınlarının internet üzerinden canlı olarak izlenebildiğini belirterek, yangın başlangıcının otomatik olarak e-posta, SMS veya MMS yoluyla yetkililere bildirildiğini ifade etti.

Kameralı sisteme geçmeden öncede yangın gözetleme kulelerini kullandıklarını belirten Aydın, “Orman yangınlarının söndürülmesinde erken tespit, hızlı ve etkin müdahale amacıyla ülkemiz genelinde 776 adet yangın gözetleme kulesi ile ormanlar 24 saat gözetleniyor. Bu sistem kurulmadan önce, orman yangınları ihbarı, yangın gözetleme kulesinde çalışan personeller tarafından ya da yangını gören kişiler tarafından, ALO 177 Orman Yangın İhbar hattı aranarak yetkili birimlere haber verilmesiyle yapılıyordu. İnsana bağlı bir gözetleme sistemi olması nedeni ile zaman zaman, yangın haberinde gecikmeler yaşanıyordu” dedi.

Kameralı sisteme geçmedeki amaçlarının yangına erken müdahale etmek ve yangın sonrası çalışmaları doğru yönlendirmek olduğunu ifade eden Aydın, sistemle yangınların başlangıç anını tespit ederek yangının yönünü canlı olarak takip edip doğru kararlar verilmesine yardımcı olmayı hedeflediklerini söyledi.

Sistemin uygulanması için Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Manavgat Orman İşletme Müdürlüğünde pilot uygulama olarak 3 adet 360 derece dönebilen kamerayı kulelere kurduklarını belirten Aydın, “Kuleye kurduğumuz kameralardan aldığımız görüntüler Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. Enis Çetin başkanlığındaki bir ekip tarafından geliştirilen bir yazılımla işleniyor. Durumla ilgili bir bulguya rastlanırsa yangın gözetleme kulesinde bulunan bilgisayarlar sesli ve görsel olarak alarm veriyor. Görüntüler kulelerden kablosuz ağ ile aktarılıyor. Kulelerdeki enerji ihtiyacı sıkıntılı olan yerlerde rüzgar yada güneş enerjisinden karşılanıyor” dedi.

77 Yangın Kulesine 154 Kamera

Orman Yangın Uyarı Sistemi için pilot bölgelerde alınan başarılı soncuların ardından sistemi yaygınlaştırdıklarını söyleyen Aydın, Yangına hassas olan kritik orman arazilerine kurulan 77 adet yangın gözetleme kulesinde 154 PZT kamera ile 3.2 milyon hektar orman alanının takip edildiğini belirtti. Aydın, kurulan kamera sistemleriyle orman yangınlarını 15-25 saniye arasında tespit ederek çok hızlı müdahale ettiklerini söyledi.  

Sistemle hassas olan arazilerin takip edildiğini söyleyen Aydın, “Sistem sayesinde orman yangınlarına çok kısa sürede müdahale edebiliyoruz. Yangını çok erken fark etmemizin yanında yangın sonrası ekiplerin yönlendirilmesi adına sistemin bize çok yararı oluyor. Görüntülere bakarak yangının hangi yönde ilerlediğini, ilerlediği yönde neler olduğunu ve hangi yönden daha hızlı ve etkili çalışmalar yapabileceğimizi sistem bize gösteriyor” dedi.

Sistemin Orman Genel Müdürlüğünün ‘Dijital Gözleri’ olduğunu söyleyen Aydın, sistemin her yıl yangın başlama mevsimi olan Mayıs ayında ekipler tarafından kulelere kurulduğunu ve mevsim sonu kabul edilen Kasım ayında toplanarak bakımının yapıldığını ifade etti.

Sistem İçin Yapılan Harcamaların 11 Katı Tasarruf Sağlandı

2007-2012 yılları arasında 241 orman yangınının, bu sistem sayesinde daha başlangıçta tespit edilerek erken uyarı verildiğini belirten Aydın, “Bu yangınların erken haber alınması ve erken müdahalesi ile sistem için yapılan 3.254.353 TL harcamanın yaklaşık 11 katı (38.849.125 TL) oranında tasarruf sağlandığı tespit edildi” dedi.

Geliştirilen Sistem Büyük Dikkat Çekti ve İhracat Başladı

Geliştirilen sistemin yurt dışında da ilgiyle takip edildiğini belirten Aydın, sistemi bazı ülkelere sattıklarını belirterek, “Orman Yangınları Erken Uyarı Sistemi’nin (OYEUS) yazılımı, Amerika Birleşik Devletlerine, (Department of Energy Kurumuna) satıldı. İdaho’daki nükleer santral de satın aldı. Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programının Özel Hedefli Araştırma Projelerinden biri olan,  Yunanistan, Tunus, İtalya ve Türkiye’yi içine alan proje de  orman yangınları ile ilgili bölümünde de bu yazılım kullanılıyor. Bu proje kapsamında Olympos (iki adet), Faselis (iki adet) Rhodiapolis antik kentlerine kurulan sistemde bu yazılım halen kullanılıyor” dedi.

24.09.2013 Başarı Hikayeleri, Akademik Başarı Hikayeleri