TÜBİTAK Desteğiyle Hericium Erinaceus Mantarı Üretildi

-A +A

Denizli'de mantar üretimi yapan Argoma Mantar Şirketi tarafından, Alzheimer tedavisinde etkili olduğu ileri sürülen Hericium Erinaceus mantarı üretildi.

Denizli’de 2000 yılından buyana tıbbi mantar türlerinin üretimi ve araştırılması alanından çalışma yapan Argoma Mantar Şirketi birçok hastalığın tedavisinde etkili olduğunu düşündükleri Hericium mantarını üretti. Şirket sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Atmaca, TÜBTİAK’tan aldıkları desteğin çalışmalarına büyük katkısı olduğunu söyledi.

Aslan yelesi olarak da bilinen Hericium türü mantarların insan sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu belirten Atmaca, projenin şapkalı mantar türünde ıslah materyalinin oluşturulması ve bu materyallerin kullanılarak yeni hibrid bireylerin elde edilmesi temeline dayandığını söyledi.

Proje kapsamında çalışılan Hericium türü için doğal ortamından toplanan mantarlar üzerinde teşhisler yaptıklarını ifade eden Atmaca, “Doğal ortamlarından toplanan örnekleri çimlendirilerek tek spor izolatlarından oluşan bir misel koleksiyonunu tesis ettik. Bu koleksiyon içindeki bireylerin kendi aralarında çaprazlanarak yeni hibrid bireylerin elde edilmesi, bu hibrid bireylerden hazırlanan spawn materyalinin yetiştirme ortamlarına ekilmesi ve her hibridin agronomik özellikleri açığa çıkarılmasını hedefledik. Ticari anlamda verimli olduğu tespit edilen hibridleri oluşturan tek spordan elde edilmiş misellerin anaç olarak saklanması, hibridlerin ve onları oluşturan anaç misellerin DNA parmak izi yöntemiyle moleküler profillerinin açığa çıkarılmasını planladık. Projenin son aşamasında yeni bir ürün olarak Hericium türü mantarlar ürettik” dedi.

Atmaca, “Hericium erinaceus’un tıbbi açıdan da çok önemli”

TÜBİTAK TEYDEB tarafından “Biyoteknolojik Yöntemler Kulanılarak Hericium Türlerine Ait Farklı Spawn Çeşitlerinin Üretimi ve Sertifikasyonu” adlı projeyle yaklaşık 100 bin TL destek aldıklarına değinen Atmaca, Hericium mantarların sağlık açısından önemine vurgu yaparak, “Bu mantar sinir hücrelerinin yeniden oluşmasını sağlıyor. Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Bir ay boyunca tüketen hastalarda kavrama yeteneğinin geliştiği gözlendi. Hericium Erinaceus sindirim kanalında meydana gelen ülser, iltihap ve tümörler üzerinde tedavi edici rol oynadığı çeşitli büimsel çalışmalarla ispatlandı. Kanserden kurtulup bu mantarı yiyen hastaların hayat sürelerinin beklenenden fazla olduğu belirtiliyor" diye konuştu.

Atmaca, Çin, Hindistan, Japonya ve ABD'de üretimi ve tüketimi yaygın olan tıbbi mantarların Türkiye'de ve Avrupa'da son yıllarda tanınmaya başladığını belirterek, "En çok talep Pleurotus Eryngii ve Reishi isimli mantarlara geliyor. Pleurotus Eryngii mantarı cinsel gücü arttırıyor. 'Ölümsüzlük mantarı' da denilen Reishi mantarı yaşlanmayı geciktiriyor, hücreleri yenilediği için kanser tedavisinde kullanılıyor. Çok güçlü doğal antibiyotik. Bağışıklığı güçlendirir, hücreleri yeniler” diye konuştu.

24.09.2013 Başarı Hikayeleri, Sanayi Başarı Hikayeleri