TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi Bilim Söyleşileri

-A +A

TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, "Bilim Söyleşileri" adı altında başlattığı etkinliklerde bilim insanları ile öğrencileri buluşturmaya devam ediyor.

“Bilim Söyleşileri”nin bu ayki konuğu Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adil Denizli olurken, hedefi de Sincan ve Altındağlı öğrenciler oldu.

Sincan Abdurrahim Karakoç Ortaokulu Konferans Salonu ve Ulucanlar Cezaevi Müzesi Yarı Açık Cezaevi Sinema Salonu’nda öğrencilere iki konferans sunan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adil Denizli, Albert Einstein’in “Hayal gücü bilgiden daha değerlidir” sözünü hatırlatarak, “Bir şeyler ortaya koyabilmeniz ve başarabilmeniz için merak etmeniz lazım. Merak ettikçe daha yukarıya gidiyorsunuz. Üniversitelerin temel görevi de budur. Merak ederken biraz da hayal kurmak lazımdır. Gelecekle ilgili bilimsel hayaller çok önemlidir. Ben öğrenci iken çok meraklıydım. Merak edip okudukça ve aklımdaki sorulara yanıtlar bulmaya çalıştıkça bilime olan ilgim daha da arttı” şeklinde konuştu.

TÜBİTAK’ın, Türkiye’de bilimi yönlendiren kurum olduğunu özellikle ifade eden Prof. Dr. Denizli, “30 yıldır bilimle uğraşıyorum. Son yıllarda TÜBİTAK çok önemli projelere imza atıyor. Bilim insanını destekliyor, bilimsel çalışmaları teşvik ediyor. Bakın bu yaptığımız bilim söyleşilerinin temel amacı sizi bilime yöneltmek, sizin içinizdeki ışığı ortaya çıkarmaktır” dedi. Bilginin güç olduğunu, gelişmiş ülkelerin bilim politikalarını bilimsel temellere dayandırdığını sözlerine ekleyen Adil Denizli, “Türkiye şu anda gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı kapatmak için mücadele veriyor.  Bu açığı kapatmak için çok çalışmamız gerekiyor” ifadelerini kulandı.

Nanoteknoloji konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında öğrencilere bilgiler aktaran Prof. Dr. Adil Denizli, “İnsanlar küçük olanı hep merak etmiştir. Buna bir örnek vermemiz gerekirse Güliver’in gezilerinde küçük insanlarla karşılaşır. Nanoteknolojide bu merakın sonucunda gelişmiştir. Nanoteknoloji, maddenin atomik, moleküler ve supramoleküler seviyede kontrolüdür. Nanoteknoloji ilaç, elektronik, biyomalzeme ve enerji üretiminde olduğu gibi geniş uygulama yelpazesiyle birçok araç ve madde yapabiliyoruz” dedi.

Öğrencilere TÜBİTAK Dergileri Dağıtıldı

Bilim söyleşilerinden sonra öğrencilere Bilim Teknik ve Bilim Genç dergileri hediye edildi. Öğrencilerin bilime yönelimlerini artırmak için TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi tarafından düzenlenen "Bilim Söyleşileri" devam edecek. Ortaokul ve lise öğrencilerinin yönelik bu etkinlikte, öğrencilerin hayatın kendilerine sunduğu seçeneklerin farkına varmasına yardımcı olmak hedefleniyor. Bilim insanlarının deneyimleri, hayat öyküleri, meslekleri ve araştırma konuları hakkında paylaşacakları bilgiler ile gençlerin hayatlarına doğrudan dokunmak amaçlanıyor.

12.12.2014