TÜBİTAK – Belarus Ulusal Bilimler Akademisi İkili İşbirliği Çalıştayı Düzenlendi

-A +A

TÜBİTAK-Belarus Ulusal Bilimler Akademisi (National Academy of Sciences of Belarus-NASB) arasındaki bilimsel ve teknolojik ikili işbirliği çerçevesinde, 17 Aralık 2018 tarihinde TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde bulunan TÜSSİDE tesislerinde işbirliği çalıştayı düzenlendi. Kurumumuz İkili ve Çoklu İlişkiler Müdürlüğü’nce organize edilen çalıştaya NASB temsilcileri, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde ve TÜBİTAK bünyesindeki enstitülerde görev yapan araştırmacılar katıldı.

Çalıştaya TÜBİTAK Başkan Danışmanı Dr. Orkun Hasekioğlu başkanlık ederken, NASB yetkilileri ve ülkemizin birçok üniversitesi ve enstitüsünden çok sayıda araştırmacı katıldı. Dr. Orkun Hasekioğlu yaptığı açılış konuşmasında hem Belarus’tan gelen yetkilileri hem de araştırmacıları ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

NASB Başkan Yardımcısı Sergey Kilin konuşmasında, TÜBİTAK ile 10 yılı aşkın süredir işbirliği içinde olduklarını ve bugüne kadar 10 adet projenin ikili işbirliği çerçevesinde desteklendiğine değinerek, bu çalıştayın mevcut ikili işbirliğinin gelişmesinde oldukça önemli bir rol oynadığını belirtti.

TÜBİTAK İkili ve Çoklu İlişkiler Müdürü Alpaslan Mete Karaca, TÜBİTAK’ın uluslararası işbirliği faaliyetlerinden ve Belarus’la ikili işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirmeyi planladıkları adımlardan bahsetti. İkincisinin 2019 Minsk’te gerçekleştirilmesi planlanan ikili işbirliği çalıştayının, açılanacak olan ikili işbirliği çağrılarında da başarılı proje sayısının artmasına zemin hazırlayacağını belirtti.

Çalıştay iki ülke önceliklerine göre belirlenen; optoelektronik sistemler, grafitlerin enerji depolama ve elektrik mühendisliğinde kullanımı, havacılık teknolojileri, kompozit malzemeler, nano malzemeler ve çevre alanında bilgi teknolojilerinin kullanılması olmak üzere altı farklı tematik alanda gerçekleştirildi. NASB bünyesinde bu tematik alanlarda faaliyet gösteren yetkililer, yürütmüş oldukları projeler ve çalışmalar hakkında sunum yaptı. Çalıştaya İstanbul Teknik Üniversitesi’nce yürütülen “Deniz Buz Örtüsü ve Aşırılıklarının Uzaktan Algılama ile Tespiti ve Tahmini” konusundaki proje ve TÜBİTAK UZAY Enstitüsü ve yeni kurulan Optik Sistemler Araştırma Laboratuvarı–OPMER faaliyetleri hakkındaki sunumlarla devam edildi.

Sunumların ardından, çalıştaya araştırmacıların karşılıklı iletişimlerini arttırmak ve ortak proje yapabilmelerini sağlamak amacıyla tematik alanlar özelinde grup çalışmaları ile devam edildi. Bu grup çalışmaları sonucunda, araştırmacılar gerçekleştirmeyi planladıkları taslak projeler hakkında özet bilgilendirme yaparken söz konusu projelerle 2019’da açılması planlanan TÜBİTAK-NASB ortak proje çağrısına başvuruda bulunmaları bekleniyor.

Çalıştayın tamamlanmasının ardından, çalıştayın tematik alanlarıyla da ilgili olarak, NASB yetkilileri gerçekleştirilen laboratuvar gezileri sayesinde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi bünyesindeki Enerji Enstitüsü ve Malzeme Enstitüsü’nü yakından tanıma fırsatı buldular.

18.12.2018