TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın Yeni Yıl Mesajı

-A +A

Son yıllarda dünyayı etkisi altına alan salgın hastalıklar, iklim değişikliği odaklı aşırı sıcaklıklar, kuraklık, yoğun yağışlar, yangınlar ve tüm bunlara bağlı olarak gıda arz güvenliğinde yaşanan güçlükler bize bilim ve teknolojinin bu sorunların çözümü için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.

Dünyanın ve ülkemizin karşı karşıya kaldığı bu sorunların ortak özellikleri; karmaşık, dinamik ve değişken yapıda olmalarıdır. Bu sebeple de, geleneksel çözüm arayışlarıyla yani tek bir disiplinle ve tek bir bakış açısıyla çözülmesi çok güçtür.

Bu sorunların çözümünde TÜBİTAK olarak yenilikçi bir yaklaşım benimsedik; yani “Birlikte geliştirme ve birlikte başarma”. Bu şekilde sorunları çok disiplinli olarak tüm boyutlarıyla ele alan ve her bir bileşenini dikkate alan bir yönetim ve yönetişim anlayışı. 

Bu amaca yönelik olarak bu sorunların çözümünde dünyadaki gelişmeleri izleyen, takip eden değil; kendi kendimize yeten ve öncü olabilen. Bunun için de farklı disiplinlerin, sorunların çözümü için iş birliği temelinde bir araya gelmelerini sağlıyor, bu kapsamda burs ve destekler sunuyoruz.

Temel Bilimler, Mühendislik Bilimleri, Sağlık Bilimleri disiplinlerinin yanı sıra, özellikle bu konuların Sosyal ve Beşeri Bilimler perspektifini de çalışmalarımıza dahil ediyoruz.

Zira bugünün ve geleceğin güçlüklerini; üniversite, sanayi ve kamunun yanında toplumu da dahil edecek şekilde, yenilikçi çözümler ile aşabileceğimize inanıyoruz.

TÜBİTAK olarak bilim ve teknoloji alanındaki tüm faaliyetlerimizi bu yaklaşımla yürütüyor ve bilişimden savunmaya, raylı ulaşımdan uzaya, enerjiden gıdaya, kutup araştırmalarından çevreye kadar tüm alanlarda bu anlayışı yaygınlaştırıyoruz.

TEKNOFEST, STAR, Proje Yarışmaları, Bilim Olimpiyatları, Bilim Fuarları ve Bilim Şenlikleri başta olmak üzere tüm faaliyetlerimize her yaş grubundan çocuklarımızı ve gençlerimizi de dahil ederek bu anlayışın bir parçası olmalarını sağlıyoruz.

Birlikte geliştirme ve birlikte başarma odağında oluşturduğumuz iş birliklerinde, bilgiyi üreten ve bilgiyi kullanan kurumları Ar-Ge ekosistemimizi büyütmek ve güçlendirmek için bir araya getiriyoruz.

Hangi şartlar altında olursa olsun, toplumumuzun yaşam kalitesinin artmasına ve ülkemizin sürdürülebilir gelişmesine hizmet eden, bilim ve teknoloji alanlarında yenilikçi, yönlendirici, katılımcı ve paylaşımcı bir vizyon benimseyen bir kurum olarak, ülkemizin rekabet gücünü arttırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Küresel salgın döneminde birlikte birçok ilki gerçekleştirdiğimiz gibi ülkemizin yararına bilim ve teknoloji temelli daha nice yenilikleri yeni yılda da birlikte sağlayacağız.

Bu birlik ve dayanışma ruhundan aldığımız ilhamla, 2022 yılının güzelliklerle geleceğine inanıyorum.

Bu duygularla yeni yılınızı kutluyor, 2022 yılının hepimize sağlık, refah, huzur, mutluluk ve başarı getirmesini temenni ediyorum.

 

Prof. Dr. Hasan Mandal

TÜBİTAK Başkanı

 

01.01.2022