TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL TRT Haber’e Konuk Oldu

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TRT Haber’de BiGG programına ilişkin açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Mandal, Türkiye’nin en önemli gündem başlıklarından birinin ekonomideki gelişmeler olduğuna değinerek, TÜBİTAK’ın gündeminde de cari açığın azaltılması için neler yapılabileceği konusunun olduğunu belirtti. Türkiye’de cari açığın kapatılabilmesi için yüksek teknoloji ürünlerine gereksinim olduğunu dile getiren TÜBİTAK Başkanı; “Türkiye’nin artık yüksek teknoloji ürünlerini yerli ve millî olarak kendisinin üretmesi gerekiyor. Türkiye yüksek teknolojiyi yerli ve millî süreçler ile yönetebilmeli, bunun içinse gerekli nitelikli insan kaynağını oluşturabilmelidir. Dolayısıyla bu başlatmış olduğumuz program nitelikli insan kaynağımızı ve girişimcimizi desteklemeyi hedefliyor” dedi. Prof. Dr. Hasan Mandal, yüksek teknoloji için 6 alanda çağrıya çıkıldığını belirterek, bunların; “Akıllı Ulaşım”, “Enerji ve Temiz Teknolojiler”, “Sanayide Dijital Dönüşüm”, “İletişim ve Sosyal Dönüşüm”, “Sağlık ve İyi Yaşam” ve “Sürdürülebilir Tarım ve Beslenme” olduğunu belirtti. Genç girişimcilerin, sözü edilen alanlarda, TÜBİTAK’ın uygulayıcı kuruluş olarak yetkilendirdiği 30 kuruluştan herhangi birisine başvurabilme imkânına sahip olduklarını vurguladı.

Fikirden Pazara Kadar Olan Sürecin Birlikte Yürütüleceği Bir Sistem

Prof. Dr. Hasan Mandal, BiGG Programının üniversitelerin teknoloji transfer ofisleri, teknokentler, bazı bankalar ve ilk kez bir sermaye şirketi tarafından katkı verilerek hazırlandığını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Girişimcilerimizin en önemli özelliği yenilikçi fikirlere sahip olmaları. Ancak fikirlerini nasıl iş planına çevirecekleri noktasında sorun yaşıyorlar. Dolayısıyla TÜBİTAK’a resmi başvuru süreci öncesinde ilk aşamada, girişimci arkadaşlarımız iş fikirlerini bir iş modeliyle önerilebilir hâle getirmeliler. Bu amaca yönelik olarak belirlemiş olduğumuz 30 uygulayıcı kuruluş bu arkadaşlarımıza yol gösterecek, iş planlarının hazırlanmasını sağlayacak ve takibinde de 1. aşama değerlendirmesini yapacaklar. Girişimci arkadaşlarımızın arasında başarılı bulunanlar TÜBİTAK’a gelecek ve son aşamada da başarılı olan girişimcilerimize 200 bin TL tutarında yüzde 100 hibe verilecek.”

TÜBİTAK Başkanı, bu ekosistemi ülkemizde oluştururken, TÜBİTAK’ın yalnızca kendi başına bir kamu kurumu olarak süreci yürütmediğini, bu programın yürütülmesi için 30 kadar kuruluşun seçildiğini ve bu uygulayıcı kuruluşlar aracılığıyla girişimcilere daha kolay ve doğrudan bir şekilde ulaşılacağını belirtti.

BiGG Programının Aşamaları

Prof. Dr. Hasan Mandal, BiGG Programı 1. aşamasının başladığını belirterek, “Girişimcilerimiz ilk aşamada uygulayıcı kuruluşlara başvuru yapacaklar ve uygulayıcı kuruluşun hazırladığı eğitimlere katılarak iş planı geliştirecekler. Birebir mentorluk, danışmanlık alacaklar. Sonrasında ise projeleri, ilgili uygulayıcı kuruluşlar tarafından belirlenmiş iş dünyasından, akademiden, girişimci ve yatırımcılardan oluşan paneller tarafından değerlendirilecek. Burada başarılı bulunanlar 2. aşamaya geçmiş olacaklar” dedi. Programın 2. aşamasına geçen adayların ise doğrudan TÜBİTAK’a başvuracaklarını belirten TÜBİTAK Başkanı, şunları kaydetti: “Biz TÜBİTAK olarak, bu uygulayıcı kuruluşlardan adayların ne kadar başarılı olduğu konusunda ön bilgi alacağız. Sonrasında değerlendirmeyi TÜBİTAK yapacak, bu süreci Nisan ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz.”

Prof. Dr. Hasan Mandal ayrıca, BİGG Programının son aşamasına, yani 3. aşamaya geçen adayların firmalarını kurdukları anda 200 bin TL tutarındaki hibelerini alacaklarını ve bu aşamanın da Haziran ayında gerçekleşmesini umduklarını belirtti.

Projeler Neye Göre Seçilecek?

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, BiGG Programına girişimcilerin başvuru yapabilmeleri için öncelikle, projelerinin sözü edilen 6 alandan birinde olması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Mandal, proje seçimlerinde önemli hususları şu sözlerle açıkladı: “Öncelikle başvuru yapacak girişimcilerin projelerinin, belirtilen 6 alanda olması gerekiyor. Bunlar, planlama aşamasında paydaşlarla görüşerek oluşturulan, ülkemizdeki cari açığın kapatılması için iyileştirilmesi gerektiğini düşündüğümüz alanlar. Girişimcilerimizin sunacakları fikirlerin ne kadar yenilikçi olduğu, iş planının nasıl olduğu, ürünlerinin ticarileşerek piyasaya çıkıp çıkamayacağı gibi hususlar değerlendirilecek. En son olarak ürünlerin ticarileşmesi durumunda bir ekip kurulup proje uygulanabilir mi buna bakılacak. Tüm bu ölçütlere uyan adaylar desteklenmiş olacak.”

Genç Girişimcilere Tavsiyeler

TÜBİTAK Başkanı, girişimcilerin çok iyi fikirlerinin olduğunu, ancak bunu iş planına dönüştürme konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, şu önerilerde bulundu: “Onlara tavsiyemiz bu uygulayıcı kuruluşlara başvursunlar, hem bireysel hem de kitlesel olarak verilecek eğitimlere katılsınlar ve her aşamada bu sürecin sonunda ‘Ben bu ülkeye ne kadar katma değer katacağım?’ diye sorgulasınlar. Çünkü biz, masanın bu tarafında bunu daima sorguluyor olacağız. Geçmişte daha farklı bir değerlendirmemiz vardı, ‘Yeter ki yeni fikir olsun’ diyorduk ama bugün aynı zamanda fikirlerin ülkemizin ihtiyaçlarını yerli ve millî olarak karşılayıp karşılamayacağına da bakıyoruz.”

TÜBİTAK Başkanı, BİGG Programının son aşamasına Haziran ayında gelineceğini belirterek, girişimcilerin firma kurulduktan sonra 200 bin TL tutarındaki hibelerini alabileceklerini söyledi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, “18 ay içinde bu kaynağın (200 bin TL) kullanılmasını ve girişimcimizin fikrini iş planı kapsamında ürüne dönüştürmesini bekliyoruz. Eğer ‘Ben başarılı oldum’ diyorsa ikinci bir programımız var, 500 bin TL tutarında hibe verdiğimiz, ‘Ona başvur’ diyoruz. Ancak artık girişimcimizin bu aşamalardan sonra tam anlamıyla bir girişimci olduğu için yüzde hesabı ile çalışıyoruz. 500 Bin TL‘nin yüzde 75’ini biz karşılıyoruz, yüzde 25’ini kendisinin karşılamasını istiyoruz. Zaten bahsi geçen girişimcilerimiz, devam eden süreçte SAYEM olarak adlandırdığımız yeni destek programımız olan Sanayi Yenilik Ağ Mekanizmaları programımız kapsamında büyük şirketlerle çalışabilecekler. BiGG programı aslında girişimcilik için bir başlangıç programı diyebiliriz” dedi.

BiGG’in İlk Başvurusuna 3323 Girişimci Başvuru Yaptı

Prof. Dr. Hasan Mandal, BİGG Programının 2018 yılı ilk çağrısına 3323 girişimcinin başvuru yaptığını belirterek “Rakamlara baktığımızda 6 ayda 3000’e yakın girişimcinin bizim belirlediğimiz tematik alanlarda başvuru yapması bizim için bu ülkenin geleceğine ve gençlerine güven duymamız konusundaki en büyük teminat. Girişimci adaylarımız, fikirlerini bizimle paylaşmaktan çekinmesinler. Fikirleri ne kadar aykırı olursa olsun fikirlerini dinlemekten büyük memnuniyet duyacağımızı bir kez daha yinelemek istiyorum.” cümleleriyle konuşmasını sonlandırdı.

06.09.2018