TÜBİTAK 49. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışmaları Bugün Başladı

-A +A

Lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı’nca, bu yıl 49.su düzenlenen  Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması bugün başladı. Yarışmaya, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 16 artış ile toplam 16 bin 181 proje başvurusu yapıldı. Başvuran 24 bin 320 öğrencinin 13 bin 303’ü kız, 11 bin 017’si erkek öğrenci oldu.

Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Kodlama, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih ve Teknolojik Tasarım olmak üzere 12 alanda düzenlenen yarışmada projelerin ön değerlendirmeleri, çeşitli üniversitelere mensup uzman akademisyenlerden oluşan bölge jürileri tarafından yapıldı. Ön değerlendirme sonuçlarına göre 12 bölge merkezi ilin her birinde 100 proje, toplamda ise bin 200 proje bölge sergilerine katılmak üzere davet edildi.

Yarışma Başlangıcı Bilim ve Teknoloji Haftasına Denk Geldi

Bilim ve Teknoloji Haftasında, 12 Mart 2018 tarihinde Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölge merkezi ilde eş zamanlı olarak açılışı yapılan sergiler, 14 Mart 2018 akşamına kadar bilim ve teknolojiye ilgi duyan tüm öğrenci, öğretmen ve vatandaşlar tarafından ziyaret edilebilecek. Bölgelerdeki sergi adreslerine buradan ulaşılabilir.

Sergi süresince bütün projeler, akademik jürilerce değerlendirilecek. “Birincilik, İkincilik, Üçüncülük” ödülleri alan proje sahibi öğrenci ve danışmanlarına para ödülleri 15 Mart 2018 tarihinde yapılacak Ödül Törenleri ile verilecek. Bölge yarışmasında “Birincilik (Finalist)” ödülü alan 220 proje, 16-20 Nisan 2018 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek Final Sergisinde yarışacak.

Final Yarışmasında İlk Üçe Giren Öğrencilere Üniversite Sınavında Ek Puan Verilecek

Final Yarışmasında birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülü alan öğrenciler, para ödülünün yanı sıra üniversite sınavına girdikleri ilk yıl, derece aldıkları alanla ilgili ÖSYM Kontenjan Kılavuzu’nda belirtilen bölümleri tercih etmeleri durumunda aldıkları derece ile orantılı olarak ek puan uygulamasından yararlanacaklar.

Ayrıca Final Yarışmasında ödül alanlar arasından akademik jüri tarafından belirlenen projeler, ABD’de düzenlenen Uluslararası INTEL-ISEF Proje Yarışması ile Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Proje Yarışması’na katılacaklar. Söz konusu yarışmalarda “birincilik, ikincilik ve üçüncülük” derecesi alan öğrenciler, üniversite sınavına girdikleri ilk yıl ÖSYM Kontenjan Kılavuzu’nda belirtilen ilgili bölümlere sınavsız yerleştirme hakkı ve burs imkânından yararlanacaklar.

 

13.03.2018