Teknoloji Bankası İcra Direktörü Joshua Setipa Kurumumuzu Ziyaret Etti

-A +A

Aralık ayı içinde görevine başlayan Teknoloji Bankası İcra Direktörü Joshua Setipa, Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal’ı makamında ziyaret etti. Setipa’nın ülkemizin ve TÜBİTAK’ın Teknoloji Bankası’na evsahipliği yapması ve bu kapsamdaki yardımları için minnetini dile getirmesinin ardından, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal Kurumumuzu ve Enstitülerini tanıtarak, Teknoloji Bankası’nın çalışmalarına yapabileceğimiz katkılara değindi. Kurumumuzun uluslararası işbirliği vizyonunu anlatan Prof. Dr. Mandal, halihazırda yürütülen işbirliklerini özetledi.

Teknoloji Bankası’nın üç yıllık bir strateji planı yaptığını ve bunun yıllık iş planları ile detaylandırılacağını ifade eden Setipa, yapılacak iş planları çerçevesinde, öncelikli alanların belirleneceğini ve TÜBİTAK’ın katkı sağlayabileceği alanlarda Kurumumuzun deneyim ve uzmanlığından faydalanmaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti.

Teknoloji Bankasının Temelleri İstanbul’daki BM EAGÜ Konferansında Atıldı

En Az Gelişmiş Ülkelerin (EAGÜ) bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarındaki kapasitelerini güçlendirmeyi ve teknoloji transferi gerçekleştirmelerini kolaylaştırmayı amaçlayan Teknoloji Bankası’nın temelleri, 9-13 Mayıs 2011 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen IV. Birleşmiş Milletler (BM) EAGÜ Konferansında atıldı. Konferans kapsamında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından EAGÜ’lere yönelik bir bilim ve teknoloji taahhüt paketi açıklandı. Paket kapsamında, bilim, teknoloji ve yenilik alanındaki taahhütlerden biri, EAGÜ’ler için “Teknoloji Bankası” rolünü üstlenecek uluslararası bir merkezin Türkiye’de kurulması olarak ilan edildi ve 72. BM Genel Kurulu’nun 22 Eylül 2017 tarihli oturumunda ülkemiz adına “Evsahibi Ülke Anlaşması” ile “Mali ve Ayni Katkı Anlaşmaları” imzalandı. Ev Sahibi Ülke Anlaşması, 29 Kasım 2018 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nca da oylanıp kabul edildi. Bunu takiben, Teknoloji Bankası için gereken ofis alanı TÜBİTAK adına MARTEK A.Ş. Gebze’de hazırlandı ve Teknoloji Bankası’nın açılış töreni 4 Haziran 2018 tarihinde Gebze’de gerçekleştirildi.

Teknoloji Bankası’nın açılışının ardından, Banka’nın İcra Direktörü ve ilk aşamada görev yapacak uluslararası personelin işe alma süreci tamamlandı ve Lesoto eski Ticaret ve Sanayi Bakanı olarak da görev yapmış olan Joshua Phoho Setipa, İcra Direktörü olarak Bankaya atandı.

18.12.2018