TEKNOFEST TÜBİTAK İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması Ödül Töreni Gerçekleştirildi

-A +A

TÜBİTAK tarafından 2016 yılından bu yana düzenlenen “Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması” ve bu yıl ilk kez gerçekleştirilen “Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması”, TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında 15-20 Eylül 2020 tarihleri arasında Gaziantep Alleben Göleti’nde yapıldı.

Geçtiğimiz yıllarda TÜBİTAK çatısı altında üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen İHA Yarışması’na, bu yıl ilk kez “Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması” adı altında lise öğrencileri de dâhil edilerek bir ilke imza atıldı.

5. Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması’na Türkiye’den ve yurt dışından toplamda 101 takım, bu yıl ilk kez düzenlenen Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması’na ise 70 takım katıldı.

Öğrenciler tarafından geliştirilen döner kanat ve sabit kanat kategorilerindeki İHA’lar, belirlenen görevlerdeki uçuş ve manevra kabiliyeti, otonom uçuş, taşıma ve istenen bölgeye bırakma gibi becerilerine bakılarak değerlendirildi.

Altı gün süren uçuşlar sonucunda hem döner kanat hem de sabit kanat kategorisinde kazanan takımlar belli oldu.

20 Eylül günü, yarışma sona erdikten sonra düzenlenen ödül töreninde yerli tasarım ve mansiyon ödülleri verilirken, dereceye girenlerin ödülleri 26-27 Eylül 2020 tarihlerinde yine Gaziantep’te gerçekleştirilecek TEKNOFEST Ödül Töreni’nde sahiplerini bulacak.

Yarışmacı takımlara ziyaretçi akını

15-20 Eylül 2020 tarihleri arasında, Alleben Göleti’nde gerçekleştirilen yarışmaya ve yarışmacı takımlara ilgi büyüktü. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Baykar Genel Müdürü ve TÜBİTAK Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Bayraktar, Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakıf Müdürü Ömer Kökçam, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yerel yöneticiler ve üniversite rektörleri, etkinlik süresince öğrencileri yalnız bırakmadılar. Yarışmacı takımları ziyaret ederek, öğrencilerle sohbet ettiler, yarışmayı izlediler.

TEKNOFEST heyecanı Anadolu ile buluştu

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, 19 Eylül 2020 Cumartesi günü katıldığı İHA Yarışması’nda TEKNOFEST’i 3. yılında Gaziantep’e taşımanın, TEKNOFEST heyecanını Anadolu ile buluşturmanın, büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu ifade etti. Kacır, Gaziantep’in, TEKNOFEST’in heyecanına heyecan kattığını belirtti.

TEKNOFEST’in yeri farklı

Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğunda bu yarışmalara katılan, bu projelere imza atan gençlerimizin, bayrağı çok daha yükseğe taşıyacaklarını kaydeden Kacır, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak pek çok projeye, pek çok işe imza atmaya çalışıyoruz. Hepsinin bizim için ayrı bir yeri var ama TEKNOFEST’in, paydaşı olan, içinde olan, bir parçası olan herkesin hayatındaki yeri çok farklı.” dedi.

TEKNOFEST öğrencilerimize özgüven kazandırıyor

TEKNOFEST’in, buradaki öğrencilerimizin hayatındaki yerinin de çok farklı olacağına işaret eden Kacır, şöyle devam etti: “Belki ilk roketini yapan, ilk insansız hava aracını yapan, TEKNOFEST vesilesiyle ilk kez bir teknoloji takımında yer alıp, belli bir zaman sınırı içinde bir projeye imza atma deneyimi elde eden gençlerimiz, bundan böyle hayatlarında Türkiye’miz adına pek çok projeyi hayata geçirebileceklerine inanıyor, bu özgüveni kazanıyor olacaklar.”

Rekabet ve iş birliği aynı anda yaşandı

18 Eylül 2020 Cuma ve 20 Eylül 2020 Pazar günü, Alleben Göleti’ndeki yarışma alanında yarışmacı takımları ziyaret eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise; takımlar arasındaki iş birliğinin geçtiğimiz yıllara göre daha da kuvvetlendiğini ifade ederek, “Evet, burada bir yarış ve rekabet var. Fakat aynı zamanda da muhteşem bir iş birliğine şahit oluyoruz. Arkadaşlarımız burada rekabet halinde birlikte çalışmanın en güzel örneğini sergilediler." diye konuştu.

Türkiye kazanacak

Yarışmacıların ortak söyleminin, “Türkiye Kazanacak” olduğuna işaret eden Prof. Dr. Mandal, Milli Teknoloji Hamlesi için de bu bakış açısının çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Ülkemizin teknolojiyi kullanan değil üreten, takip eden değil takip edilen bir ülke olması için birlikte çalışmanın gerekliliğine dikkat çeken Mandal, Türkiye'nin teknolojik hedeflerine kısa zamanda ulaşması için her türlü destek ve gayreti göstereceklerini belirtti. Mandal, "İnşallah ülkemizin kısa vadedeki 2023, orta ve uzun vadedeki 2053 ve 2071 hedeflerine Milli Teknoloji Hamlesi ile ulaşacağımıza yürekten inanıyoruz." dedi.

TEKNOFEST heyecanı bir yıla yayıldı

Prof. Dr. Hasan Mandal, TEKNOFEST kapsamında farklı illerde yapılan organizasyonlara da değinerek, "TEKNOFEST'in heyecanı aslında bir güne veya bir haftaya sığdırılmış değil, 1 yıla yayılmış durumda. Bunların çıktıları sonucunda da 24-27 Eylül tarihleri arasında Gaziantep'te çok güzel organizasyonlar olacak." ifadelerini kullandı.

Her sene daha iyi bir TEKNOFEST için emek vereceğiz

Her zaman daha iyisini yapabilmek için çaba gösterdiklerini, o yüzden her sene daha iyi bir TEKNOFEST için emek vereceklerini belirten Mandal, şöyle devam etti: "TEKNOFEST amacına emin adımlarla gidiyor ve biz her yıl çıtayı artırmaya devam edeceğiz. Buradaki gençlerin sürece katkı vermeye çabaladıklarını görmek bizleri sevindiriyor, aynı zamanda daha fazla sorumluluk veriyor. Gençlere sunacağımız katkının daha da artması gerekiyor. Bu anlamda kendi ev ödevimize sürekli çalışacağız."

Alışagelmiş yarışmalar değil

20 Eylül 2020 Pazar günü yapılan İHA Yarışması’nın ardından, yerli tasarım ve mansiyon ödülleri için düzenlenen törende konuşma yapan Mandal, burada alışagelmiş yarışmaların dışında mühendislik ve teknoloji yarışması gerçekleştirildiğini söyledi.

Liselilerin ilk İHA heyecanı

İHA yarışmasının bu yıl ilk kez lise kategorisinde de düzenlendiğini hatırlatan Mandal, şöyle konuştu: "Liseli arkadaşlarımız bunu talep ettiler. Yarışmak istediklerini dile getirdiler. Dikkate almak zorundaydık. Sizler taleplerinizi ilettikçe bizler de katkı ve destek vermeye devam edeceğiz. Biz sizlerle beraber geleceğin Türkiye'sini inşa ediyoruz. Öneri geliştirmekten çekinmeyiniz.”

Gelecek yıl için pilotaj eğitimi sözü

Pilotaj eğitimi almak konusunda öğrencilerden yoğun talep geldiğine değinen Prof. Dr. Hasan Mandal, “Bizden en çok istenen şey, uçaklarımızı üretme noktasında, 'Biz pilotaj eğitimi de almak istiyoruz' oldu. İnşallah gelecek yıl bunun eğitimini de vereceğiz." dedi.

TEKNOFEST başvurularında dünya rekoru

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı aynı zamanda TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da 19 Eylül 2020 Cumartesi günü gerçekleştirdiği ziyarette TEKNOFEST'in 3 yaşına girdiğini ve bundan dolayı oldukça mutlu olduğunu ifade etti. Bayraktar, 100 binin üzerinde yarışmacı başvurusuyla bir dünya rekoruna daha imza atıldığını ifade etti.

Gençler bayrağı çok daha yükseğe çekecekler

TEKNOFEST ile ilgili anısını paylaşan Bayraktar, “2000'li yıllarda bizler de sizler gibi ufak sayılabilecek insansız hava araçları geliştirmeye çalışıyorduk. Bugün, ülkemiz bu teknolojiyle dünyada hatırı sayılır bir noktaya geldi. İnşallah sizler bu bayrağı çok daha öteye çok daha yükseğe çekeceksiniz. Geleceğin yarışmalarına bugünden hazırlanıp, kendi alanlarınızın kurucuları, liderleri olacaksınız. Ülkemizin uzay ve havacılık macerasında hak ettiği yere gelmesinde çok önemli roller alacaksınız." diye konuştu.

TEKNOFEST Milli Teknoloji Hamlesi’nin sürücü motoru

Bayraktar, Milli Teknoloji Hamlesi’nin adeta sürücü motoru olduğunu ve bu hamlenin paradigma dönüşümünün dip dalgasını oluşturması açısından TEKNOFEST’in çok kıymetli olduğunu vurguladı.

TÜBİTAK’ın İHA yarışmalarını 5 yıldır düzenlediğini, son 3 yıldır da TEKNOFEST bünyesinde gerçekleştirdiğini hatırlatan Bayraktar, İHA yarışmlarının TEKNOFEST sayesinde adeta tüm toplumla buluştuğunu ifade etti.

Yarışmalara katılımın yüksek olması gurur verici

Yarışmalara ülkemizden ve dünyadan katılımın ve ilginin oldukça yüksek olduğunu ve bunun kendilerini gururlandırdığını belirten Bayraktar, bu ilginin ülkemizin yüksek teknolojideki serüveni açısından çok parlak bir geleceğe işaret ettiğini belirtti.

Tarihe tanıklık ediyoruz

Gaziantep Valisi Davut Gül de katılımcılara yaptığı konuşmada; TEKNOFEST ile tarihe tanıklık ettiklerini belirterek, "10 ila 50 yıl sonra sizin yaptığınız bu etkinlikler tarihin altın sayfalarında yerini alacak. Sizlerdeki o özgüveni, takım çalışmasını, Türkiye'yi daha ileriye götürme aşkını gördük." dedi.

Memleket sizlerle beraber güzel olacak

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen TEKOFEST’e ev sahipliği yapan Gaziantep’in Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye’nin büyük bir beşeri sermayeye sahip olduğunu vurgulayarak, "Bugün sizleri gördüğüm zaman memleket emin ellerde diyorum. Memleket sizlerle beraber güzel olacak. Gözünüzdeki ışık, yüreğinizdeki sevgi, bilgiyle birleşince bizi kimse tutamayacak. Bunu birlikte başaracağız." diye konuştu.

Dereceye giren takımlar ve ödülleri

ULUSLARARASI İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI YARIŞMASI PERFORMANS ÖDÜLÜ

Döner Kanat Kategorisi

1. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi İHAGER Takımı
2. Bursa Uludağ Üniversitesi ULUCOPTER Takımı
3. Gebze Teknik Üniversitesi GTU-AVES Takımı

Sabit Kanat Kategorisi

1. Milli Savunma Üniversitesi HEZARFEN Takımı
2. Bursa Teknik Üniversitesi LAGARİ Takımı
3. İstanbul Teknik Üniversitesi APİS-ARGE Takımı 

ULUSLARARASI İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI YARIŞMASI MANSİYON ÖDÜLÜ

Döner Kanat Kategorisi

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi AHBVÜ İHA Takımı
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi VECHÜR 2020 Takımı

Sabit Kanat Kategorisi

Gaziantep Üniversitesi Hidden Danger Takımı
Dokuz Eylül Üniversitesi Sufai Takımı

ULUSLARARASI İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI YARIŞMASI YERLİ TASARIM ÖDÜLÜ

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atakuş Takımı

ULUSLARARASI İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI YARIŞMASI TUSAŞ-ÖZEL ÖDÜLÜ

Döner Kanat Kategorisi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi İHAGER Takımı

Sabit Kanat Kategorisi

Milli Savunma Üniversitesi HEZARFEN Takımı

LİSELER ARASI İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI YARIŞMASI PERFORMANS ÖDÜLÜ

Döner Kanat Kategorisi

1. Sivas Bilişim Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Sivas Bilişim Takımı
2. Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi Robilsa Takımı
3. İzmir Özel Narlıdere Uğur Anadolu Lisesi Orion Takımı

Sabit Kanat Kategorisi

1. Hasan Akbudak İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ebabil Takımı
2. Menemen Şehit Ahmet Özsoy Fen Lisesi Team META Takımı
3. Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tophane Aygök Takımı

LİSELER ARASI İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI YARIŞMASI MANSİYON ÖDÜLÜ

Döner Kanat Kategorisi

Özel Yesevi Havacılık Lisesi Yesevi Alparslan Takımı
Mustafa Hakan Güvençer Fen Lisesi MHGFLP PoyrazTakımı

Sabit Kanat Kategorisi

Hocacihan Anadolu İmam Hatip Lisesi Hocacihan Takımı
Malkara Anadolu Lisesi Albatros Takımı

LİSELER ARASI İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI YARIŞMASI TUSAŞ-ÖZEL ÖDÜLÜ

Döner Kanat Kategorisi

Sivas Bilişim Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Sivas Bilişim Takımı

Sabit Kanat Kategorisi

Hasan Akbudak İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ebabil Takımı

24.09.2020 Destekler, Bilim ve Toplum, Ulusal Destek Programları