Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne Katılan Bilim İnsanları ile Bir Araya Geldi

-A +A

Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinesinde gerçekleştirilen “4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi”ne katılan bilim insanları ile bir araya geldi. Toplantıya TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, Sefer Koordinatörü Doç. Dr. Burcu Özsoy ve 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi katıldı. Katılımcılar, seferdeki bilimsel çalışmalardan küresel iklim değişikliğine kadar gözlemlerini Bakanımız Mustafa Varank'a aktardı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, küresel ısınma nedeniyle Beyaz Kıta’daki hava sıcaklığının rekor seviyelerde arttığını kaydederek, “Tabii bu durum, kıtadaki doğal yaşamın ve ekosistemin geleceğine ilişkin kaygıları arttırıyor. Aslında tüm dünyanın tıpkı coronavirüs gibi iklim değişikliğiyle mücadele konusunda da teyakkuzda olması gerekiyor” dedi.

İklim Değişikliği ile Mücadele

Varank, Bakanlıkta gerçekleştirilen kabulde, 9 Şubat'ta yola çıkan 24 kişilik ekibin Antarktika'daki çalışmalarının ardından 8 Mart'ta Türkiye'ye döndüğünü söyledi. Seferin beklenenden kısa sürdüğünü belirten Varank, “Küresel ısınma nedeniyle Beyaz Kıta'daki hava sıcaklığı, medyadan da takip etmişsinizdir, rekor seviyelerde arttı. Dolayısıyla ekibimiz hava muhalefetinden kaynaklanan hiçbir sorunla karşılaşmadı. Tabii bu durum, kıtadaki doğal yaşamın ve ekosistemin geleceğine ilişkin kaygıları artırmış oldu. Aslında tüm dünyanın tıpkı coronavirüs gibi iklim değişikliğiyle mücadele konusunda da teyakkuzda olması gerekiyor” dedi.

Danışman Ülke Statüsü

Beyaz Kıta’nın idaresinin, Antarktika Anlaşmasına üye danışman ülkelerin oylarıyla yürütüldüğünü anlatan Bakanımız, “Biz bu anlaşmaya 25 yıl önce gözlemci statüsüyle taraf olduk. Nihai hedefimizse, danışman ülke konumuna geçmek. Bu hedefe ulaşmak için 2017 yılından bu yana çalışmalarımıza hız kazandırdık. İşte düzenlediğimiz bilim seferleri de bu çalışmaların önemli bir parçası” şeklinde konuştu.

15 Farklı Proje

Varank, geçen sene kıtada geçici bilim yerleşkesinin kurulduğunu anımsatarak, sefer süresince araştırmacıların bu yerleşkeyi kullanarak; yer, canlı ve deniz bilimleri alanında 15 farklı proje yürüttüğünü ifade etti.

Kıtaya 3 Farklı Küresel Seyir Uydu Sistemi

Seferden elde edilen verilerin bilimsel yayınlarla tüm dünyaya duyurulacağını kaydeden Bakan Varank, “Kıtaya 3 farklı Küresel Seyir Uydu Sistemi kurduk, bu sayede konum doğrulaması yapabilme kabiliyetine eriştik. Geçen sene başlattığımız Deniz tabanını haritalama çalışmalarımız devam etti. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün güncellediği ekipman sayesinde Horseshoe adasına ait meteoroloji verilerini artık günlük alıyoruz” dedi.

Kalıcı Bilim Üssü Çalışmaları

Bakan Varank, kıtada yapılan araştırmalar sayesinde, ülkemizin kalıcı Bilim Üssü çalışmalarında son aşamaya geçileceğini belirterek, “Bu projenin çocuklarımız ve gençlerimiz tarafından sahiplenilmesine de özel önem veriyoruz. İşte bu yüzden Canan öğretmenimiz seferimizde yer aldı. Çocuklarımız bilime ve teknolojiye daha fazla yoğunlaşsın, meraklarının peşinden koşsun ve bilinmeyeni keşfetmeye odaklansın istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Kıtadaki Çıkarlar Korunacak

Cumhurbaşkanlığının himayelerinde gerçekleşen seferin, TÜBİTAK bünyesinde yeni kurulan Kutup Araştırmaları Enstitüsü tarafından koordine edildiğini söyleyen Varank, “Antarktika'yla ilgili çalışmaları bundan sonra Enstitümüz sürdürmeye devam edecek. Bu sayede, ülkemizin kıtadaki çıkarlarını daha iyi koruyacak, muadil kurum ve kuruluşlarla iş birliklerini daha verimli geliştirebileceğiz” şeklinde konuştu.

4. Kutup Seferi Belgeseli TEKNOFEST’te

Bu sene TEKNOFEST'in Gaziantep’te gerçekleştirileceğini anımsatan Varank, '4. Kutup Seferi kapsamında çekilen belgeselin galasını da Teknofest'te yapmak istiyoruz' dedi. Varank, Türk bayrağını kıtada ekip ruhuyla dalgalandırdıklarını belirterek, bundan sonra da aynı heyecanla bu işin takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK olarak ülkemiz için böylesine stratejik ve kritik bir konuda katkı sağlamaktan ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda yapılacak bilimsel araştırma ve süreçlere tam destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bilim dünyası adına yapılan önemli çalışmalara tanıklık etmenin onurunu yaşadığını belirterek, Antarktika'da kalıcı üs kurulmasının önemli olduğunu bildirdi. Şahin, “Antarktika'nın yeryüzünün kara kutusu ve laboratuvarı olduğunu belirterek, 'Antarktika'da kim etkin olur, yaptığı çalışmalarla bir altyapı oluşturursa dünyanın geleceğinde söz sahibi olacak” dedi.

4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Doç. Dr. Burcu Özsoy, “Sefer ekibimiz yaptığı çalışmaları bitirdiği dönemde geçmesi gereken 4-5 günlük deniz alanı mesafesini 15-20 yıldır erimemiş ve gemi geçişine müsaade etmemiş bir noktadan boğazın açılması sayesinde 12 saatte tamamladı” şeklinde konuştu.

Bilim Seferi Lideri Prof. Dr. Ersan Başar da, “2019'da Horseshoe Adası'nda Türkiye olarak geçici bilim üssümüzü kurduk, 2021 yılına kadar bu üs devam edecek. Gelecek yıllarda kalıcı üssün kurulması için çalışmalar yapılıyor. En kısa zamanda üs kurulduktan sonra daha fazla bilim insanı adada çalışmalarını sürdürecek. Antarktika'da çok zor çevre şartları var. Buz dağlarının kopuşu hüzün verici ve iklim değişikliğinin en önemli göstergelerinden biri. Kıtada sürekli dalga ve fırtına etkisinde kalmak da bizim için zorlayıcı oldu” açıklamasında bulundu.

12.03.2020