Saklıkent'te Gökyüzü Şöleni Başladı

-A +A

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi tarafından her yıl düzenlenen Gökyüzü Gözlem Şenliği’ne 3 bin 247 kişi başvurdu. Kura sonucu belirlenen 347 katılımcı, şenlik boyunca kendi çadırlarında konaklayacak, gökyüzünü ve gök cisimlerini tanımak için teleskoplarla gözlem yapacak.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, Ulusal Gözlemevince (TUG) 2 bin metre yükseklikteki Antalya Saklıkent'te düzenlenen 20. Gökyüzü Gözlem Şenliği ile toplumda astronomi farkındalığı yaratmayı amaçladıklarını söyledi.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevince, 2009 yılından bu yana 2 bin metre yükseklikteki Saklıkent'te gerçekleştirilen şenliğe katılanların kendi çadırlarında konaklayacaklarını, gökyüzünü ve gök cisimlerini tanımak için teleskoplarla gözlem yapacaklarını bildiren Prof. Dr. Ergin, astronominin ve içinde barındırdığı fizik, matematik ve kimyanın bir anlamda doğa laboratuvarı olduğunu ifade ederek, gökyüzünü herkesin doğru öğrenmesi gerektiğini, toplumun bilime daha bilinçli bakabilmesi için bu tarz etkinliklere katılmanın çok faydalı olacağını dile getirdi.

Gökyüzü Gözlem Şenliği'ne katılmak için bu yıl 3 bin 247 kişinin başvurduğunu belirten Prof. Ergin, başvuru formunu dolduran adaylar arasında çekilen kura sonucu 347 kesin katılımcının belirlendiğini söyledi. Prof. Ergin, “Tüm gökbilim meraklılarına açık olan Gökyüzü Gözlem Şenliği'ne katılımcı belirlenmesi ve şenliğin yürütülmesi konularında yaptığımız değişikliklerle başvurular internet ortamından bireysel veya aile adına yapılabiliyor. Son 5 yılda, 2 kezden fazla gözlem şenliğine katılanlar bilgisayarla belirlenen kuraya dahil edilmiyor" bilgisini verdi.

Astronomideki keşiflerin önemli bir kısmının gözlem araçlarıyla gökyüzünü tarayan amatör astronomlar tarafından yapıldığına işaret eden Prof. Ergin, gökyüzü kampı niteliği taşıyan şenliğin bilim-toplum buluşması anlamında önemli bir etkinlik olduğunu belirtti.

En Çok Başvuru İstanbul’dan Geliyor

Türkiye'nin 74 şehrinden yapılan başvurularda ilk sırayı İstanbul'un aldığını ifade eden Prof. Ergin, şöyle devam etti:

"İstanbul'u, Ankara, Antalya, İzmir, Kocaeli ve Bursa izliyor. Bin 542 erkek ve bin 705 kadının başvurduğu etkinlikteki meslek grupları da çeşitlilik gösteriyor. Başvuruların mesleki dağılımında bin 560 öğrenci ve 495 öğretmenin yanı sıra mühendis, memur ve bankacı ağırlığı görülüyor. Ailecek de katılınabilecek Gökyüzü Gözlem Şenliği'ne gelen başvurular arasında 49 okul öncesi ve 37 anaokulu öğrenci adına yapılan müracaat da dikkat çekiyor. Etkinliğin 7'den 70'e gördüğü bu ilgi TÜBİTAK olarak bizi mutlu ediyor"

Katılımcıların profesyonel ve amatör astronomlarla buluşmasının hedeflendiği, üç gün sürecek Gökyüzü Gözlem Şenliği boyunca, astronomi konulu seminerler, gökyüzünü ve gök cisimlerini tanımaya yönelik teleskoplarla gözlemler yapılacak. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ziyareti ve çeşitli atölye çalışmalarını da içeren etkinlik süresince, çocukları motive edici yarışmalar da gerçekleştirilecek.

27.07.2017