SAHA EXPO'da Güçlü İş Birliği

-A +A

TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen Yüksek Güçlü Lazer Sistemi’nin HAVELSAN ve ASISGUARD tarafından geliştirilen insansız kara ve hava araçlarına entegre edilmesi için yakın zamanda başlatılması planlanan proje ve çalışmalara zemin oluşturulmasına dair iş birliği protokolü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar ile ASİSGUARD Genel Müdürü Barış Düzgün tarafından imzalandı. 

İmza töreninde konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Hem HAVELSAN hem de ASİSGUARD ile ayrı ayrı iş birliğimiz var. Ama bugün imzalayacağımız iş birliği anlaşması ile hem insansız hava hem de insansız kara araçlarında lazer teknolojilerimiz ve mayın arama teknolojilerimiz kullanılacak.” dedi.  Prof. Dr. Mandal, “Teknoloji alanında yeni ürünler ortaya koyma ve mevcut ürünleri daha da üst düzeye taşıma açısından bu iş birliğinin ülkemize yeni kazançlar sağlayacağına inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.  Mandal konuşmasının sonunda tüm kurumlarda çalışan araştırmacı ve mühendislere de teşekkür ederek, iş birliğinin ülkemize hayırlı olmasını diledi. 

HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar konuşmasında “Ülkemizin en temel AR-GE kurumu olan TÜBİTAK’ın geliştirdiği teknolojileri kullanıyor olmak bizim gibi yerli ve milli amaçlarla yola çıkmış firmalar için son derece önemli.” ifadelerini kullandı.  Nacar ayrıca “Yeni kurulan ama hızla gelişen ASİSGUARD’ın donanım geliştirme alanındaki yetkinlikleri ile insansız hava ve kara araçlarında kullanacağımız lazer sistemlerinin yazılımlarının entegrasyonu ve komuta kontrol sistemleri daha da ileri noktaya taşınacak.” cümlelerini kullandı.  

ASİSGUARD Genel Müdürü Barış Düzgün de bu iş birliği kapsamında donanım desteği sağlayacaklarını vurgulayarak “Bu imzayı atmaktan gurur duyuyoruz.” dedi. 

İmzalanan iş birliği protokolü kapsamında, TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen Yüksek Güçlü Lazer Sistemi’nin HAVELSAN ve ASISGUARD tarafından geliştirilen insansız kara ve hava araçlarına entegre edilmesi için yakın zamanda başlatılması planlanan proje ve çalışmalara zemin oluşturulması amaçlanıyor.

5 yıl yürürlükte kalacak protokol baz alınarak başlatılacak projeler kapsamında Yüksek Güçlü Lazer Sistemi, HAVELSAN tarafından geliştirilen ya da geliştirilecek insansız kara aracı (İKA) sistemlerine entegre edilecek ve bu entegre sistemin testleri gerçekleştirilecek. 

Protokol kapsamında, benzer şekilde lazer silah sisteminin daha düşük kapasiteli versiyonlarının ASİSGUARD tarafından geliştirilen SONGAR sistemlerine entegrasyonu da planlanıyor.
 

11.11.2021