Prof. Dr. Mehmet Çelik, Düzce Üniversitesi’nde TÜBİTAK Desteklerini Anlattı

-A +A

Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen Ulusal Mühendislik Araştırmaları Sempozyumu (UMAS’15)  Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Sempozyumda bir sunum gerçekleştiren Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik, mühendisliğin, bilimle insanlık arasında köprü kuran bir uygulama olduğunu belirterek, “Bilimsel güç, bir ülkede teknolojik gücü doğurur. Teknolojik güç ve ekonomik güç, uluslararası itibar ve insanlığın refahı demektir” dedi.

“Doktoralı Personel İstihdamını Destekliyoruz”

Özel sektörde çalışan doktoralı personelin istihdamına yönelik destekleme programı yürüttüklerini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Çelik, “1601 - Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında, özgün uygulamalı araştırma projelerinin oluşturulması, kuruluşların mevcut Ar-Ge ve yenilik projelerinin bilimsel niteliğinin yükseltilmesi, çalışma çıktılarının patent ve bilimsel yayına dönüştürülmesi ve geliştirilen ulusal ve uluslararası işbirliği ağlarıyla yaygınlaştırılması amaçlarıyla “Özel Sektörde Doktoralı Personel İstihdamının Desteklenmesi Çağrısı”na çıkılmıştır. Çağrı kapsamında başvuru yapan kuruluşlar, istihdam edecekleri doktoralı personel için 24 ay süresince desteklenecek olup, bu süre içerisinde büyük ölçekli işletmelerde en az 3, küçük ölçekli işletmelerde ise en az 1 doktoralı araştırmacı istihdam etmesi şartı aranacaktır. Kapanan çağrımıza 48 firma başvurusu aldık. Söz konusu çağrı kapsamında 2017 yılı sonuna kadar 48 firmada 110 doktoralı personel istihdam edilmesi hedeflenmektedir. Bu 48 firmanın 31’i KOBİ, 17’si Büyük Ölçekli firmalardır. Söz konusu firmaların 15’i Ar-Ge Merkezi, 22’si Teknoparkda yer almaktadır. Firmalarda istihdam edilmesi hedeflenen 110 doktoralı personelin, yüzde 50’si Ar-Ge Merkezinde, yüzde 31’nin ise  Teknoparklarda yer alan firmalarda istihdam edilmesi planlanmaktadır. Söz konusu doktoralı personelin yüzde 57’si Büyük Ölçekli firmalarda, yüzde 43’nün ise KOBİ ölçeğindeki firmalarda  istihdam edilmesi hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.

“Bireysel Genç Girişim Programı”

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik sunumunda, “İş fikri olan bireysel girişimcilerimize yönelik fikir aşamasından pazara kadar tüm aşamalarda destek sağlayan ve çok yakın zamanda revize edilen 1512– Bireysel Genç Girişim (BiGG) Programımız bulunmaktadır. Bu program 2012 - 2014 yıllarında Girişimcilik Aşamalı Destek Programı olarak uygulanmış ve bu programdan destek alarak 349 firma kurulmuştur. Bu yıllar arasında başvuran girişimcilerin eğitim durumuna bakıldığında yüzde 26 ile yüksek lisans öğrencisi, yüzde 22 ile doktora yapan girişimcilerin ilk sıralarda yer aldığını görmekteyiz” dedi. Prof. Dr. Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ticarileşme Desteğini Tüm Aşamalara Yaydık”

“2015 Yılı başlarında Programda büyük bir revizyon yapılmış ve adı değiştirilmiştir. Şimdi yeni uygulama ile ticarileşme desteğini tüm aşamalara yayarak 3 aşamada destek sağlıyoruz. Önemli bir diğer yenilik olarak programa “Uygulayıcılar” eklenmiştir. Şöyle ki, programın ilk aşamasında TÜBİTAK’a gelen iş fikirlerinin doğrulamasının yapılması için girişimcilerin iş fikirleri, uygulayıcı diye ifade ettiğimiz kuruluşlara sunulacaktır.

2. aşamada doğrulanan iş fikirlerinin iş planlarına dönüşmesi için mentörlük desteği ve iş planının da şirketleşmesi için hibe destek sağlıyoruz. 3. aşamada ise bir önceki aşamada elde edilen çıktıların Ar-Ge çalışmalarıyla performans ve işlevsellik bakımından iyileştirilmesiyle ticarileşme potansiyellerinin artırılmasını amaçlıyoruz. Bu aşamada yeni kurulan firma 1507 - TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na başvurabilmektedir.”

“17 Uygulayıcı Kuruluş”

Bu yıl ilk kez uygulanan “BiGG Uygulayıcısı Çağrısı”nı 17 kuruluşun kazandığını anlatan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik, “BiGG programı kapsamında; fikirden iş planına kadar olan süreçlerin desteklendiği aşama, 1 aşamadır. 1601 Programı çağrısı ile belirlenen uygulayıcı kuruluşlar (deneyimi olan büyük ölçekli sermaye şirketleri, teknopark yönetici şirketleri , TTO) tarafından girişimci adaylarının iş fikri başvurularının alınıp değerlendirildiği, başarılı bir iş planına dönüşme olasılığı yüksek olan iş fikirleri için, girişimci adayına eğitim, rehberlik, ön kuluçka v.b. hizmetlerin sağlandığı çalışmalar, 1. aşamada gerçekleştirilmektedir. 1512 Programından BiGG’e dönüşümün yapı taşı 1. aşama faaliyetlerini yürütecek uygulayıcı kuruluşlardır” diye konuştu. 17 uygulayıcı kuruluşun Temmuz ayından bu yana iş fikirlerini topladıklarını ve eğitim sürecini de başlattıklarını belirten Prof. Dr. Mehmet Çelik, sunumunda devamla şunları ifade etti:

“Mentor Havuzunun Geliştirilmesini Amaçlıyoruz”

“TÜBİTAK yenilik ve teknolojik girişimcilik alanlarında farkındalık oluşturma ve kapasite artırımı sağlamak amacıyla 2013 yılında yeni bir destek programı başlattı. Programda çağrı konuları ile belirlenen bir kapsamda (örneğin girişimcilik) ve çağrı kapsamında desteklenen uygulayıcılar tarafından uygulanan Eğitim, Mentorluk gibi mekanizmalarla, KOBİ’ler, Üniversiteler, Bireysel Girişimciler gibi faydalanıcıların kapasite artırımı sağlanmaya çalışılmaktadır. 2013-2015 arasında 7 çağrı açılmıştır. Yeni açtığımız diğer bir çağrımız ile KOBİ'lere mentorluk hizmeti verecek kişilerden oluşan nitelikli mentor havuzunun geliştirilmesini amaçlıyoruz. Bu çağrı ile seçilecek uygulayıcı kuruluşların, TÜBİTAK mentor havuzunda yer alan mentor adaylarına eğitim vermeleri hedeflenmektedir. Bu çağrımızı da 8 kuruluş kazandı.

KOBİ mentörlerine, örneğin süreç analizi ve süreç iyileştirme, fikri haklar yönetimi, teknoloji yol haritası geliştirme, proje geliştirme ve yönetimi, istatistiksel süreç yönetimi, pazar analizi ve yeni pazarlara giriş stratejileri, markalaşma ve şirket yönetimi gibi konularda özel mentörlük sağlanacaktır. Daha sonra eğitimlerini başarıyla tamamlayan mentör adaylarını ulusal mentörlük ağının oluşturulması amacıyla kurduğumuz TÜBİTAK Yenilik ve Girişimcilik Portalı’nda KOBİ Mentörü olarak tanımlayacağız. En sonunda da bu KOBİ mentörlerinin KOBİ’lere ve başlangıç firmalarına eğitim vermelerini bekliyor olacağız.”

“Üniversitelerde Girişimcilik Sertifika Programı”

Üniversite öğrencilerinde girişimcilik ve yenilikçilik algısının yerleşmesi ve başarılı iş fikirlerinin erken dönemlerde hayata geçirilmesi için de Üniversitelerde Girişimcilik Sertifika Programını sürdürdükleri kaydeden Prof. Dr. Mehmet Çelik, “Program kapsamında üniversite hocalarımızın proje yazma kültürü, iş rehberliği, yaratıcı düşünme gibi konularda girişimcilik dersleri oluşturmalarını destekliyoruz. 2014 yılında bu program kapsamında 14 üniversitemizi destekledik. Bu yıl 35 üniversitemizi desteklemek üzere çalışmalarımızı tamamladık” diye konuştu.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik’e, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

11.09.2015