Prof. Dr. Aziz Sancar’ın İsteği, TÜBİTAK ve TÜBA İş Birliğinde Gerçekleşiyor

-A +A

Özbekistan Aziz Sancar Burs Programı Protokolü; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın huzurunda TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker tarafından imzalandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır anlaşma öncesi Özbekistan Aziz Sancar Burs Programının önemine dikkat çekerek “Genç bilim insanlarına destek vermeyi sürdüreceğiz” vurgusu yaptı. Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Türk milleti için öneminin altını çizen Kacır, bu ve bunun gibi programlarla genç bilim insanlarının önünü açacaklarını kaydetti.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Aziz Hocamızla özellikle yakın zamanda Özbekistan ve Türkiye arasındaki iş birliği potansiyelinin artması,  özellikle de genç bilim insanlarına karşı iş birliğinin artabileceği konusunda istişaremiz oldu ve onun sonrasında da onun bilgisiyle onun ismini taşıyan bu programa başlıyoruz.” dedi.

Programın TÜBİTAK açısından da ilk olduğuna vurgu yapan Mandal programın detaylarını paylaştı: “Burada önce Özbekistan Bilimler Akademisi tarafında başvurular yapılacak hem doktora hem doktora sonrası araştırmacılar düzeyinde. Daha sonra orada uygun bulunanlar TÜBA üyelerinden kabul almak üzere buraya gönderilecek. Bizim açımızdan da kıymetli olan taraf bu. Buluşma noktası TÜBA'yla ve üyeleriyle olan ilişki olacak. Daha doğrusu TÜBA üyelerinin danışman olmak üzere kabul vermeleri noktasında onların arasından her yıl belirlenecek belli bir sayıdaki doktora öğrencisi ve doktora sonrası araştırmacıyı destekleyeceğiz. TÜBA yol masraflarını, TÜBİTAK'ta buradaki bursiyerlik ve araştırma desteğini karşılayacak. Dolayısıyla gerçekten hayırlı bir iş yapacağız ve özellikle de TÜBA üyeleriyle geleceğin Özbekistan'daki genç bilim insanlarını da buluşturmuş olacağız.”

Prof. Dr. Mandal, “Aziz hocamız da bundan gerçekten memnuniyetini ifade etti. Bugünkü tören sonrasında kendisiyle tekrar bu fotoğrafları paylaştığımızda eminim çabaları bir çıktıya dönüştüğü için kendisi memnuniyetini ayrıca ifade edecektir.” diye konuştu.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker de Prof. Sancar’ın Özbekistan’a yaptığı ziyaretler sonrasında Akademi’den Özbekistan’a yönelik gençlere destek verilmesi konusunda talebi olduğunu söyledi ve  “Hocamız bu talebi Prof. Mandal ve bana özellikle dile getirmişti. Biz bu rica doğrultusunda çalışmalarımızı tamamladık ve nihayetinde doktora ve doktora sonrası programımızı açıklıyoruz. Bu vesile ile hocamızın bu öngörüsü ve kadirşinaslığına ve ayrıca TÜBİTAK Başkanımıza da teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. 

“Türkiye ve Özbekistan özelinde doktora ve üstü bilimsel ve teknolojik iş birliği”

Protokole göre; yılda en fazla 8 Özbekistanlı araştırmacının Türkiye’de doktora sırasında ve doktora sonrasında yapacakları araştırma çalışmaları TÜBA-TÜBİTAK Özbekistan Aziz Sancar Burs Programı yoluyla desteklenecek.

Türkiye ve Özbekistan özelinde doktora ve üstü bilimsel ve teknolojik iş birliğinin teşvik edilmesi için hazırlanan program, Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adını taşıyor. Program; doktora sırasında ve sonrasında temel bilimler; biyoloji, fizik, kimya, matematik, moleküler biyoloji ve genetik, mühendislik bilimleri, astronomi, yer ve uzay bilimleri, bilgi teknolojileri, tarımsal bilimler; tarım, gıda, hayvancılık, veterinerlik, sosyal bilimler alanında ise uluslararası ilişkiler, siyasi tarih ve eğitim bilimleri alanında yapılacak araştırmaları destekliyor.

 

29.12.2022