Obezite Hastalarına Özel Un

-A +A

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. İncinur Hasbay, çağın hastalıkları arasında yer alan obezite, kalp ve şeker rahatsızlığı için TÜBİTAK olarak 3,5 yıl önce ciddi bir araştırma sürecine girdiklerini anlattı. Geliştirdikleri ürün hakkında bilgi veren Hasbay, “Üretilen bu fonksiyonel ürün, gıdaların enerjisini ve glisemik indeksini azaltarak obezite, kalp ve şeker hastalıklarıyla mücadeleye yardımcı olacak. Ürünün kalın bağırsakta sindirilebilmeyi sağlayan özelliği sayesinde, kullanıldığı alanlarda sağlık üzerine etkileri bakımından diyet lif özelliği gösterecek ve kalın bağırsakta diyet liflere göre daha kolay fermente edilebilecek. Probiyotik olma özelliklerinin yanında bu ürün, vücutta enerji tüketimini ve hücre içinde mitokondri hızını da artırarak kilo almayı önleyen bütirat ve bol miktarda kısa zincirli yağ asitleri üretmesi nedeniyle bağırsak sağlığı, özellikle kolon kanserinin önlenmesi açısından da yararlı olacak" dedi.

Kentte 1964'den bu yana başta mısır, buğday, arpa ve soya olmak üzere hemen her çeşit hububat üzerine çalışan ve insan sağlığını koruyucu fonksiyonel gıdalar üreten bir şirket, 3,5 yıl önce "şeker, obezite ve kalp hastaları için ne yapabiliriz?" düşüncesiyle harekete geçti. Aynı dönemde Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesinin klinik çalışmalar sonrasında kriterlerini belirlediği bir ürünün geliştirilmesi konusunda TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi de proje başlattı.

Firma ve TÜBİTAK'ı aynı amaç üzerinde buluşturan çalışmanın ardından, Türk mühendisleri tarafından, gündelik yaşamda kullanılan beyaz unun şeker, kalp hastalıkları ve obeziteyi tetikleyen özellikleri minimuma indirilerek, özel içerikli un üretildi. 2017'de piyasaya sürülecek ürün, ilk etapta internet üzerinden eczaneler kanalıyla, sonraki süreçte ise marketlerden temin edilebilecek.

12.12.2016