Mutfak ve Baca Yangınlarına Yerli Çözüm

-A +A

TÜBİTAK desteği ile 'Defender Mutfak Yangın Söndürme Sistemi' geliştirildi. Yangın riski olan yerlere yerleştirilen sistem yangını hızlıca algılayıp otomatik olarak söndürüyor.

Mutfaklarda sürekli ısı, yanıcı madde ve oksijen kullanımı nedeniyle yüksek yangın riski bulunmaktadır. Yangın çıkması halinde birikmiş yağlar yangının bacanın geçtiği her yere yayılmasına ve çatıya sıçramasına neden olur. Antalya’da faaliyet gösteren Sağlam Yangın Güvenlik Elektronik Sistemleri A.Ş. mutfak yangınlarına karşı TÜBİTAK desteği ile Defender Mutfak Yangın Söndürme Sistemi geliştirdi.

SAĞLAM A.Ş Yönetim Kurulu başkanı Muzaffer Sağlam TÜBİTAK desteğiyle yaptıkları çalışmanın Türkiye’de ilk olduğunu ve yüzde yüz yerli olarak geliştirildiğini belirtti. Endüstriyel mutfaklarda yoğun şekilde gıda pişirilmesinden dolayı yağ buharı meydana geldiğini ve davlumbaz filtresi ve tahliye kanalında zaman içerisinde atık yağ buharı yapışarak son derece kolay yangın çıkma ihtimali olduğunu belirten Sağlam, aynı zamanda endüstriyel mutfaklarda kullanılmakta olan pişirme cihazları (fritöz, wok, plate, kömür ızgara, gaz ocakları vb. ki en önemlisi fritözlerdir.) yangın açısından büyük risk taşıdığını ifade etti.

Pişirme cihazlarındaki bir yangının en fazla 90 saniye içerisinde davlumbaz filtresi ve tahliye kanalına yayılmakta olduğunu ve kontrol edilmesinin imkânsız hale geldiğini belirten Sağlam, bu tür yangınların söndürülmesinin çok zor olduğunu gecikmede büyük zararlara yol açtığını ifade etti.                              

Türkiye’de uzun yıllardır yangın güvenliği alanında çalıştıklarını dile getiren Sağlam, sektördeki bu ihtiyacı yerli olarak karşılamak için TÜBİTAK TEYDEB’e baş vurduklarını ve yaklaşık 140 bin TL destek alarak ürünü geliştirdiklerini belirtti.

Geliştirdikleri sistemle yangının çok kısa sürede söndürüldüğünü belirten Sağlam, “Defender Davlumbaz söndürme sistemi mutfak yangınlarını söndürmenin en etkili yoludur. Yangın riski olan mahallere yerleştirilen eriyebilir metal dedektörler ile yangın hızlı bir şekilde mekanik olarak algılanıp otomatik aktivasyon sağlanmakta ve püskürtme nozullarından Potasyum karbonat esaslı kimyasal söndürme sıvısı püskürtülerek yangın hızlı bir şekilde söndürülmektedir. Kullanıcı istediği anda manuel olarak da sistemi devreye alabilir. Sistem aktivasyonu ile beraber pişirme cihazlarının gaz ve elektrik enerjisi kesilerek, havalandırma fanları kapatılmakta, yangın ihbar paneline alarm sinyali gönderilmektedir. Bu aktivasyon prosedürü ile endüstriyel mutfaklarda yangın güvenliği mükemmel bir şekilde sağlanmaktadır” dedi.

Sistemin önemli özelliklerinden birinin de yangın sonrasında pişirme cihazının kısa sürede tekrar aktif hale gelmesi olduğunu ifade eden Sağlam, “Pişirme cihazlarında normal şartlar altında meydana gelen bir yangında söndürme işlemi tamamlandığında cihazların tekrar kullanılması çok zordur hatta imkansız diye biliriz. Bizim geliştirdiğimiz sistemde ise yangın sonrası mutfaklarda herhangi bir hasar, zarar meydana gelmemekte olup sıcak su ile ortam temizlenerek maksimum bir saat içinde gıda üretimine devam edilebiliyor” dedi.

2 yıllık Ar-Ge sürecinde dünyada bilinen ve uygunluk belgesine sahip diğer ürünlerden üstün özelliklere sahip performansı arttırılmış, kolay kurulum ve kolay periyodik bakım yapılabilen dünyanın en ekonomik, en güvenilir sistemini geliştirdiklerini belirten Sağlam,  sistemin İngiliz test kuruluşu LPCB tarafınca test edildiğini ve kalitesinin belgelendirildiğini sözlerine ekledi.

30.09.2013 Başarı Hikayeleri, Sanayi Başarı Hikayeleri