Mükemmeliyet Merkezi Çatısı Altında Covid-19 İş Birliği Web Semineri Düzenlendi

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 12 Haziran 2020 tarihinde Mükemmeliyet Merkezi taraf kurumlarından Malezya Endüstri-Hükümet Yüksek Teknoloji Kurumu (MIGHT) tarafından düzenlenen “Daha İyi Bir Sağlık Hizmeti İçin Teknoloji: Covid-19 ve Ötesi” başlıklı web seminerine panelist olarak katıldı.

 

Türkiye, Malezya, Endonezya ve Pakistan arasında, katılımcı ülkeler arasında bir dayanışma oluşturmak, yatırım ve ticareti artırmak ve toplumlar arasında entegrasyonu sağlamak amaçlarıyla, söz konusu ülkeler adına ülkelerin önde gelen bilim ve teknoloji kurumları tarafından Aralık 2019’da kurulan Mükemmeliyet faaliyetleri kapsamında düzenlenen web seminerinde Covid-19 ile mücadele ve uluslararası iş birliği yöntemleri tartışıldı.

Bilim, teknoloji, yenilik ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında politika danışmanlığı hizmeti veren Malezya Atri Advisory Başkanı Prof. Tan Sri Zakri Abdul Hamid’in moderatör olarak yer aldığı seminerde MIGHT Başkanı Datuk Dr. Mohd Yusoff Sulaiman, Endonezya Bilimler Enstitüsü (LIPI) Başkanı Dr. Laksana Tri Handoko ve Pakistan Uluslararası Kimya ve Biyoloji Bilimleri Merkezi (ICCBS) Direktörü Prof. Dr. Iqbal Choudhary panelist olarak yer aldılar.

 

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, Covid-19 sürecinde ülkemizde yapılan çalışmalar hakkında bilgi sundu. Covid-19 Platformunun 10 gün gibi kısa bir sürede hayata geçirildiğini kaydeden Prof. Dr. Mandal, platformda halihazırda üniversiteler, özel sektör ve kamu Ar-Ge birimlerinden 267 araştırmacının katıldığı, 8 aşı ve 10 ilaç geliştirme olmak üzere toplam 18 proje yer aldığını ifade etti.

Prof. Dr. Mandal, aşı projelerine ek olarak, ilaç geliştirme projelerinin de rekombinant nötralize edici antikor da dahil olmak üzere hayvan çalışmaları aşamasına geldiği, tedavide yaygın olarak kullanılan Favipiravir ve Hydroxychloroquine’in yerel olarak sentezlendiği bilgisini verdi.

 

Türkiye, Malezya, Endonezya ve Pakistan olarak Covid-19 pandemi sürecinin Mükemmeliyet Merkezini geliştirme konusunda bir fırsat olarak değerlendirilebileceğine işaret eden Prof. Dr. Mandal, “Sadece bizim ülkelerimiz değil, daha geniş bir topluluk da Mükemmeliyet Merkezi ile oluşturulan iş birliği ağından faydalanabilir. TÜBİTAK olarak, ortak faydalarımızı tespit ederek, COVID- 19’a karşı güçlü ve bilim odaklı bir tepki geliştirme konusunda deneyimlerimizi paylaşmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu bağlamda, COVID-19 pandemisi de bizlerin ileri teknoloji konusunda sürdürülebilir kalkınma hedeflerine işaret eden bir iş birliği oluşturmamıza zemin hazırlayacaktır” diye konuştu.

15.06.2020