MEB ve TÜBİTAK İşbirliğiyle Eğitim Müfredatı Güncellendi

-A +A

Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında imzalanan protokol kapsamında ilköğretim ve ortaöğretimde bazı derslerin öğretim programları güncellendi.

MEB Başöğretmen Salonu’nda düzenlenen "İlköğretim ve Ortaöğretimde Bazı Derslerin Öğretim Programlarının Güncellenmesi" konulu basın toplantısına Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, MEB Müsteşarı Emin Zararsız, Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, Talim Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip ve Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk katıldı.

Öğretim Programları Sadeleştirildi

Toplantıda konuşan Bakan Nabi Avcı, öğretim programlarının gözden geçirilmesi amacıyla 2005 yılında köklü bir değişime gidildiğini, yapılan sadeleştirmeye rağmen öğretim programlarının bugün hala gereğinden fazla yoğun olduğunu söyledi. Bakan Avcı, her şeyi öğretmeye çalışırken yoğun bilgi yüklemesi sebebiyle öğrencilerin öğrenmede güçlük çektiğine işaret etti. Avcı, “Daha iyi öğretmek için daha az ve öz ancak gerçekten hayatla ilişkili bilgi ve beceri, değer ve tutumlara odaklanmak zorundayız. Ancak öğretim programlarının içeriğinin sadeleştirilmesi ve seyreltilmesinde titiz bir çalışmayla ölçülü ve kademeli sadeleştirme ve seyreltme yapılmasına özen gösterilmiştir" dedi.

Öğretim programlarının revize edilmesi çalışmaları kapsamında 35 üniversiteden 86 akademisyen ve 28 öğretmenin katılımıyla 230 toplantı, 24 panel düzenlendiğini anlatan Avcı, çalışmalar neticesinde güncellenen öğretim programlarına ilişkin şu bilgileri verdi: “İlköğretim kurumları İngilizce 2-8. sınıflarla fen bilimleri 3-8'inci sınıflar, ortaokul matematik 5'ten 8'e kadar, ortaöğretim fizik 9, 10, 11 ve 12'inci sınıflar, ortaöğretim kimya 9, 10, 11 ve 12'inci sınıflar, ortaöğretim biyoloji 9, 10, 11 ve 12'inci sınıflar, ortaöğretim matematik 9, 10, 11 ve 12'inci sınıflar. Güncellenen öğretim programları kademeli olarak uygulamaya konulacak. Güncellenen öğretim programlarının ilk uygulamaları, 2013-2014 eğitim öğretim yılında başlayacak. Yani önümüzdeki yıl"

Bakan Avcı, güncellenen tüm öğretim programlarında, kazanımlar ve içeriklerin sadeleştirildiğini söyledi. Bakan Avcı, "Kazanımlar bilimsel, teknolojik ve toplumsal gelişmeler dikkate alınarak güncellenmiştir. Kazanımlarla günlük hayat ilişkisi güncellenmiştir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin aktif olarak kullanılabileceği konu ve kazanımlar vurgu yapılarak, z-Kitap, etkileşimli tahta gibi uygulamalar için zemin oluşturulmuştur" diye konuştu.

Öğrenciler için 3 Bin Animasyon Hazırlanıyor

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yüksel Altunbaşak ise, MEB ile yapılan çalışmalar kapsamında öğrencilerin dersleri daha iyi anlamaları için 3 bin animasyon hazırlanacağını açıkladı. Prof. Altunbaşak, “Animasyonlarda teorik bilgiyi alarak günlük hayatta bunların ne şekilde kullanıldığını çok daha net ve kolay anlaşılır bir şekilde ifade edebileceğiz. Örneğin içten yanmalı motorlarla ilgili siz ne kadar anlatırsanız anlatın, saatlerce nasıl çalıştığını anlatın, 5 saniyelik bir animasyon çok daha iyi anlatır. Bunun gibi 3 bin animasyon filmi çekiliyor, bunların bin 100'ü tamamlandı. Bu yıl içinde geri kalanı da tamamlanacak. Mesela uçaklar nasıl uçar. Kuşlar nasıl uçar. Bunu anlatmak için basınçtan başlayabilirsiniz. Biz öğrencilerimize basınç problemleri anlatabiliriz. Çok zor sorularda sorabiliriz. Ama bir kuşun uçması kanadın üstündeki ve altındaki basınç farkından kaynaklanır. Basıncı anlatırken bunu da anlatıyoruz. Aradaki farkı anlatıyorsunuz. Bunun gibi örnekler var. Animasyonlarla bu çok daha da pekiştirilebiliyor” açıklamalarında bulundu.

27.03.2013