Kanamayı 30 Saniyede Durduracak Yara Bandı Geliştirildi

-A +A

TÜBİTAK desteğiyle Hacettepe Üniversitesi Teknokent'te yaralanmalarda kanamayı, 30 saniyede durduran 'yara bandı' geliştirildi.

Hacettepe Üniversitesi Teknokent’te bulunan Ağaoğlu Ar-Ge tekstil şirketi tarafında yaralanmalarda kanamayı, 30 saniyede durduran “yara bandı” geliştirildi. Teknokent’te Ar-Ge departmanı bulunan bir medikal firma için antiseptik özellikli kan durdurucu proje geliştiren Prof. Dr. Mevlüt Ertan’ın ürettiği yara bandı ile yaralanmalarda 30 saniyede kan durdurulabilecek. Bant sayesinde ev ve trafik kazaları, savaş ve terör yaralanmalarında hastanın kan kaybından ölmesi engellenecek. Ertan, mevcut kan durdurucu yara bandı örneklerinden daha etkin bir ürün geliştirdiklerini bildirerek, ürünü yüzde yüz yerli olarak Türkiye’de üretebilmenin mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

Anında Müdahale Edilecek

Travmayla ilişkili ölümlerin başta gelen nedeninin kanama olduğuna işaret eden Ertan, travmalı hastanın tedavisinde kritik anının; kanamaya anında müdahale olduğuna işaret etti. Ertan, geleneksel sargı bezi ve bandajlama tekniklerinin kanın emilmesinde ve kanamalı bölgeye uygulanan kompresyonda yardımcı olduğunu ancak kanı pıhtılaştırma ve kanama durdurma kabiliyetleri olmadığından travma müdahalelerinde yetersiz kaldığını ifade etti.

112 Acilde Kullanacak

TÜBİTAK TEYDEB destekli projeye geçen yıl başladıklarını belirten Ertan, proje kapsamında TÜBİTAK’tan yaklaşık 350 bin TL’lik destek aldıklarını söyledi.  Ertan, ürünün bu sene sonuna kadar travmalı hastaların ilk müdahalelerinde 112 ilk yardım personeli, askeri sağlık görevlileri, kolluk kuvvetleri, kurtarma ekipleri, endüstriyel güvenlik personeli ve spor ilk yardım görevlilerinin kullanımına sunulabileceğini belirtti. Ertan, bu projenin biyokimyasal, mikrobiyolojik ve toksikolojik çalışmalarının tamamlanmasını takiben cerrahi operasyonlar sırasında oluşabilecek kanamalarda tampon amacıyla kullanabilecek ürünlerin geliştirilmesine yönelik diğer araştırma-geliştirme projelerine de önemli altyapı sağlayabileceğini ifade etti.
 

24.09.2013 Başarı Hikayeleri, Sanayi Başarı Hikayeleri