Kamuoyuna Duyuru

-A +A

Kurumumuzla ilgili bugün bazı yayın organlarında yer alan iddialara yönelik kamuoyunun aydınlatılması gereği doğmuştur.  

Milli Teknoloji Hamlesi’nin öncü kuruluşlarından olan TÜBİTAK, kurulduğu günden bu yana ülkemizin bilim ve teknolojideki yönünü belirleyen, değişen ihtiyaç ve önceliklere katkı vermek üzere destek programları vasıtasıyla daima ülke yararını gözeten bir kurum olmuştur. TÜBİTAK olarak öncelikli görevimiz; gençlerimizin ufkunu genişletmek, bilim ve teknoloji alanında farkındalık oluşturmak, geleceğin bilim insanları, araştırmacıları, girişimcileri ve teknoloji yıldızlarını desteklemektir.

Bazı basın yayın organlarında, belli aralıklarla, kurumumuzu yıpratmaya yönelik, asılsız iddialar yer almaktadır. Geçen yıl bu zamanlarda olduğu gibi bugün de TÜBİTAK tarafından yıllardır düzenlenmekte olan Elektrikli Araç (EC) Yarışları ve İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışlarına yönelik, gerçeği yansıtmayan bir habere yer vermişlerdir.

TÜBİTAK; Elektrikli Araç Yarışlarını 2005 yılından bu yana, İnsansız Hava Araçları Yarışlarını ise 2016 yılından bu yana düzenlemektedir. Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST ise ilk olarak 2018 yılında, ilgili kuruluşu olduğumuz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenmiştir. Geçmişi TEKNOFEST öncesine dayanan söz konusu yarışlar, son 4 yıldır TEKNOFEST çatısı altına alınmış ve bu isimle markalaşmıştır. 

Yarışmalarımızın TEKNOFEST kapsamında düzenlenmeye başlamasıyla ulaşılan öğrenci ve takım sayıları önemli oranda artmıştır. Ayrıca öğrencilerimiz, geliştirmiş oldukları araç ve teknolojileri TEKNOFEST kapsamında 7’den 77’ye 1 milyondan fazla ziyaretçi ile tanıştırma imkanına kavuşmuştur. Böylece halkımızın gençlerimize olan güveni pekişmiş, gençlerimizin de motivasyonu önemli ölçüde yükselmiştir.

Son derece üzüntü ile karşıladığımız asılsız ve mesnetsiz iddiaların aksine ilgili yarışlar kapsamında TÜBİTAK tarafından ayrılan bütçenin tamamı, daha önceki yıllarda olduğu gibi yarışmacı gençlerin malzeme ihtiyaçlarını karşılamak, onları teşvik için ödül desteğinde bulunmak ve yarışma organizasyonları için kullanılmaktadır. Zaten ilgili kanun ve mevzuatlar gereği TÜBİTAK’ın herhangi bir vakfa, derneğe ya da kuruluşa bağış ya da ödeme yapması mümkün değildir. 

Gençlerimizin dünyada söz sahibi olabilmeleri, ülkemizin bilim ve teknolojideki gelişimine katkı sunabilmeleri için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da onları desteklemeye ve tüm imkanlarımızı gençlerimiz için seferber etmeye devam edeceğiz. 

21.08.2021