İzmir Teknoloji Üssü İmza Töreni Düzenlendi

-A +A

Başbakan Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden’in katılımlarıyla İzmir Teknoloji Üssü Lansmanı İmza Töreni düzenlendi.

İzmir'de kurulacak olan İzmir Teknoloji Üssü projesinin imza töreni, Başbakan Binali Yıldırım ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü katılımı ile İzmir’de gerçekleşti. 9,5 milyon metrekare arazi üzerinde kurulacak üstte, toplamda farklı ölçeklerde 800 şirketin faaliyet göstermesi ve 10 yılda 1,4 milyar TL yatırım gerçekleştirilmesi beklenirken, üssün uzun vadede 40 binden fazla istihdam sağlanmasını ve 15-20 milyar TL gayri safi yurt içi hasıla oluşturulması planlanıyor.

Başbakan Binali Yıldırım'ın 2011 yılında İzmir için planladığı 35 projesi içinde yer alan İzmir Teknoloji Üssü projesinin protokolü; Başbakan Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden arasında imzalandı.

Başbakan Binali Yıldırım: “Milli Gelire 10 Yılda 15 Milyar Dolar Katkı Sağlayacak.”

İzmir Teknoloji Üssünde uzun vadede 1 milyon metrekare üzerinde kapalı alan olacağını, burada küresel ve yerli firmaların araştırma geliştirme ve teknoloji geliştirme faaliyetlerini yapacağını dile getiren Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu projeyi başarılı kılacak en önemli aracımız İYTE'nin olması. Burada akademik çalışma yapan, doktora ve yüksek lisans yapan öğrencilerin olması, bu projenin geleceği için en önemli avantaj. Bu avantajı da katma değere ve ülkemizin gelecek hedeflerine en güzel şekilde dönüştürmüş olacağız. Yerli ve küresel yatırımcılar şirket kurabilecek, Ar-Ge ve yenilikçilik desteklerinden yararlanacaklar. Fikrî mülkiyet haklarını geliştirebilecekler. İzmir Teknoloji Üssünün 10 yıllık bir zaman diliminde 800 şirkete çıkmasını hedefliyoruz. Aynı şekilde uzun vadede 40 bin genç beyine, akıl teri üreten araştırmacılarımıza iş imkânı sağlayacağız. Bu Türkiye için çok önemli bir şey. Her şey yolunda giderse 10 yılda 15 milyar dolar civarında milli gelire katkı sağlanacak. Üssün ne kadar hayati öneme sahip bir yatırım olduğunu tahmin edebiliriz. Bu projenin İzmir'in gelecek yılları için lokomotif bir proje olarak görüyorum."

"Bilgi en büyük güç haline geldi."

İleri teknoloji projelerinin durup dururken ortaya çıkmadığını kaydeden Başbakan Binali Yıldırım, bu adımların Türkiye'nin son 16 yılda gelişen vizyonunun bir sonucu olduğunu söyledi. Başbakan sözlerine şöyle devam etti: "Her anlamda olduğu gibi teknolojide de önemli atılımlar içerisindeyiz. Türkiye genç bir nüfusa sahip. Kalkınması, dinamik şekilde devam eden bir ülke. Türkiye'nin gelişen dünyada hak ettiği yeri alması lazım. Bölgedeki sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmesi için güçlü olması lazım. En büyük zenginliğimiz insanlık. İnsan kaynağımız sayesinde biz gelişmiş ülkeler arasındaki farkı 10-15 senede kapatabiliriz. Türkiye, Avrupa Birliği arasındaki kişi başı milli gelir farkını yüzde 30'dan yüzde 65'e taşıdı. Yani yüzde 34 artırdı. Amerika'yla aramızdaki farkı yüzde 25 kapattık. Bu tek merkezileri de aynı şeyi sağlayacak. Burada katma değerli ürünler geliştirilecek." Başbakan Konuşmasında bilginin, dünyada en büyük çağını yaşadığını dile getirerek şunları kaydetti: "Tank, top, füze güçlü olmak için yetmiyor. Bilgiye sahipseniz, bilgiyi üretip katma değere dönüştürebiliyorsanız o zaman güçlüsünüz."

"Türkiye'nin Gelecek Vizyonuna Öncülük Edecek Bir Proje."

Başbakan Binali Yıldırım, bilginin katma değere dönüştürüldüğü zaman güçlü olunacağını, teknoloji üslerinden amaçlarının bir tanesinin de bu olduğunu söyledi. 2003 yılında 5 olan teknopark sayısının şu anda 77'ye çıktığını, 15 yılda ciddi bir gelişim sağlandığını, teknoparklardaki toplam hasılanın 82 milyar liraya ulaştığını anlatan Yıldırım, "Son 15 yıldır yaptığımız düzenlemelerle tam zamanlı Ar-Ge çalışanı sayısını 29 binden 137 bine çıkardık. Aynı dönemde 6 bin olan özel sektörün tam zamanlı çalışan sayısını 72 bine çıkardık. Eskiden Ar-Ge denince devlet akla geliyordu. Şimdi dedik ki devletin araştırma, geliştirme yaparak yol alması akılcı değil, çok da verimli değil. Onun için ne yapalım özel sektöre yavaş yavaş geçiş yapalım ve kaynakları oraya aktaralım." diye konuştu. Başbakan Binali Yıldırım, İzmir Teknoloji Üssü'nün Türkiye'nin gelecek vizyonuna öncülük edecek bir proje olduğunu belirterek, çalışmaya katkı veren kamu kurumu temsilcilerine de teşekkür etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü: “İzmir Teknoloji Üssü Türk Bilim ve Teknoloji Dünyasında Kaldıraç Vazifesi Görecek.”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, kentte kurulacak İzmir Teknoloji Üssünün yalnızca ulusal değil, aynı zamanda uluslararası bir cazibe merkezi olacağını, burada 15-20 milyar lira Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) oluşturulmasını beklediklerini belirtti. Bakan Faruk Özlü, İzmir Teknoloji Üssü Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, İzmir'in potansiyelini, gücünü ve imkânlarını bütünleştiren Üssün, kentin sahip olduğu sanayi ve teknoloji potansiyelini bütün unsurlarıyla birlikte harekete geçireceğini söyledi. İzmir Teknoloji Üssünün Türkiye'nin topyekûn teknoloji geliştirme kapasitesinin artırılmasına hizmet edeceğini dile getiren Bakan Faruk Özlü, dünyada parmakla gösterilecek projenin, Türk bilim ve teknoloji dünyasında da kaldıraç vazifesi göreceğini ifade etti.

“İzmir Teknoloji Üssümüz Yalnızca Ulusal Değil, Aynı Zamanda Uluslararası Bir Cazibe Merkezi Olacak.”

İzmir Teknoloji Üssünü planlarken tüm paydaşların görüş ve önerilerini aldıklarını anlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı sözlerine şöyle devam etti: "İzmir Teknoloji Üssüne ilişkin çalışmalarımız bir yıldan fazla bir süre önce başladı. Bu kapsamda muhtemel yatırımcılar, üniversiteler, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla istişarelerde bulunduk. Üssü, Urla'da yaklaşık 9,5 milyon metrekare arazi üzerinde inşa edeceğiz. İzmir Teknoloji Üssü, uçtan uca her şeyin yer aldığı bir ekosistem olacak. Bu ekosistemde, global büyük yatırımcılar, lider Türk şirketleri, büyük ve orta ölçekli firmalarımız, laboratuvarlar, prototip atölyeleri ve sosyal donatılar yer alacak. İzmir Teknoloji Üssümüz yalnızca ulusal değil, aynı zamanda uluslararası bir cazibe merkezi olacak. Teknoloji Üssünde toplamda farklı ölçeklerde 800 şirketin faaliyet göstermesini, uzun vadede doğrudan ve dolaylı etkileriyle beraber 40 binden fazla istihdam sağlanmasını planlıyoruz. Teknoloji Üssünün kurulumu için bir kısmı Kamu Özel İşbirliği modeliyle olmak üzere, 10 yılda 1,4 milyar lira yatırım gerçekleştireceğiz."

Bakan Faruk Özlü, İzmir Teknoloji Üssünde şirketlerin ihtiyaçlarına uygun biçimde, hızlı bir teşvik ve destek sistemi sunacak olan, "İzmir Teknoloji Üssü Teşvik ve Destek Ofisi"ni de hayata geçireceklerine işaret ederek; "Girişimcilerimizin yeterli finansmana erişebilmeleri için bünyesinde girişim sermayesi fonlarını barındıran özel bir finansman şirketi kuracağız. Bu projeyi, Türk Patent ve Marka Kurumu, TÜBİTAK ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ortaklığıyla gerçekleştiriyoruz. Ancak şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki; bu büyük projenin ortağı tüm Türkiye'dir, tüm İzmir'dir, tüm bilim ve teknoloji şirketlerimizdir." diye konuştu.

"Cephaneliğimizi Bilim ve Teknoloji İle Dolduruyoruz."

İzmir Teknoloji Üssünün Türkiye'yi bilim merkezi, teknoloji üssü, dijital ve ileri sanayi ülkesi olma hedefine bir adım daha yaklaştıracağına dikkati çeken Bakan Faruk Özlü, şunları kaydetti: "Türkiye, bu hedeflere ulaşabilecek enerjiye, insan kaynağına ve motivasyona sahip bir ülkedir. Bütün mesele inanmak ve gayret göstermektir. Sanayi savaşında elimizi güçlendirecek en önemli aracın bilim ve teknoloji olduğunu biliyoruz. Cephaneliğimizi, bilim ve teknoloji ile dolduruyoruz. Ülkemizi, küresel dönüşüme hazırlamak için hamleler yapıyoruz. Bir yandan sanayide milli ve yerli duruşumuzu güçlendirirken, diğer yandan sanayi ve teknoloji hamlemizi hayata geçiriyoruz." Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Türkiye'nin, bin 150'yi bulan Ar-Ge ve tasarım merkezi, rekor kıran patent sayısı, 312 organize sanayi bölgesi, 77 teknopark ve bilim merkeziyle "büyük ve güçlü Türkiye" hedefine doğru ilerlediğini de sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, protokol tarafından İzmir Teknoloji Üssü projesi için imzalar atıldı.

 

12.06.2018