İlk Yerli Tasarım Uçak Koltuğu Üretildi

-A +A

Sadece 13 firmanın üretebildiği uçak koltuğu TÜBİTAK desteğiyle artık Türkiye'de üretiliyor. 5 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan "Uçak Koltuk Üretimi Sanayii ve Ticaret AŞ", ilk yerli tasarım uçak koltuğunu üretti.

Türk Hava Yolları, Türk Hava Yolları Teknik AŞ ve Kibar Holding'in Güney Koreli Hanil E-HWA ile mevcut iş birliğinin bir iştiraki olan Assan Hanil ortaklığında 5 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan "Uçak Koltuk Üretimi Sanayii ve Ticaret AŞ" (Turkish Seats Industries – TSI), ilk yerli tasarım uçak koltuğunu üretti. Proje hakkında bilgi veren TSI Genel Müdürü Fahri Bayır, İzmit’te kurulan tesislerde yaptıkları çalışmayla koltuk üretiminde Türkiye’nin ilk, dünyanın ise sayılı firmaları arasında yerlerini aldıklarını söyledi. İki yıllık çalışmalar sonucunda seri üretime geçtiklerini söyleyen Bayır, “Ocak 2012'de çalışmalara başladık. TEYDEB'den aldığımız yaklaşık 500 bin TL'lik destekle projeyi bir yılda tamamladık. Çıkan ürün beğenildi ve Türk Hava Yolları'nın 25 uçaklık yenileme ihalesini aldık. Bu bizim ilk işimiz oldu” dedi.

Havacılık sektöründeki en büyük sorunun sertifikasyon sorunu olduğunu ifade eden Bayır, “Uçağa uluslararası sertifikası olmayan bir vida bile takmazsınız. Türkiye’de daha önceden koltuk üzerine başka bir çalışma yapılmamış olmasının sebebi de sertifika sürecinin zor olmasıydı. Biz bu sertifikasyon süreçlerini hızlı bir şekilde tamamladıktan sonra üretime geçtik. Aralık 2013’de sertifikaları tamamladık ve Ocak 2014’te seri üretime başladık. Şu an 4 uçakta koltuklarımız uçuyor. 5. Uçak için ise çalışmalarımız devam ediyor. Şimdiye kadar 8 milyon dolarlık satış yaptık” dedi.

Bayır: “Benzersiz Otomasyona Sahibiz”

Firma olarak dünyanın en hızlı üretim bandına sahip olduklarını söyleyen Bayır,” Otomasyon sisteminde sıfır hata prensibi ve teknolojisi ile üretimi sürdürüyoruz.  Komplike bir teknik altyapıya sahip uçak koltuğunun tüm montaj aşamaları gelişmiş teknolojilerle takip ediliyor. Bilgisayar otomasyon sistemi sıfır hata ile ürünün ortaya çıkmasını sağlıyoruz.  Kurulan otomasyon sistemi ile dünyada tek olan TSI (Turkish Seats Industries), üretim hızı ile rakiplerimiz ile aramızdaki farkı belirgin bir şekilde ortaya koyuyoruz” dedi.  

Bayır: “Yüzde 10’luk Pazar Payına Sahip Olacağız”

Koltuk üretiminde büyük bir pazar alanı bulunduğunu belirten Bayır, hedeflerinin yüzde 10’luk pazar payına sahip olmak olduğunu söyledi. Bayır, “Bu yıl için 3 milyar dolarlık bir pazar bulunuyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde yaklaşık 5 milyar doları bulacak bu sektörün payı. Bizim amacımız bu sektörün yüzde 10’luk payına sahip olmak.  Yüzde 10 küçük bir rakam olarak algılanabilir ama bu 400 milyon dolarlık bir ihracat kapasitesi demek. Biz bu yüzde 10’luk kapasiteyle sektörde ilk 3 firma arasına girmiş olacağız. Yurt dışı pazarına yönelik çalışmalarımız sürüyor. Rusya pazarına açılmayı düşünüyoruz. 3-4 firmayla görüşmelerimiz sürüyor. Anlaşma sağlanırsa Rusya’da 40 uçaklık bir değiştirme projemiz var. Türkiye için yapacağımız üretim ise bizim için ayrı bir öneme sahip çünkü bu ürünle ithalatı önlüyoruz” dedi.

Koltuk için kullanılan malzemenin yüzde 70’inin iç pazardan karşılandığını söyleyen Bayır, Türkiye’de bulunmayan maddeleri yurt dışından aldıklarını dile getirdi.  Bayır, amaçlarının kullanılan maddelerin yüzde 90’ını yerli imkanlarla karşılamak olduğunu bunun için ise çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

21.03.2014 Başarı Hikayeleri, Sanayi Başarı Hikayeleri