HASSAS Projesinde 2. Gözden Geçirme Aşaması Tamamlandı

-A +A

GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi(HASSAS) kapsamında "2. Gözden Geçirme” (Sistem İsterleri Analizi) aşaması tamamlandı.

2. Gözden Geçirme toplantısına, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, TÜBİTAK UZAY Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Muhammed Adak, TÜBİTAK UZAY Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcıları Dr. Erdal YILMAZ ve Aytekin Çakır katıldı.

Toplantıda, ilk yüksek çözünürlüklü milli uydumuz Göktürk-2 başta olmak üzere, elektro optik ve SAR uydularına ait görüntülerin tarımsal alanların sınıflandırılmasında ve hassas tarım uygulamalarında kullanımı ile ilgili proje ara çıktıları sunuldu. Öngörülen 2. Aşama uygulamalarının başarıyla gerçekleştirildiği görüldü.

Proje kapsamında uydu ve hava platformlarından alınan görüntüler ile tarım alanlarının analizi yapılarak hassas tarım uygulamaları geliştirilecektir. Başta milli uydularımız RASAT ve GÖKTÜRK-2 görüntüleri olmak üzere, çok bantlı uydu görüntüleri ile hava platformlarından alınacak hiperspektral görüntüler kullanılarak GAP bölgesinde yetiştirilen ürünlerin detaylı analizi gerçekleştirilecek. Bu analizler sonucunda, tarım arazilerinde ekilen ürün tespiti, rekolte tahmini, toprağın gübre ihtiyacı, sulama ihtiyacı, bitki hastalık durumu tespit edilecek. 

28.01.2016