"GÖKTÜRK-2'nin En Önemli Özelliği Yüksek Yerlilik Oranı"

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, GÖKTÜRK-2’nin en önemli özelliğinin yüksek yerlilik oranı olduğunu söyleyerek, "İçerisindeki yazılımların yüzde 100'ü, donanımın ise yüzde 80'i Türk mühendisleri tarafından yapıldı" dedi.

GÖKTÜRK-2 uydusunun uzaya fırlatılması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Başkan Altunbaşak, Türkiye'de uzay teknolojisi alanında yeni bir sayfa açıldığını söyledi. GÖKTÜRK-2’nin TSK'nın uydu ihtiyacını karşılamak üzere tasarlandığını ifade eden Altunbaşak, uydunun ikinci milli yer gözlem uydusu olduğunu belirtti. GÖKTÜRK-2’nin 15 gigabyte resim depolama kapasitesine ve 20 kilometrekarelik fotoğraflama özelliklerine sahip olduğunu dile getirdi.

Dünya çevresini günde 15 kez turlayacak uydunun her taraftan geçerek fotoğraf alabilme kapasitesine sahip olduğuna işaret eden Altunbaşak, “GÖKTÜRK-2’yi diğerlerinden ayıran en önemli özellik yüksek yerlilik oranı. İçerisindeki yazılımların yüzde 100'ü ve donanımın ise yüzde 80'i Türk mühendisleri tarafından yapıldı” dedi.

Dünya üzerinde yaklaşık 200 ülkeden 56'sının uydusu olduğunu ve bunlardan sadece 25'inin kendi uydusunu üretebildiğini vurgulayan Prof. Altunbaşak, Türkiye'nin bir sene arayla 2. kez kendi uydusunu fırlattığını belirtti. Türkiye'nin uzay serüvenine geç başlamasına rağmen çok hızlı ilerlediğini ifade eden Altunbaşak, “Birer yıl arayla 2 uydu atabilmek çok manidardır. Yer gözlem uydusu konusunda Türkiye meseleyi çözmüştür. Bazı parçaları hala yurtdışından alabiliriz ama sistemin ana mekanizmasını, DNA'sını çözdük. Bundan sonra vites yükseltmemiz gerekiyor. Dünyada 11 ülke kendi uydusunu kendi roketiyle fırlatıyor. Biz de 12. ülke olmayı hedefliyoruz. Türkiye'de Ege kıyıları ya da Karadeniz'den bu iş çok iyi yapılabilir. Ege kıyılarından fırlatıldığında, birinci kademe motor Akdeniz'e, ikinci kademe motor da Atlas Okyanusu'na düşecek. Bu durum da çok büyük bir avantaj. Karadeniz'den atılması halinde ise birinci aşama motoru Karadeniz'e ikinci aşama motoru da Kuzey Buz Denizi'ne düşecek. Bunlar rahatlıkla yapılabilecek çalışmalardır” dedi.

Konuşmasında takım uyduları konusuna da değinen Altunbaşak, Türkiye'nin her karış toprağının her saniye milli imkanlarla gözlenmesini istediklerini dile getirdi. Altunbaşak, bunun sadece bir uydu ile olamayacağını ve takım uydusu çalışmasının gerektiğini ifade etti.

Altunbaşak, konuşmasının sonunda projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Fotoğraflar

19.12.2012