Göktaşı Yağmurlarının En Ünlüsü Gerçekleşti

-A +A

Her yıl 13-14 Aralık tarihlerinde tekrarlanan ünlü göktaşı yağmurlarından biri olan “İkizler (Geminid) Göktaşı Yağmuru”, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) uzmanlarının desteklediği bir etkinlik ile Antalya’da gözlendi. 

3200 Phaethon adlı göktaşının Güneş'e yakın geçişi sırasında oluşan kalıntılarından Dünya'nın geçişi sırasında oluşan İkizler (Geminid) Göktaşı Yağmuru’nun bu yıl en yüksek sayıda gözlenebileceği tarih olarak 14 Aralık 2015, saat 20:00 olarak hesaplandı.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden uzmanların destek verdiği Göktaşı Yağmuru,  bir etkinlik ile 14 Aralık 2015 gecesi Antalya'da gözlendi. Bu tarihte Ay'ın erken batması ve Antalya'da havanın gözlem için çok uygun olması dolayısıyla göktaşı yağmuru etkinliğine, Antalya Anadolu Lisesi'nden çok sayıda öğrenci ve meraklı izleyiciler katıldı. Katılımcılara önce genel astronomi bilgileri ve göktaşı yağmuru gözlemleri konusunda bir bilgilendirme semineri verildi. Daha sonra, etkinliğe katılan öğrenciler, havanın kararmasından itibaren tüm gökyüzünde göktaşı sayımı yaptılar ve gecenin sonunda yapılan değerlendirmelerden saatte yaklaşık 50 göktaşının gözlendiği kaydedildi.

Bu göktaşı yağmuru Antalya Saklıkent'te bulunan 2500 m yükseklikteki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin yüksek çözünürlüklü gökyüzü kamerasından da (http://msrv3.tug.tubitak.gov.tr/) tüm gece kaydedildi ve çok sayıda göktaşının halk arasında "yıldız izi" olarak bilinen görüntüsü tespit edildi.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, Mars ile Jüpiter arasında bulunan astroit kuşağındaki cisimlerin veya Güneş Sistemini ziyaret eden kuyrukluyıldızların zaman zaman gezegen çekimlerinden dolayı yörüngelerinden çıkabildiklerini, böylece bu gökcisimlerinin irili ufaklı parçalarının Güneş sistemine dağıldığını, bazılarının Dünya üzerine düştüğünü ve bunların çoğunun da atmosferde yandığını söyledi. Prof. Dr. Kırbıyık, halk arasında “yıldız kayması” olarak bilinen göktaşı yağmurunun, çıplak gözle gece karanlığında, ışık yoğunluğunun az olduğu ve bulutsuz havada izlenebileceğini belirtti. 

16.12.2015