Girişimcilere Son Derece Modern Bir Çalışma Ortamı Sunan IDEA Incubation Açıldı

-A +A

Kuluçka Merkezi IDEA Incubation Marmara Teknokent’te kapılarını girişimcilere açtı. TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinde Çip Üretim Tesisi Yatırımı ve "IDEA Incubation" kuluçka merkezi açılış töreni gerçekleşti. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Mehmet Fatih Kacır ve Hasan Büyükdede, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı.

"Kuluçka merkezlerinin kurulumunu tüm Türkiye'de desteliyoruz"

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Girişimcilere son derece modern bir çalışma ortamı sunduğumuz Marmara Teknokent IDEA Kuluçka Merkezimizi açıyoruz. Günümüzde artık kuluçkalarda işe başlayan bir start-up, kısa sürede büyüyerek global şirketlerin onlarca yılda ulaşabildiği seviyelere kısa sürelerde ulaşabiliyor. Bu manada biz girişimcilere her aşamada rehberlik eden kuluçka merkezlerinin kurulumunu tüm Türkiye'de destekliyoruz.” dedi. Varank, “IDEA Kuluçka Merkezimiz aracılığıyla girişimcilere, finansman, eğitim, mentorluk, fikri mülkiyet, işbirliği ağlarının geliştirme ve yatırımcı eşleştirmeleri gibi hizmetleri sunacağız, ofis, ekipman ve altyapı desteği sağlayacağız. 38'i kuluçka programında, 42'si ön kuluçka programında olmak üzere 80 girişimci, fikirlerini burada geliştirmeye başladı bile. İnşallah, teknoloji girişimciliği alanında hizmet verecek kuluçka merkezlerimizin yeni 'unicorn'lar çıkardığına hep beraber şahit olacağız." ifadelerini kullandı.

Bakanlık olarak hedeflerinin, ülkeyi katma değerli ve yüksek teknolojili üretimde global bir üs haline getirmek olduğunu vurgulayan Varank, "Yatırım yapan, üreten, istihdam sağlayan girişimcilerimizin en büyük destekçisi olmaya devam edeceğiz. Türkiye'yi kritik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi yapacağız. Emin olun önümüzdeki yıllarda da bugün açılışını yaptığımız tesislerde geliştirilen yeni teknolojileri konuşuyor olacağız. Türkiye'yi küresel rekabette bir üst lige taşıyacak bu yatırımların, şimdiden ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum." diye  konuştu.

“Ülkemizin büyüyen gücü girişimcilik ekosistemine katkı sunmak önemli”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, kendisinin de Yönetim Kurulunda yer aldığı Marmara TEKNOPARK’ın önemine vurgu yaptı, yeni kuluçka merkezini açılışından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Mandal, “Marmara Teknokent 180 tane firmamızın bulunduğu ve yıllık en azından 2022 yılı için 4 milyar cirosu olan ticaret hacmi olan bir altyapımız. Buradaki firmalarımızın birçok sektörde üretim, teknoloji geliştirme ve üretim yetkinliği var. Ama buradaki en önemli ihtiyaç noktası ki ülkemizin büyüyen gücü girişimcilik ekosistemi, özellikle de teknoloji tabanlı girişimcilik ekosistemine katkıda bulunabilmek.” dedi.

Prof. Dr. Mandal, “Burada hem ön kuluçka yani henüz şirketleşmemiş öğrenci girişimlerimiz hem de şirketleşmiş girişimcilerimiz ile birlikte 80 girişime ev sahipliği yapacağız. Bu ev sahipliği ne demek? Bir yıl boyunca ücret almayacağız. Yine yemek masrafları bizim tarafımızdan karşılanacak. Servis masrafları bizim tarafımızdan karşılanacak ve ücretsiz mentor hizmeti sunacağız. Bölge için önemli bir girişim olacağını düşünüyorum. Bu vesileyle Bakanlığımıza da, Bakanımıza da bu konudaki destekleri için her zaman yanımızda olduğu için teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Kuluçka Merkezi IDEA Incubation kapılarını girişimcilere açtı

Girişimcilere son derece modern bir çalışma ortamı sunan Marmara Teknokent’e ait kuluçka merkezi olan IDEA Incubation,  Co-working diye tabir edilen ortak kullanımlı çalışma alanlarına sahip. Toplamda 1000 metrekare alan üzerine kurulu olan merkezin 80 kuluçka girişim kapasitesi bulunuyor. 

IDEA Incubation’da kuluçka ve ön kuluçka olmak üzere iki program yürütülüyor. Şirket kuruluşunun üzerinden en fazla 3 yıl geçmiş ve bir AR-GE projesi olan firmalara yönelik Kuluçka programı kapsamında halihazırda 38 firma faaliyet gösteriyor. 9 firmanın da hakem değerlendirme süreçleri devam ediyor. Bu firmalar sektörel bakımdan ağırlıklı olarak yazılım ve bilişim alanlarında faaliyet gösteriyor.  Ön kuluçka programında ise, henüz fikir aşamasından proje aşamasına geçememiş ve şirketleşememiş ağırlıklı olarak öğrencilerden oluşan girişimciler yer alıyor. Bir eğitim planı doğrultusunda girişimcilikten patent süreçlerine, şirket kurulumundan pazarlama süreçlerine kadar girişimcilik yolculuğunda ihtiyaç duyulacak tüm eğitimler veriliyor. Girişimcilere patent desteği ve danışmanlığı da sunuluyor. Ayrıca girişimciler ücretsiz bir şekilde 7/24 açık olan ofis ve mentorluk imkanlarından da faydalanabiliyor. Ön kuluçka programı kapsamında 42 girişimci kuluçka merkezinde fikirlerini geliştiriyor.

26.04.2023