Enerjide Yerli Teknoloji Hamlesi

-A +A

Enerjide yerli teknolojilere geçilmesi için BTYK’da alınan kararlar doğrultusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında  "Enerji sektöründe Ar-Ge" konulu toplantı yapıldı. Özel sektörden bir çok yetkilinin katıldığı toplantıda TÜBİTAK ‘Yerli Enerjide Yerli Teknoloji’ konulu bir sunum yaptı.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun (BTYK) 26. toplantısında alınan kararlar doğrultusunda yerli enerji kaynaklarının kullanılması için çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda yapılan “Enerji sektöründe Ar-Ge” konulu toplantı yapıldı. Toplantıya Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ve enerji sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kuruluşlarının üst düzey yetkilileri katıldı.

Toplantıda konuşan Taner Yıldız, 2023 hedefleri doğrultusunda hidroelektrik, rüzgar ve güneş santralleri için 80-100 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı öngördüklerine dikkat çekerek yapılacak bu yatırımların yüzde 80’inin yerli olarak yapılmasını düşündüklerini belirtti.

Enerji sektöründeki ithalatın giderilmesiyle alakalı yerli kaynakların ve yenilenebilir kaynakların harekete geçtiği bir 10.5 yıl yaşandığını dile getiren Yıldız, "Şu ana kadar yaptıklarımız gerekliydi, tek başına yeterli olmayabilir, daha da fazla işler inşallah yapacağız. Rüzgar, güneş, HES, termik ve nükleerle alakalı yapılan çalışmalarda ithalatı önleyeceğiz derken bunların yatırımlarının ithal kaynaklardan yapılmaması gerekiyor. İşte TÜBİTAK ‘la, Bilim Sanayi ve Teknoloji  Bakanlığıyla beraber geliştirilen projeler, hedefimize koyduğumuz 2 nükleer güç santralinin olabildiğince yerli sanayimiz tarafından yapılması lazım ve bunların Ar-Ge'ler tarafından da geliştirilmesi lazım. Yani enerji  sektörünün pazarı hazır, bunları üretecek sanayi  yapılanmasının da Ar-Ge çalışmalarının da yönetildiği bir toplantıda olacağız. Özel sektörün bu konuda yapacağı yatırımların Türkiye'nin geleceğine olan yatırımlar olduğuna inancımı bir kez daha belirtiyorum" dedi.

Geçen ay  yaptıkları Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun gündeminin enerji olduğunu ve 3 temel başlık belirlediklerini anlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji  Bakanı Nihat Ergün, bunların yerli enerji kaynaklarını enerji  ihtiyacını karşılamada daha çok kullanmak, yenilenebilir enerji  kaynaklarının toplam enerji  içerisindeki payını yüzde 30'lara kadar çıkarmak ve enerji ihtiyacını karşılarken kullanılan teknolojilerin yerli teknolojiler olmasına özen göstermek ile enerjiyi verimli kullanmaya yönelik teknolojiler geliştirmek olduğunu söyledi.

Bakan Ergün, “Enerji Santrallerinin Sadece Kaba İnşaatını Değil Teknolojilerini de Yapacağız”

Kurul'un bir dizi önemli karar aldığını, bakanlıklara ve ilgili kuruluşlara önemli görevler  verdiğine değinen  Ergün, yerli teknolojilerin ve verimliliğin geliştirilmesinin ise Ar-Ge gerektirdiğini ifade etti. Ergün,  "Türkiye'nin termik santralleri var, hidroelektrik santralleri var daha da olacak. Önümüzdeki süreçte yaklaşık olarak 100 milyar dolar civarında enerji yatırımı gerçekleştirilecek. Termik santraller, nükleer santraller yapılıyor ama bunların biz bir anlamda kaba inşaat işleri yapan bir noktadayız. Bizim bunun esas teknolojisini, teknolojik bölümlerini hayata geçiren, yapan ve geliştiren bir konumda olmamız lazım. Geç kalmış bir iş olarak görülebilir. Ama madem ki enerji ihtiyacımız artarak devam ediyor ve önümüzdeki yıllarda dünyada enerji ihtiyacı en çok artan ülkelerden birisiyiz... Çünkü sanayileşmemiz devam ediyor üretimimiz artıyor, milli gelirimiz artıyor ve 2023 yılındaki milli gelir hedefimiz 2 trilyon dolar, ihracat hedefimiz 500 milyar dolar sadece bunları düşünsek bile bu üretimi neyle yapacaksınız, enerjiyle yapacaksınız. Dolayısıyla enerji konusu bizim en önemli ihtiyaçlarımızdan birisi" dedi.
Bakan Ergün, toplantıda, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda alınan kararlar çerçevesinde özel sektörle birlikte önümüzdeki  süreçte neler  yapılabileceğini değerlendireceklerini söyleyerek sözlerini tamamladı. Toplantıda TÜBİTAK ‘Yerli Enerjide Yerli Teknoloji’ konulu bir sunum yaptı.

17.07.2013