Edirne’den Hakkari’ye Kadar Türkiye’nin Dört Bir Yanında Deneyap Türkiye Heyecanı Yaşandı

-A +A

Geleceğin teknoloji yıldızı olmayı hedefleyen 5 bin 493 genç, Deneyap Teknoloji Atölyeleri Projesi kapsamında hünerlerini sergiledi. Cumhurbaşkanlığımızın 100 Günlük İcraat Programında yer alan Deneyap Projesi’nde yer almak isteyen öğrenciler, uygulamalı sınava girdi. Sınav, 5 Mayısta Adana, Ankara, Antalya, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Hakkari, İzmir, Manisa, Muğla, Konya ve Trabzon'da eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Sınavı geçen gençler, Deneyap’a kabul edilecek.

Deneyap Teknoloji Atölyeleri Projesi kapsamında 12 ilde gerçekleştirilen uygulama sınavında Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank ile Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Kasapoğlu öğrencilerin sınav heyecanına ortak oldu. Ankara’daki sınavda öğrencileri yalnız bırakmayan Bakan Varank, üç yıl sürecek eğitime Temmuz ayında başlamak istediklerini söyledi. Bakan Varank, Deneyap kapsamında 81 ilde 100 teknoloji atölyesi kurmak istediklerini belirterek, "Ortaokul ve lise başlangıç seviyesinde evlatlarımıza çok çeşitli, teknoloji, tasarım, robotik, kodlama gibi alanlarda eğitimler vermek için yola çıktık. Bugün burada uygulamalı seçmeler yapılıyor. Neticelere göre temmuzda öğrencilerimizi eğitimlere başlatmak istiyoruz. 3 yıl sürecek çok farklı alanlarda geleceğin teknoloji yıldızlarını bulmak için başlattığımız projeyi inşallah fiili olarak da hayata geçirmiş olacağız" dedi. Deneyap’ın çok paydaşlı bir proje olduğuna işaret eden Varank, “Bakanlığımız ve ilgili kurumumuz TÜBİTAK ile içerikler ve materyallerin sağlanmasına da destek veriyoruz. T3 Vakfı da gönüllülerin sağlanması ve müfredatla ilgili bize destek veriyor. Güzel bir sinerjiyle hayata geçirilmiş bir proje olduğu için oldukça verim alacağımıza inanıyoruz. Aileler ve öğrencilerimiz oldukça heyecanlı. Buradaki seçmelerden sonra biz geleceğin teknoloji yıldızlarını, geleceğin teknolojileriyle donatıp, yetiştirip ülkemize faydalı olmalarını istiyoruz. Bugünkü neticeleri biz de heyecanla bekliyoruz" diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu ise, “Ülkemizde geleceğin teknoloji yıldızlarını yetiştirme adına çok önemli bir işe hep birlikte imza atıyoruz. Çocuklarımıza, gençlerimize artık 'İcat çıkarın' diyoruz” dedi. Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, geleceğin teknoloji yıldızlarını yetiştirme adına çok önemli bir işe imza attıklarını söyleyerek, “Çocuklarımıza, gençlerimize artık 'İcat çıkarın' diyoruz. Onların icatlar çıkarması, geleceğin bilim insanları olmaları için tüm imkanları seferber ediyoruz" dedi.

Proje kapsamında öğrencilerden, kendilerine verilen karton, CD ve plastik kapak malzemelerle en uzağa gidebilen bir tasarım araç yapması istendi. Varank ve Kasapoğlu, öğrencilerin çalışmalarını inceleyerek, tasarım araçları hakkında bilgi aldı. Bakanlar, araçların ne kadar uzağa gittiğinin tespit edildiği jüri aşamasına da refakat etti.

TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, Eskişehir’deki Deneyap’a katıldı

Öte yandan, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Mehmet Fatih Kacır Edirne’de, TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal da Eskişehir’deki uygulama sınavına katılım sağlayan öğrencilerin heyecanına ortak oldular. Prof. Dr. Mandal, öğrencilerin daha önce bir yazılı sınava tabi tutulduğunu anımsatarak şunları söyledi: "Çocuklarımızın tasarım, teknik yeterlilik, estetik, maliyet, işlevsellik açısından gerçekleştirdikleri tasarımları görmek istiyoruz. Şu anda bir araç tasarlıyorlar. Bu aracın belirtilmiş beş fonksiyonu açısından bir değerlendirmeye tabi tutulacaklar. Takibinde ise 245 öğrencimizden 100'ü üç yıllık bir müfredata hiçbir ücret almadan ve kendi okullarındaki müfredata devam ederken hafta sonları tabi olacakları içinde nano teknoloji, robotik, kodlama, tasarım yenilikçilik gibi başlıkların olacağı 3 yıllık eğitime tabi tutulacaklar. Bu eğitimler eylül ayında 18 ilimizde daha gerçekleştirilecek. Toplam 30 ilimizde bu yıl başlayacağız." 

“Türkiye’nin En Önemli Birikimi İnsan Kaynağı”

Türkiye'nin en önemli birikiminin insan kaynağı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mandal, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu insan kaynağını biz daha fazla bilgi, beceri ve yetkinliklerini arttırma ve nitelikli hale getirme noktasındaki çabamızın bir göstergesi. Ülkemizin şu an özellikle savunma sanayindeki örnek başarısı ve yüzde 15'lerdeki yerlilik oranının yüzde 68'lere çıkmış olması bu ülkedeki insan kaynağıyla birlikte, yerli ve milli teknolojileri geliştirebilme boyutundaki özgüvenimizi ve becerimizi ortaya koyuyor. Gençler, yerli ve milli teknolojilerle ülkemizin ihtiyaçlarını aynı zamanda dünyanın küresel boyuttaki fayda sağlayan teknolojilerini geliştirme noktasındaki gücümüz olacak. Savunma sanayide başlatılan bu girişimi ve başarıyı enerji, sağlık, bilişim, makina imalat gibi diğer sektörlere de yaymayı hedefliyoruz. Bu sürece dahil olan öğrencilerimize, ailelerine ve eğitimcilerimize teşekkür ediyorum."

81 İlde Kurulacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın öncülüğünde Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın ortak çalışması sonucu başlatılan proje ile Türkiye çapında 81 ilde Deneyap Atölyeleri kurulacak. Milli Teknoloji Hamlesi’nin itici gücünü oluşturmak, teknoloji üretme yetkinliği yüksek genç bireyler yetiştirmek amacıyla yola çıkan Deneyap, bu alanda ilgisi ve yeteneği olan gençleri bir araya getiriyor. Geleceğin bilim insanları, araştırmacıları, girişimcileri olabilecek öğrencileri ortaya çıkaracak olan Deneyap, gençleri Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayan, üretken, yenilikçi bireyler olma yolunda destekleyecek.

Robotik Kodlama’dan Uzay Teknolojilerine

Deneyap eğitim modeli, iki yaş grubundaki öğrencilerin girişimcilik, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme, etkili iletişim ve takım çalışması gibi becerileri kazanmalarına yönelik olarak tasarlandı. Denayap’ta, ortaokul ve liseye başlangıç çağındaki gençler, Tasarım-Üretim, Robotik-Kodlama, Elektronik Programlama, Yazılım Teknolojileri, Havacılık ve Uzay Teknolojileri gibi alanlarda eğitimler alacak. Toplamda üç yıl, hem temel teknoloji yetkinlikleri ve özel ilgi alanlarında derinleşme, hem de proje üretme kabiliyeti elde edecek olan öğrenciler, bu gelişim süreci sonunda geleceğin teknoloji yıldızları haline gelecek. Deneyap, ilk etapta 12 ilde hayata geçiyor. Diğer şehirlerde de atölyeler hızlı bir şekilde açılacak.  Deneyap, 2020 yılı sonuna kadar tüm illerde gençlerle buluşmuş olacak.

Jüri Karşısında Uygulamalı Sınav

Deneyap’ın ilk aşaması olan yazılı sınav, 17 Mart tarihinde yapılmıştı. Yazılı sınavı başarı ile geçenlerin katılmaya hak kazandığı uygulama temelli proje çalışması, 5 Mayıs’ta gerçekleştirildi. Sınavda öğrenciler kendilerine sunulan tema doğrultusunda özgün fikirlerini ortaya çıkaran, teknik bilgilerini kullanabilecekleri proje tasarımı yaptı, tamamlanan projelerini de jüri üyelerine belirlenen süre dâhilinde anlattı. Jüri üyeleri, öğrencilerin, kendini ifade edebilme, özgün düşünme, yenilik katabilme, konu ile ilgili bilgi sahibi olma becerileri dikkate alınarak değerlendirmede bulundu.

Sınavda başarı sağlayan öğrenciler, Deneyap Teknoloji Atölyeleri’ne kabul edilerek, geleceğin teknoloji yıldızı olma hedefine bir adım daha yaklaşacak. 
 

08.05.2019