Dünyaca Ünlü Türk Bilim İnsanları İstanbul’da Bir Araya Geldi

-A +A

TÜBİTAK, İstanbul’da ikincisini düzenlediği “Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı” ile dünyaca ünlü Türk bilim insanlarını İstanbul’da buluşturuyor. Kurultayda; ülkemizin bilim ve teknoloji alanında uluslararası bir cazibe merkezi haline gelmesinde Teknoloji Transferi, Eğitim, Sağlık ve Enerji alanlarında atılması gereken adımlar 2 gün boyunca tartışılarak, somut hedef ve öneriler ortaya konulacak.

Açılışını, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın yaptığı kurultayın kapanışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapması bekleniyor.

İki gün sürecek ve 6 panelden oluşacak Kurultay’da; yurt dışındaki bilgi ve teknolojinin ülkemize transfer mekanizmaları, ülkemizdeki bilim-teknoloji insan kaynağının geliştirilmesine yönelik program ve politikalar ile ülkemizin önceliki alanlarından Sağlık ve Enerji alanlarında odaklanmamız gereken konu ve teknolojiler tartışılıyor. Kurultay sonrasında her odak alan için somut öneriler ve eylem planlarını içeren sonuç raporları yayınlanacak.

Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları 2. Kurultayının açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, kurultayın iki önemli mesaj verdiğini, birinci mesajın 2000'li yıllardan başlayarak bilim, teknoloji, eğitim, araştırma ve geliştirme yatırımlarının artan önemi olduğunu söyledi. İkinci mesajın ise, bilim insanlarına duyulan ihtiyaç ve onların değerine ilişkin toplumsal ve siyasal farkındalık olduğunu kaydeden Avcı, "Yıllar yılı en değerli insanlarını çok farklı nedenlerle beyin göçüne feda eden Türkiye, bugün bu akışı tersine çevirmek için bilimsel ve teknik alt yapısını güçlendirmenin ve imkanlarını çoğaltmanın gayreti içindedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmelere tanımlanan küreselleşme süreci de, bizlere birbirimizle iletişime geçmek, yeni iş birlikleri ve çalışma yöntemleri geliştirmek için olağan üstü fırsatlar sunmaktadır. Bir yandan teknolojinin bize sunduğu fırsatları kullanırken, bir yandan da bilgiyi ve teknolojiyi sadece kullanmakla kalmayıp üreten, geliştiren ülkeler içine çıkmamız ve bu amaç için yapmamız gerekenler var" dedi.

Bakan Avcı, Türkiye’nin 2023 vizyonunda ulaşmasında bilim insanlarının bir araya gelmesinin önemli katkısının olacağını söyleyerek sözlerini tamamladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise Türkiye'nin yurt dışında artık çok büyük bir beyin gücü olduğunu belirterek, "Sadece fabrikalarda çalışan insanlar yok, sadece marjinal işlerde çalışan, yurt dışına göç etmiş ailelerin çocukları yok. Artık önemli bilim adamlarımız var" dedi.

Ergün, çok sayıda insanın, nereye gittiğini, ne yaptığını bilmeden yurt dışında gönderildiğini, buna da "beyin göçü" denildiğini söyledi. Bu insanların Türkiye ile hiç bir ilişkisinin kalmadığına değinen Ergün, Türkiye'nin son 10 yılda dünyanın bir çok ülkesiyle, bir çok toplumuyla yeni temaslar kurduğunu, bilgi teknolojileri sayesinde de Türkiye'nin kendi insanını yeniden keşfetme imkanına sahip olduğunu dile getirdi.

Gittikleri ülkelerde kendilerini ilk karşılayanlar arasında bilim insanları olduğunu vurgulayan Ergün, geçen ay İngiltere'de yaptıkları bir toplantıda sadece İngiltere'de binden fazla akademisyenin üniversitelerde öğretim üyesi olduğunu gördüklerini ifade etti.

Türkiye'nin yurt dışında artık çok büyük bir beyin gücü olduğuna işaret eden Ergün, tersine beyin göçü ile ilgili rakamsal verilerle ilgili olarak ise şunları kaydetti: "Rakamlara takılmamalıyız. Bir kişi bile gelmiş olsa, o kadar önemli bir fikir ile geliyor ki, esas onun çıktıları çok önemli oluyor. Yani bir tane insan bile burada milyonlarca insanın yapamayacağı bir işin yapılmasına imkan verebiliyor. O açıdan bu beyinlerden, illa buraya gelerek istifade etmek de gerekmiyor. Bulunduğu üniversitede, bulunduğu ortamda da istifade edebiliriz. Onun fiziken bulunması artık gerekli değil. Yeter ki aklı fikri burada olsun. Sayı vermek doğru değil ama buradaki projelerin içinde yer alan yüzlerce akademisyen var ve hem yurt dışındalar, hem buradalar."

Konuşmaların ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Milli Eğitim Bakanı Avcı ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak kurultaya katılan bilim insanları ile hatıra fotoğraf çektirdi.

Kurultayın Birincisi Geçtiğimiz Yıl Düzenlendi

İlki geçtiğimiz yıl yine İstanbul’da düzenlenen Kurultay kapsamında, yurt dışında yaşayan bilim insanlarımızın deneyim ve bilgi birikimlerinin ülkemize aktarılmasında kullanılabilinecek bilgi transferi mekanizmaları, bilginin ticarileşmesi, ülkemizin bilim, teknoloji ve yenilik alanlarındaki öncelikleri ile tersine beyin göçünün hızlandırılması konuları ele alınmıştı. Tartışılan konular ve katılımcıların önerileri doğrultusunda, başta TÜBİTAK olmak üzere birçok kuruluş bünyesinde önceliklendirme çalışmaları yapılarak yeni programlar oluşturuldu ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlarda teknoloji yol haritaları çıkarılmaya başlandı.

Kurultay sonrasında ayrıca, TÜBİTAK tarafından Kurultay raporu hazırlanarak ilgili paydaşlarla paylaşıldı ve yurt dışında yaşayan bilim insanlarımızın kendi aralarında ve Türkiye ile koordinasyonunu güçlendirmek amacıyla, 47 ülkeden 1.336 Türk bilim insanının biraraya getirildiği bir envanter oluşturuldu.

Fotoğraflar

15.07.2013