COVID-19 ile Mücadelede AB ve Asosiye Ülkeler Arasında Ar-Ge İşbirliği Sanal Toplantısı

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 26 Mayıs 2020 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından ikincisi düzenlenen “COVID-19 ile Mücadelede AB ve Asosiye Ülkeler Arasında Ar-Ge İşbirliği Sanal Toplantısı”na katıldı.

Avrupa Komisyonu Araştırma ve Yenilik Genel Müdürü Jean-Eric Paquet ve Genel Müdür Yardımcısı Signe Ratso başkanlığında, Asosiye Ülkelerin temsilcileri COVID-19’a karşı mücadeleyi koordine etmek, araştırmayı desteklemek ve Avrupa bilim ve araştırma topluluğunda sinerji sağlayabilmek için iş birliği alanlarını görüştüler. Prof. Dr. Hasan Mandal, toplantıda COVID-19 salgınına karşı son dönemde Türkiye’de gerçekleştirilen başta aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları olmak üzere araştırma ve yenilik faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Mandal, Türkiye’nin salgınla mücadelede AB ile işbirliği yapabileceği araştırma alanlarını belirtti. Signe Ratso, TÜBİTAK Başkanı’na verdiği detaylı bilgi için teşekkür ederek aşı, ilaç ve tanı yöntemi araştırmalarının yanı sıra yapılan araştırmaların topluma ulaşılabilmesi için gerçekleştirilen sanal konferansların ve sosyal bilimlerin öneminin altını çizdi. Toplantıya Türkiye dışında Arnavutluk, Ermenistan, Bosna Hersek, Faroe Adaları, Gürcistan, İsrail, Makedonya, Moldovya, Karadağ, Sırbistan, Tunus ve Ukrayna’dan araştırma ve yenilikten sorumlu Kurumların Üst Yöneticileri katıldı.

Avrupa Komisyonu yetkilileri, Ufuk2020 kapsamındaki COVID-19 araştırma çağrılarının Asosiye Ülkelerin katılımına açık olduğunu belirterek, klinik araştırmalar kapsamında Avrupa ve dünya çapında işbirliği yapılmasına ihtiyaç bulunduğunu, ayrıca araştırma verilerine açık erişim için AB Araştırma Altyapılarından yararlanılabileceğini belirttiler. Ayrıca, iş birlikleri için delegasyonlara teşekkür ederek, önümüzdeki dönemde başlaması planlanan Ufuk Avrupa müzakereleri kapsamında Asosiye Ülkeler ile ortak hareket ederek benzer görüşmeler gerçekleştirme isteklerini ortaya koydular.

Asosiye Ülkeler, Avrupa Araştırma Alanının hedefleri ve araçları doğrultusunda, COVID-19 ile mücadelede araştırma ve yenilik desteğini koordine etmek ve güçlendirmek için alınan kilit önlemler kapsamında beraber çalışmaya hazır olduklarını belirttiler. Avrupa Komisyonu, eşgüdümün sağlanması için Haziran sonu veya Temmuz ayı başında bir sanal konferans gerçekleştirerek, COVID-19 araştırma projelerinin ekipleriyle araştırma ve yenilik fonlayıcı kuruluşlarının bir araya getirileceğini ifade etti.

02.06.2020