Böbrek Taşlarını Kıran Robot Geliştirildi

-A +A

TÜBİTAK desteğiyle böbrek taşlarını uzaktan kırabilen robot geliştirildi. “İbn-i Sina (Avicenna)” adı verilen robot, ABD Üroloji Kongresi'nde Amerikalı doktorların beğenisini topladı.

Ankara’da çalışmalarını sürdüren ELMED Elektronik, böbrek taşına neştersiz çözüm getiren “İbn-i Sina” adlı robotu üretti. TEYDEB desteğiyle üretilen robot hakkında bilgi veren ELMED Genel Müdürü Ahmet Sinan Kabakcı, dünyada ilk olan bu robotun böbrek taşı rahatsızlıklarını korkulu rüya olmaktan çıkardığını belirtti. Firma olarak yüksek teknoloji ve kaliteli ürünler geliştirdiklerini ifade eden Kabakcı, “Tıp alanında önemli bir çalışma yaptık. Fleksibl üreteroskopiyle böbrek taşı kırma yöntemine robot geliştirdik. Bu robot dünyada tek ve ilk. Bu operasyon elle yapıldığı zaman son derece zor şartlarda ve kısıtlı hareketlerle çalışılıyor. Biz ise lazer ışığıyla taşı kırıyoruz. Robotumuz söz konusu operasyonun çok hassas bir şekilde yapılabilmesini ve rahatlıkla gerçekleşmesini sağlıyor” dedi.

Böbrek taşı kırma aletinin robota bağlanmasıyla kısa bir sürede operasyona başlandığını dile getiren Kabakcı, “Operasyon yapılan mevcut cihazı bir dakikadan az bir sürede robota bağlıyoruz.  Cihaz uzaktan robotla kontrol ediliyor. İlk giriş yapılıyor, ilk girişten sonraki işlemin tamamını robot yapabiliyor. Robot kullanılmayan operasyonlarda özellikle çıkış noktalarında kırılmalar yaşa­nabiliyor ve operasyonlar yarım kalabiliyor. Robot, endoskobun ömrünü uzatıyor. Böylece 2,3 ve 4 cm taşları kırma imkanı sağlanıyor” diye konuştu.

Robotun hasta ve doktor için çok güvenli olduğunu söyleyen Kabakcı, böbrek taşı kırma üzerine uzman sayısının az olduğunu ve yetiştirilmesinin zor olduğunu ancak robot kullanılarak gerçekleştirilecek operasyonların kısa bir eğitimle rahat bir şekilde yapılabileceğini söyledi.

Projenin ileriki aşamalarında robota taşı gösterdikten sonra, kendisinin kırmasını sağlayacaklarını belirten Kabakcı, “Robot kendisi ileri aşamalarda böbrek taşlarını kırabilecek ancak tek başına robota bırakmak doğru değil, sürekli doktorlar tarafından kontrol altında olacak. Bu robot için seri üretime hazırız. Şu anda 5 robotumuz üretimde. 3 tanesi son aşamaya geldi” dedi.

Nisan ayında Stockholm'de düzenlenen Avrupa Üroloji Kongresinde robotun kullanıldığını dile getiren Kabakcı, “İbn-i Sina”yı tamamen Türk Malı yüksek teknolojili bir ürün olarak Stockholm'de, belirlenen bir üniversite hastanesinde ilk kez canlı ameliyatta kullandık. Yapılan bu uygulama naklen yayın ile kongrenin oditoryumunda Dünya’nın birçok ülkesinden katılan 2000’den fazla ürolog tarafından izlendi. Bu kongrede  video sunum kategorisinde sunumu yapılan Robot Videosu, üçüncülük ödülü aldı. Bu başarılı kongrenin olumlu geri dönüşlerini takip ederken, TÜBİTAK – TTGV ve TÜSİAD tarafından düzenlenen 11. Teknoloji Ödülleri Yarışmasında Küçük Ölçekli Firma Ürün Kategorisinde robot projemiz birincilik ödülüne layık görüldü. Robot önümüzdeki günlerde Almanya’nın Heilbronn şehrinde bulunan SLK Kliniken Hastanesi’ne kurulacak ve Avrupa’nın en ünlü ürologlarından olan Prof. Dr. Jens Rassweiler tarafından kullanılacak. Bu başarılar bizim için sevinç ve onur kaynağı oldu” diye sözlerini tamamladı.

30.06.2014 Başarı Hikayeleri, Sanayi Başarı Hikayeleri