Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu Toplantısı Düzenlendi

-A +A

Ana gündemi ‘enerji’ olan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun (BTYK) 26. toplantısı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapıldı.

Türkiye’de bilim politikalarının oluşturulmasında en yüksek karar organı olan BTYK’nın 26. toplantısı Gölbaşı’nda bulunan Vali Galip Demirel Ankara Vilayetler Evi’nde düzenlendi.

Başbakan Erdoğan'ın açılış konuşması ile başlayan toplantıya Başbakan Yardımcıları Ali Babacan, Bekir Bozdağ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehmet Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bazı bakan yardımcıları, müsteşarlar, TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeleri ile enerji alanında faaliyet gösteren kamu kurumlarının yöneticileri katıldı.

“Türkiye 2023 Hedeflerinden Milim Sapmayacak”

Başbakan Erdoğan konuşmasında, Türkiye'nin kendi ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde alternatif bir üretici ve ekonomi olarak küresel sistemde yerini almaya başlamasından rahatsızlık duyanlar olduğunu belirterek, "Bu rahatsızlığın çok farklı amaçlarla, yöntemlerle dışa vurulduğunun da gayet iyi farkındayız. Hiç kimse ellerini ovuşturmasın. Hiç kimse farklı heveslere kapılmasın. Türkiye 2023 hedeflerinden milim sapma göstermeyecek" dedi.

Erdoğan, Vilayetlerevi'nde düzenlenen Bilim Teknoloji ve Yüksek Kurulu 26. Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, alınacak kararların Türkiye ve dünya için hayırlara vesile olacağına inandığını söyledi.

Kurul toplantısına 17'inci defa başkanlık etmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Erdoğan, "Burada aldığımız kararların hayata geçirilmesi için gayretle, hassasiyet içerisinde çalışan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Biz her zaman olduğu gibi bilimi ve teknolojiyi gündemimizde en üst sırada tutuyoruz. Güncel gelişmelerin hararetine kendimizi kaptırıp, bilim ve teknolojiyi asla ihmal etmedik, etmiyoruz. Çünkü bizim Türkiye'nin geleceği için büyük hedeflerimiz, büyük projelerimiz var. 2023 hedeflerimize ancak bilim ve teknoloji komsundaki çalışmaları kararlılıkla yürüterek ulaşacağımızı biliyoruz" diye konuştu.

Bilim ve teknolojide arzu ettikleri seviyeye gelmeden Türkiye'nin bölgesel ve küresel hedeflerinin gerçekleşmeyeceğinin farkında olduklarını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin 2023, 2071 hedeflerini somutlaştırabilmemiz, bu hedeflerin altyapısını kurabilmemiz için bilim ve teknolojide çok ileri seviyelere ulaşmamız gerekiyor. Geçtiğimiz 10,5 yılda işte bu sevdayla Türkiye'yi kat be kat büyüttük, güçlendirdik. Tarihimizden ve medeniyetimizden aldığımız güçle demokraside, ekonomide, dış politikada lider Türkiye'yi kurmanın mücadelesini veriyoruz. Bu mücadelede elbette önümüze sık sık engeller çıkartılıyor, ayağımıza çelmeler takılmak, dikkatimiz enerjimiz başka taraflara yönlendirilmek isteniyor. Ama biz 10,5 yıldır bu tuzakların hiçbirine düşmedik. Bugün de bundan sonra da inşallah Türkiye'nin sahip olduğu tüm zenginliği milletimizin emrine verme konusundaki kararlığımızda en küçük bir gevşeme yoktur, olmayacaktır."

“Hiç Kimse Ellerini Ovuşturmasın”

Düne kadar her şeyiyle dışa bağımlı olan Türkiye'nin bugün kendi ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde, alternatif bir üretici ve bir ekonomi olarak küresel sistemde yerini almaya başlamasından rahatsızlık duyanların olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu rahatsızlığın çok farklı amaçlarla, yöntemlerle dışa vurulduğunun da gayet iyi farkındayız. Bahane olarak kullanılan, istismar edilen sebeplerin asıl hedefinin, bütün asıl niyetlerinin, asıl sıkıntılarının, asıl mesajlarının ne olduğunu gayet iyi biliyoruz. Hiç kimse ellerini ovuşturmasın, hiç kimse farklı heveslere kapılmasın. Türkiye, 2023 hedeflerinden milim sapma göstermeyecek, bu doğrultuda her alanda yapması gereken çalışmaları, kararlılıkla hayata geçirmeye devam edecektir. Türkiye, Marmaray'ı, hızlı tren hattını, İstanbul'daki yeni havalimanı başta olmak üzere havalimanlarını, duble yollarını, oto yollarını, 3. köprü başta olmak üzere köprülerini inşa etmeye devam edecektir. Türkiye ihracatını artırmaya, dış ticaretini geliştirmeye ekonomisini güçlendirmeye, faizleri indirmeye, istihdamı, sanayi üretimini, tarımsal üretimini artırmaya devam edecektir.

Türkiye, milli gelirini büyütmeyi, borçlarının milli gelir içindeki payını azaltmayı, ayaklarını sağlam şekilde yere basmayı sürdürecektir. Aynı şekilde Türkiye, eğitimden sağlığa, adaletten güvenliğe her alanda insanlarına en güzel, en iyi hizmeti verme mücadelesinden asla geri durmayacaktır. Bu konuda en büyük desteği bilim insanlarımızdan, eğitim ve araştırma kurumlarından bekliyoruz. Bilim insanlarının birikimleriyle bilimsel çalışmaların gücüyle desteklenmemiş hiçbir çalışmanın hiçbir projenin başarıya ulaşması mümkün değildir. Bizim geçtiğimiz 10,5 yılda 95 yeni üniversite açma, üniversitelerin kamunun ve özel sektörün araştırma, geliştirme faaliyetlerine çok ciddi destekler verme konusundaki kararlılığımızın gerisinde işte bu anlayış var."

“Türkiye, Yıldızı Parlayan Ülkeler Arasında”

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun, tüm bu çalışmaların koordinasyonunu sağlayan en üst düzey karar organı olarak, bu süreçte üzerine düşen görevleri hakkıyla yerine getirdiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu gayretlerimizin neticelerini almaya başladığımızı da memnuniyetle görüyorum. Bugün Türkiye, Çin, Brezilya, Hindistan ve Güney Kore gibi devletlerle bilimsel çalışma ve bilimsel yayın konusunda yıldızı parlayan ülkeler arasında yer alıyor. Araştırma, geliştirme harcamalarının gayri safi yurtiçi hâsıla içindeki payını 2003'teki binde 48 düzeyinden 2011 sonu itibarıyla yüzde 1'e yakın seviyeye, binde 86'ya çıkardık. Önümüzdeki yıllarda bu oranı inşallah çok daha yüksek düzeylere çıkaracağız."

Bugünkü toplantıda öncelikle Ulusal Bilim ve Teknoloji Sistemi performans göstergeleriyle Ulusal Yenilik Sistemi performans göstergeleri konusundaki çalışmaları karara bağlayacaklarını aktaran Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bunun yanında gündemimizde enerji ihtiyacımızın karşılanmasına yönelik çalışmalarla ilgili de çok önemli konular yer alıyor. Yerli termik santral tasarımı ve imalatı konusunda 5 yılda yüzde 80 yerlilik oranına ulaşmayı hedefliyoruz. Termik santral baca gazı arıtmayla kömür gazlaştırma ve sıvı yakıt üretimi teknolojileri konusunda da aynı hedefe sahibiz. Yine hidroelektrik enerjisi, rüzgâr enerjisi santrali ve güneş enerjisi santrali teknolojilerinin geliştirilmesi konusunda da hedefimiz önümüzdeki 5 yılda yüzde 80 yerlilik oranını yakalamaktır. Yeni enerji üretim teknolojilerinin geliştirilmesinin yanında enerji verimliliğini de gündemimize almış bulunuyoruz. Binalarda ısı yalıtımı, ısıtma sistemleri, atık ısı geri kazanımı, sokak aydınlatması, elektrikli ev aletleri ulaşım araçları gibi alanlarda verimlilik esasına dayalı çalışmalara önem veriyoruz. Bütün bunlar için yapılması gereken çalışmaları, kurumlarımızın üstlenecekleri görevleri, bugünkü toplantımızda karara bağlayacağız."

Erdoğan, konuşmasının sonunda, bilim ve teknolojideki çalışmalara destek veren, katkı sunan, kendi alanlarında ortaya koydukları başarılarla gurur kaynağı olan bilim insanlarını ve kurumları kutladı.

 

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 26. toplantısında alınan yeni kararlara ve toplantı ile ilgili diğer dokümanlara ulaşmak için tıklayınız

Fotoğraflar

13.06.2013 Kurumsal, Politikalar