Bakü'de "Avrasya Efsanesi" ödülleri dağıtıldı

-A +A
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ''Avrasya Efsanesi'' ödülleri dağıtıldı.
 
Hazar Üniversitesi'nde düzenlenen törene Azerbaycan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyinkulu Bağırov, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun'un da aralarında bulunduğu büyükelçiler, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Orkun Hasekioğlu, milletvekilleri, bilim insanları ve sanatçılar katıldı.
 
Avrasya Akademisi'nin tanıtımının yapıldığı törende Türkiye'den ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Mahmut Gazi Yaşargil'e, Azerbaycan'dan ise besteci ve ressam Prof. Dr. Arif Melikov ve matematikçi Prof. Dr. Hamlet İsahanlı'ya Avrasya Efsanesi ödülü verildi. Prof. Dr. Yaşargil'e ödülünü Bakü Büyükelçisi Coşkun takdim etti.
 
Avrasya Akademisi daha önce de dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık'a ve Azerbaycan asıllı bilim adamı Prof. Dr. Lütfi Zade'ye Avrasya Efsanesi ödülü vermişti.
 
Bilim adamları İnalcık, Yaşargil, Melikov, Lütfi Zade ve İsahanlı tarafından kurulan Avrasya Akademisi'nin 30 üyesi olacak. Akademiye yeni üye, mevcut üyelerden birini vefatı halinde kabul edilecek ve her üyeye Avrasya Efsanesi ödülü verilecek. Akademi üyeleri, Türk dünyası ve Avrasya'nın oylamayla belirlenecek bilim insanları ve sanatçılarına "İbn-i Sina", "Tusi", "İbn-i Haldun", "Mirze Feteli Ahundzade", ve "Üzeyir Hacıbeyli" madalyaları verecek.
 
02.02.2016