4006-TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı Eğitim Toplantısı Gerçekleştirildi

-A +A

4006-TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı Eğitim Toplantısı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla, Başkanlık binasında bulunan Feza Gürsey Konferans Salonunda yapıldı. TÜBİTAK Bilim ve Toplum (BİTO) Daire Başkanlığının tanıtım sunumuyla başlayan programda sunumun ardından söz alan BİTO Daire Başkanı Vekili Bekir Çengelci, katılımcılara, BİTO tarafından yürütülen destek programlarını tanıtmak, 8-9 ay sürecek bir dönemin başlangıç toplantısını yapmak üzere bir araya gelindiğini söyledi. BİTO’nun topluma dokunan, sahada toplumla içiçe olan bir daire olduğunu kaydeden Çengelci, il temsilcilerinden, bulundukları illerde etkin şekilde rehberlik tanıtım faaliyetleri gerçekleştirmelerini beklediklerini dile getirdi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, açılış konuşmasında, ülkemizin en önemli değerinin, en önemli birikiminin insan kaynağı olduğunu, bunu nitelikli insan kaynağına dönüştürmek konusunda TÜBİTAK’ın görevleri ve sorumlulukları olduğunu belirtti. Bu sorumluluğu, il temsilcileriyle paylaşmak üzere bir araya gelindiğini ifade eden Prof. Dr. Mandal, “Sizlere hoş geldiniz diyorum. Aynı zamanda evinize de hoş geldiniz diyorum. Çünkü sizler bu görevi kabul ederek, bizim bir parçamız hâline geldiniz” dedi.

“Bilimi Gençlerimize Doğru Tanıtmak, Onları Heyecanlandırmak ve Sürece Dâhil Etmekle Sorumluyuz”

BİTO’daki çalışmaların en fazla açılım yapacak programlar arasında bulunduğunu ifade eden TÜBİTAK Başkanı, ulaşılan kişi ve coğrafya sayısı olarak bakıldığında, BİTO’nun fuarlarının en etkin programlardan biri olduğunu belirtti. İl temsilcilerinin bu sürece yapacağı katkının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Mandal, şunları söyledi:

“İl temsilcileri olarak sizlerden, 4006 Bilim Fuarları ile ilgili beklentilerimiz var. Bu fuarlarla Türkiye’de her ilde milyonlara ulaşmaya çalışıyoruz. ARDEB, TEYDEB, BİDEB’de hitap ettiğimiz gruplar zaten TÜBİTAK’ı biliyor. Bilim ve teknolojiyle ilgili süreçlerine başlamış, o süreçleri kendi süreçleriyle konumlandırmaya çalışıyor. Ama BİTO’daki sorumluluğumuz; bizim bu ülkenin temel değerleri olan gençlerimize bilimi doğru tanıtmak, onları heyecanlandırmak ve sürece dâhil etmek. Bizim ulaşmaya çalıştığımız, nitelikli hâle getirmeye çalıştığımız insan kaynağımızın çoğu, TÜBİTAK’ı ve bilimin nasıl yapılacağını bu programlar aracılığıyla öğrenecekler, yani sizlerin katkılarıyla öğrenecekler. Sizlerin, il temsilcisi olarak bu sürecin içinde yer almanız bizi heyecanlandırıyor.”

“Bulunduğunuz İllerdeki Gençlerin Gözünde Siz, TÜBİTAK’sınız”

Geçtiğimiz yıl programa 11 bin kadar başvuru yapıldığını, bu başvuruların 9 bin kadarının desteklendiğini hatırlatan Prof. Dr. Mandal, mümkün olabildiğince daha fazla okulu bu sürece dâhil etmek istediklerini belirtti. İl temsilcilerinden, bulundukları illerde, TÜBİTAK adına faaliyetlerde bulunmalarını beklediklerini dile getiren TÜBİTAK Başkanı, “Çünkü ili siz tanıyorsunuz. Oradaki çalışma yöntemini siz geliştireceksiniz. Bulunduğunuz ilden ne kadar başarılı proje çıkarsa, o projeler sonrasında olimpiyatlara gidecek. Onların tüm heyecanı sizinle başlayacak. 5. sınıftan 12. sınıfa kadar olan gruba sizler ulaşacaksınız. Onların gözünde siz TÜBİTAK’sınız. Bu kapsamda ciddi bir sorumluluğunuzun olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum” diye konuştu. İl temsilcilerinden, sahada yaşayacakları deneyimleri TÜBİTAK’la paylaşmalarını beklediklerini dile getiren Prof. Dr. Mandal, sürecin hep birlikte en iyi aşamaya getirileceğine olan inancını ifade etti. TÜBİTAK Başkanı, sürecin içinde yer aldıkları için il temsilcilerine teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

Açılış konuşmalarının ardından, gün boyu devam eden toplantıda, il temsilcilerine BİTO’nun 4004, 4005, 4006 ve 4007 programları tanıtıldı, örnek projeler aktarıldı.

06.09.2018