2015 Yılının Son Bilim Söyleşisi Mardin’de Yapıldı

-A +A

Prof. Dr. Arslan ve Prof. Dr. Alp, Midyat'ta lise ve dengi okulların öğrencilerine “Geleceğin Bilim Dünyasında Gençliğin Yeri” başlıklı söyleşi gerçekleştirdi.

 

TÜBİTAK Bilim Toplum Daire Başkanlığı, Popüler Bilim Dergileri Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen bilim söyleşileri devam ediyor.

TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinin 2015 yılının son bilim söyleşisi TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeleri, İstanbul Medipol Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Talip Alp’in ve İstanbul Medipol Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Arslan’ın katılımıyla Mardin’de gerçekleştirildi.

Artuklu Üniversitesi’nde, Mardin Fen Lisesi’nde ve Midyat Kocatepe Ortaokulu’nda gerçekleştirilen “Geleceğin Bilim Dünyasında Gençliğin Yeri” konulu bilim söyleşilerinde Prof. Alp ve Prof. Arslan öğrencilere her başarının temelinde iyi bir eğitimin olduğunu ve öğrencilerin kendilerine mutlaka bir hedef belirleyip çok çalışmaları gerektiğini vurguladılar.

Kocatepe Ortaokulunda düzenlenen söyleşide konuşan Arslan, teknolojinin çok fazla önem kazanacağını ve artık enerjinin dağıtımı, üretimi gibi konularda birçok cihazın birbiriyle bağlantılı olacağı söyledi.

Arslan, akıllı evler ve şehirler, insan müdahalesine gerek kalmadan trafikte gidebilen araçlarla sık sık karşılaşılacağını belirten Arslan, şöyle konuştu:

"Bazı şeyler akıllandıkça, otomatik oldukça kontrollerinde sıkıntı yaşanabilir. Mesela enerjinin akıllı olması demek, bunun yanlış birinin kontrolüne geçtiği zaman istediği şekilde enerjimizi yönlendirebilir, vücudumuzdaki bir cihazın bile otomatik olarak kullanılabilmesi kansız, bıçaksız bir şekilde ölümümüze bile sebep olabilir. Onun için ağ sistemlerini çok iyi bilmemiz lazım. Bunu kontrolünü başkasına bırakmamamız lazım."

Prof. Dr. Alp ise Müslüman bilim insanlarının tarihin her döneminde en yararlı buluş ve çalışmalara imza attığını ifade etti. Bu bilim insanlarıyla ne kadar övünülse az olacağını vurgulayan Alp, "Her şeyin temelinde iyi bir eğitim vardır" dedi.

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Ahmet Uludağ da, TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisi bilim söyleşilerinde özellikle dezavantajlı bölgelerdeki ortaokul ve lise öğrencilerine hayatın kendilerine sunduğu seçeneklerin farkına varmalarına yardımcı olmayı ve bilim insanlarının aktaracakları deneyimleri, hayat öyküleri, meslekleri ve araştırma konuları hakkında paylaşacakları bilgiler ile genç insanların hayatına doğrudan dokunmayı amaçladıklarını belirtti.

Söyleşilere, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Ahmet Uludağ, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yusuf Çermik, Midyat Milli Eğitim Müdür Vekili Abdulkadir Altay ve okul müdürleri katıldı. 

31.12.2015