12. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması Ödül Töreni Düzenlendi

-A +A

Ortaokul öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı’nca düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması Ödül Töreni, Kadir Has Kongre ve Sanat Merkezinde düzenlendi.

Bu yıl 12.si düzenlenen yarışmada toplam 8 Proje Birincilik Ödülüne; 16 Proje İkincilik Ödülüne ve 24 Proje Üçüncülük Ödülüne layık bulundu. 24 Projeye ise Teşvik Ödülü verildi. Açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal; Türkiye genelinde 11 bin 352 proje başvurusu yapıldığını ve geçen yıla göre bu oranın yüzde 44 arttığını belirtirken, başvuruların 8 bin 224'ünü kız öğrencilerin, 6 bin 747'sini ise erkek öğrencilerin gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Mandal: “Yarışmanın Kazananı ya da Kaybedeni Yok, Süreç İçinde Yer Almak Daha Önemli”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Kadir Has Kongre ve Sanat Merkezindeki ödül töreninde, yarışmanın kazananı ya da kaybedeni bulunmadığını, öğrencilerin sürecin içinde yer almalarının daha önemli olduğunu ifade etti. Bilgi üretmenin önemine değinen Prof. Dr. Mandal, yarışmaya başvuruların oranında artış olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Mandal, nitelikli bilgi üretmenin önemine vurgu yaparak, şunları belirtti: "Finallere kadar gelmiş olmak büyük başarı. Bu projeler ülkenin geleceği için çok önemli. Ne kadar bilgi üretirseniz o kadar güçlüsünüz demektir. Ülkemizin hedefi 2023 yılında dünyanın en büyük ülkelerinden birisi olmak. Siz gelecekte 2023 ve devamında bilim insanı dediğimiz adaylarsınız. Sizlere baktığımız zaman geleceğimizi görüyoruz. Türkiye genelinde 11 bin 352 proje başvuru yaptı, geçen yıla göre bu oran yüzde 44 artmış. Bunun 8 bin 224'ü kız öğrencilerimiz, 6 bin 747'si erkek öğrenciler. Kız öğrencilerimiz yüzde 55'le erkeklerin önünde götürüyor."

“Bilgiyi Ne Kadar Çok Etkileşimle, İletişimle Ve İşbirliğiyle Daha Fazla Bilgiye Dönüştürürsek, O Kadar Güce Sahip Oluruz”

Prof. Dr. Mandal, bilgi üretiminde 60’lı yıllardaki anahtar kavramın üretmek olduğunu, 70’li yıllarda bunun düşük maliyetle üretmek hale geldiğini, 80’lerde kalite kavramının devreye girdiğini, 90’larda hız faktörünün eklendiğini anlattı. 2000’li yıllara gelindiğinde bunların tümünün önem taşıdığını, ancak rekabetin devreye girdiğini belirten Prof. Dr. Mandal, 2010’lu yıllara gelindiğinde bilgi üretimindeki farklılığın iş birliği olarak meydana çıktığını söyledi. Tüm dünyada bilgi üretme yönteminin değiştiğine işaret eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına katılan her öğrencinin yaptığının, iş birliğine yönelik bilgi üretmek olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Mandal, “Ülkelerin birbirleriyle olan yarışları, var olma çabaları ve geleceğe bakışları bilgiye sahip olmak üzerine kurulu. 2010’lu yıllarda yani sizlerin yaşadığı yıllarda ise bilginin tipi değişiyor. Bilgiyi ne kadar çok etkileşimle, iletişimle ve işbirliğiyle daha fazla bilgiye dönüştürürsek o kadar güce sahip oluruz” diye konuştu.

“Biz Sizlere Bakınca Geleceğe Bakıyoruz”

Prof. Dr. Hasan Mandal konuşmasında Albert Einstein’ın “hiç bir özel yeteneğim yok sadece tutkulu ve meraklıyım” sözünü öğrencilere örnek göstererek; bilim üretiminde önemli olanın yapılan işi sevmek olduğunun altını çizdi. TÜBİTAK’ın bugün ev sahipliği yaptığı Ortaokul Proje Yarışması Finallerinin devamlılığını getirme noktasında hem TÜBİTAK’a hem de öğrencilere büyük iş düştüğünü belirtirken; “TÜBİTAK sizin hayatlarınızın önemli süreçlerine, hayatlarınıza dokunmak için uğraşıyor. Ülkede bunu kendine görev edinmiş bir Kurum. Başarısının en önemli anahtarı sizlersiniz. Siz olmazsanız TÜBİTAK olmaz. Biz sizlere bakınca geleceğe bakıyoruz” dedi.

Konuşmasında kendi hayatından örnekler veren Prof. Dr. Mandal, kendisinin bugün Başkanlık görevini yürüttüğü TÜBİTAK’tan aldığı bursla doktora yaptığını belirtti. TÜBİTAK Başkanı Amasya’dan Ortaokul Projeleri Final Yarışmasına katılmak için yola çıkan ve yolda kaza geçiren öğrencilere ve öğretmenlere bir kere daha geçmiş olsun dileklerini iletirken, kendilerini telefon ile aradığını ve gençlerin kazadan çok projelerinin hasar görmesine üzüldüklerini dile getirdiklerini aktardı. Proje grubundaki öğrencilerin bu ölçüde istekli olmalarının kendisini de heyecanlandırdığını dile getiren Prof. Dr. Mandal, kaza geçiren öğrencileri ve öğretmenleri Ankara’da ağırlama sözü verdi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın konuşmasından sonra sahneye çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, dünyada süregelen ekonomik savaşlara dikkat çekerek hayatta kalmanın yolunun bilimsel bilginin üretilmesi olduğunu ve bu konuda gençlere büyük iş düştüğünün altını çizdi.

Konuşmaların ardından biyoloji, değerler eğitimi, fizik, Türkçe, kimya, matematik, kodlama, tarih dallarında hazırladıkları projelerle dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Ödül törenine Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve davetliler katıldı.

11.05.2018