"1. Ulusal Blokzincir Çalıştayı” TÜBİTAK BİLGEM Tarafından Düzenlendi

-A +A

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilişim ve Bilgi Güvenliği Araştırma Merkezi (BİLGEM), 2-3 Nisan 2018 tarihleri arasında, Ankara’da, “1. Ulusal Blokzincir Çalıştayı”nı düzenledi. Çalıştayda, blokzincir teknolojilerinin kamu ve özel kurumlara uyarlanması, gerçek hayattaki uygulamalarıyla yasalardaki düzenlemeleri, ekonomide ve finansal süreçlerde akıllı kontratların kullanımı ve kripto paraların güvenliği gibi konular değerlendirildi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, blokzincirin gelecekte ülkelerin var olup olmama kaderlerini etkileyecek çok ciddi ve önemli bir teknoloji olduğunu belirterek, "Dünyadaki teknolojik gelişmeler blok zincir alanında şekilleniyor. Türkiye'nin de bu ekosisteme dahil olması ve dijital birlikte yer alması için uluslararası iş birlikleri kurarak, teknoloji ve finans sektörleriyle entegrasyon yapılması gerekiyor" dedi.

"Blokzincir Teknolojisinin Yol Haritası Çıkarılacak"

Ulusal Blokzincir Çalıştayı'nda, veritabanı teknolojisi alanında çalışan yerli ve yabancı 20'ye yakın uzman ve akademisyenin katılımıyla çok sayıda paneller gerçekleştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Mandal, Çalıştaya ilginin beklenilenin üzerinde olduğunu ifade etti. İki gün süren etkinliğe yaklaşık 750 kişinin katıldığını kaydeden Prof. Dr. Mandal, etkinlik kapsamında blokzincir teknolojisine ilişkin bir eğitim programı da organize ettiklerini anımsatarak, eğitim sonunda 240 kişiye sertifika verildiğini belirtti. Çalıştayla ilgili bir rapor hazırlanacağını aktaran Prof. Dr. Mandal, bunun Türkiye'nin blokzincir teknolojisi konusundaki yol haritası için önemli bir veri kaynağı olacağını dile getirdi. Blokzincir teknolojisi konusunda Türkiye'nin gerekli entegrasyonu sağlaması için TÜBİTAK olarak çeşitli çalışmalarda bulunacaklarını söyleyen Prof. Dr. Mandal, çalıştayın ikincisini de daha kapsamlı ve geniş katılımlı şekilde gelecek yıl düzenlemeyi planladıklarını belirtti.

TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde geçen yıl Blokzincir Araştırma Laboratuvarı kurulduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Mandal, laboratuvarın kamu ve özel kurum ya da kuruluşların ihtiyaçlarına yönelik blokzincir teknolojilerinin altyapısının oluşturulması, kurulumu, kripto paraların güvenlik ve mahremiyet analizi, iş modelleri, finans ve kitle fonlamaları konusunda çalıştığını bildirdi.

 "Türkiye, Blokzincir Ekosistemine Dahil Olmalı"

Sistemin veri transferi sağlayan mevcut internet ortamında değerli varlıkların transferine olanak tanıdığını, yepyeni bir teknolojiyi adlandıran merkezi olmayan bir "şifreleme kayıt defteri" şeklinde nitelenebileceğini anlatan Prof. Dr. Mandal, tek bir merkezi olmayan, şifreleme kayıt defteri gibi çalışan blokzincir teknolojisi sayesinde, kullanıcıların yaptıkları işlemlerinde "hack" ile karşılaşmasının çok daha zor olacağını belirtti. Söz konusu sistemin internet üzerinden yapılan pek çok işleme büyük kolaylıklar getireceğini ifade eden Prof. Dr. Mandal, "Dünyada 1960'larda üretim,1970'lerde maliyet, 1980'lerde kalite, 1990'larda hız, 2000'lerde bilgi, 2010'larda iş birliğine yönelik bilgi ve eş zamanlı gelişen dijitalleşme üstünlüğüyle rekabet söz konusu. Günümüzde iş birliğine yönelik bilgi ve dijitalleşmeyi ise blokzinciri ifade ediyor. Dünyada blok zincirin gündeminde de finans sektörünün yanında eğitim, hukuk, sağlık sektöründe kullanım var. Bu noktada Türkiye, dijitalleşmede dünyayla eş zamanlı hareket ediyor" diye konuştu.

“Blokzincir Gelecekte Ülkelerin Var Olup Olmama Kaderlerini Etkileyecek”

Blokzincirin, gelecekte ülkelerin var olup olmama kaderlerini etkileyecek çok ciddi ve önemli bir teknoloji olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mandal, "Blokzincir, kripto paraların altyapısını oluşturmasının da ötesinde, tıpkı yapay zeka gibi pek çok alanda karşımıza çıkacak bir teknoloji. Bu teknoloji ülkemiz için önemli fırsatların yanında riskler de barındırıyor. Fırsatların değerlendirilmesi ve risklerden kaçınılabilmesi için bu teknolojinin teknik detaylarının çok iyi bilinmesi gerekiyor. Henüz yolun başındayız ancak ülkemizde bir farkındalık olduğunu görüyoruz. Dünyadaki teknolojik gelişmeler blokzincir alanında şekilleniyor. Türkiye'nin de bu ekosisteme dahil olması ve dijital birlikte yer alması için uluslararası iş birlikleri kurarak, teknoloji ve finans sektörleriyle entegrasyon yapılması gerekiyor" dedi.

06.04.2018