Yöntem

-A +A

YÜKÜMLÜLÜKLER

a)     Rapor Verme Yükümlülükleri

  • Uzun süreyle Türkiye’ye gelen konuk bilim insanı ve çalışma ekibi, başvuru sırasında vermiş oldukları ayrıntılı çalışma planının ışığında, 4’er aylık periyotlarla örnekler kısmında yer alan Aylık gelişme raporunu(*) BIDEB’e iletmekle yükümlüdür.
  • Konuk bilim insanı ve çalışma ekibi elemanları destek süresinin bitiminden sonra en geç 1 ay içinde çalışmalarının gelişme ve sonuçlarını kapsayan bir raporu BİDEB’e iletmekle yükümlüdürler.
  • Program kapsamında yapılan bilimsel etkinliklerde ve yayınlarda TÜBİTAK desteğinin belirtilmesi ve yayın örneğinin BİDEB’e gönderilmesi gerekir.
  • Sağlık sigortası, konaklama, vize ve izin işlemleri konuğu davet eden bilim insanının yükümlülüğündedir.

b)    Geri Ödeme Yükümlülükleri

  • Konuk bilim insanının bu program çerçevesinde desteklendiği süre içinde başka kaynaktan aldığı her türlü burs veya mali desteği, bu desteğin başladığı tarihten itibaren 15 gün içinde BİDEB'e bildirmekle yükümlüdür. Bilim insanının başka bir yerden maddi destek alması durumunda kendisine yapılacak ödeme BİDEB Değerlendirme ve Destekleme kurulunca ayrıca belirlenir.
  • Bilim insanının destek süresi bitmeden Türkiye’den veya programdan ayrılmak istemesi durumunda davet eden kişinin/kuruluşun ve konuk bilim insanının bu durumu Kuruma en az 15 gün önce bildirmesi gerekmektedir. Programdan ayrılış tarihinden itibaren konuk bilim insanına ödeme yapılmaz. Fazladan ödeme yapılmış ise geri ödeme istenir.
  • Konuk bilim insanı tam zamanlı çalışma hükümlerine bağlı olarak çalışır. Konuk bilim insanının kısa ve uzun süre görevinden ayrılması ve ayrılış süresi Kuruma davet eden kişi/kuruluş tarafından bildirilir ve BİDEB Değerlendirme ve Destekleme Kurulu tarafından değerlendirilerek uygun görülürse ücretsiz izin verilebilir veya gerekli görülürse destek geçici olarak durdurulur ya da iptal edilir. Fazladan yapılmış ödeme varsa bilim insanı bu miktarı kuruma geri ödemekle yükümlüdür.

Destek verilen bilim insanlarının, onay tarihinden itibaren 1 yıl içinde Türkiye’deki çalışmalarına başlaması gerekmektedir.

(*)İlgili raporların formatları 'İzleme-Formlar' sekmesinde yer almaktadır.