TÜBİTAK Bülten / Sayı 200 - Ağustos 2018 - page 36

36
Bülten
2018
AGUSTOS
T Ü B İ T A K M A M ’ d a n , G ı d a S a n a y i m i z İ ç i n Y e r l i v e D o ğ a l P e k t i n
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile MAPA Ku-
ruyemiş Gıda İnşaat San. ve Tic. A.Ş. arasında yüzde 100 yerli
lisans sözleşmesi imzalandı. Kıvam artırıcı ve jelleştirici özel-
liğiyle, gıdaların işlenmesi sırasında kullanılan önemli gıda
katkı maddelerinden biri olan pektin, ülkemizde üretilmi-
yor. Yıllık ihtiyacımız olan 620 ton, yurt dışından karşılanıyor.
2017 yılı ithalat hacmi 8,6 milyon TL olan Pektin Projesi ile,
elma posası ve elma kabuklarından pektin elde edilmesi ve
elma pektini üretim koşullarının belirlenmesi amaçlanıyor.
Pektin bakımından oldukça zengin kaynaklar olan ancak ya
doğrudan çöpe ya da hayvan yemi olarak yem işleyen fab-
rikalara gönderilen elma suyu, elma konsantresi ve kurutul-
muş elma cipsi gibi ürünlerin işlenmesi sırasında açığa çıkan
elma posası ve elma kabukları, ticari pektin üretimi açısın-
dan değer taşıyor.
TÜBİTAK MAM’dan, Gıda Sanayimiz İçin Yerli ve Doğal Pektin
1...,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35 37,38,39,40
Powered by FlippingBook