TÜBİTAK Bülten / Sayı 200 - Ağustos 2018 - page 34

34
Bülten
2018
AGUSTOS
T ü r k i y e ’ n i n İ l k “ B e b e k E k G ı d a s ı ” n ı T Ü B İ T A K M A M Y a p a c a k
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile DEMİRPO-
LAT Ltd. Şti. arasında imzalanan, yüzde 100 yerli “İlk Bebek
Ek Gıdası Lisans Sözleşmesi” kapsamında, “Tahıl Bazlı Bebek
Ek Gıda Formülasyonlarının Geliştirilmesi” konusunda proje
yürütülecek. Proje ile ek gıda üretiminde ana hammaddeyi
oluşturan hidrolize unlar organik tahıllardan (buğday, yulaf
ve pirinç) üretilecek ve Türk Gıda Kodeksi Bebek ve Küçük
Çocuk Ek Gıdaları Tebliğinde belirtilen limitlere uygun tahıl
karışımlı-meyveli 6-36 ay arası bebek ve küçük çocuklara yö-
nelik katma değeri yüksek ek gıdalar geliştirilecek.
Bebek ve küçük çocuklara yönelik ek gıdaların üretimi ül-
kemizde yapılmadığından yurt dışından ithal ediliyor. 2016
yılı verilerine göre, Türkiye’nin bebek ek gıdaları pazar hac-
mi 100 milyon TL seviyesini geçti. Pazardaki hızlı büyümeye
rağmen bebek başına yıllık tüketimde Türkiye 16 kg seviyesi
ile dünyanın çok altında kalıyor. Bu tüketim Polonya’da 40
kg, İspanya’da 176 kg, Fransa’da ise 187 kg’ı buluyor. Bebek
ve küçük çocukların büyüme ve gelişmesinde önemli yere
sahip ek gıdaların pazar hacmi giderek artmasına rağmen
ülkemizde üretimi yapılmıyor.
Günümüzde ticari olarak bebek ve küçük çocukların bes-
lenmesine yönelik devam sütü, devam mamaları ve tahıl
bazlı (buğday, yulaf, pirinç) içeriği vitamin ve mineral gibi
besin ögeleri yönünden zenginleştirilmiş ek gıdalar mevcut.
Ek gıda formülasyonlarında ana hammaddeyi oluşturan ta-
hıllar bebekler tarafından tam olarak sindirilemediğinden
ekstrüzyon tekniği ile üretilmiş, sindirimi daha kolay hidro-
lize unlar kullanılıyor.
Geleneksel TÜBİTAK MAM “İş Birlikteliği’’ Ödülüne
EÜAŞ HES Daire Başkanlığı layık görüldü. EÜAŞ, Termik
ve Hidroelektrik Santralleri ile ülkemizin elektrik üreti-
minin önemli bir kısmını karşılıyor. Mevcut Santrallerin
rehabilitasyonu ve Ar-Ge ihtiyaçları konusunda TÜBİTAK
MAM Enerji Enstitüsü ile uzun soluklu iş birlikteliği yü-
rütülüyor.
Türkiye’nin İlk “Bebek Ek Gıdası”nı TÜBİTAK MAM Yapacak
TÜBİTAK MAM’dan EÜAŞ’a İş Birlikteliği Ödülü
1...,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33 35,36,37,38,39,40
Powered by FlippingBook