TÜBİTAK Bülten / Sayı 194 - Şubat 2018 - page 5

5
TÜBITAK
T ü r k i y e B i l i m s e l v e T e k n o l o j i k A r a ş t ı r m a K u r u m u
Türkiye’nin ilk enzime dirençli nişasta tesisini kurduklarını
belirten Demirpolat Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başka-
nı Nurettin Demirpolat da, “Toprak, üzerinde yaşayanlara
nankörlük etmeyen bir nimettir. Bundan dolayı toprakla
dost olmak gerek. Biz süresini bilmediğimiz yıldan sonra ka-
vuşacağımız toprakla dost olmayı seçtik. Onun ürettiği en
güzel mahsullerden biri olan buğdayı hayatımızın merkezi-
ne aldık. Bugün buğdaydan, yani undan nasıl yararlanabili-
riz derdindeyiz. Halkımıza, ülkemize ve dünyaya daha nasıl
faydalı olabiliriz düşüncesindeyiz. Daha çok katma değerli
ürünler üreterek, ihracatımızı artırarak Türk buğdayını dün-
yaya tanıtmak derdindeyiz.
Açılışını yapmış olduğumuz tesisimiz de bu düşüncenin
ürünüdür. Tesisimiz açlık sınırındaki insanlar için bir karışım
üretiyor. Biz para kazanmaktan daha çok, Afrika’nın en ücra
köşesindeki insanlara yetişmek istiyoruz. Bu tesislerimizi de
bunun için kurduk. Yaşam koşullarının ve teknolojinin ge-
tirmiş olduğu kolaylıklar sağlığımızı olumsuz yönde etkile-
mektedir. Bu sebeple tükettiğimiz unu daha nitelikli hale
getirmeye çalıştık ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi
Gıda Enstitüsü Laboratuvarlarında geliştirilen enzime di-
rençli nişasta lisansını devir aldık. Kendi imkânlarımızla la-
boratuvar ortamında geliştirilen projeyi endüstriyel ortama
taşıdık, Türkiye’nin ilk enzime dirençli nişasta tesisini kur-
duk. Bugünden sonra amacımız insanlığa faydalı olmaktır.
Yakın gelecekte de en doğal bebek mamasını kazandırmayı
planlıyoruz” şeklinde konuştu.
TÜBİTAK’tan Lisans Devri
TÜBİTAK MAM İş Geliştirme Müdürü Nuh Yılmaz ise ko-
nuşmasında, “Tokluk hissi vererek yeme isteğini kontrol
eden ve dünya genelinde yeni tanınan dirençli nişastanın
TÜBİTAK MAM Gıda Enstitümüzde geliştirilmesi son derece
önemli bir adımdır. Kritik öneme sahip bu ve benzeri ürünle-
rin gerek yerli imkânlarla üretilmesi, gerekse halk sağlığına
ve ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla ticarileştiril-
mesi oldukça sevindiricidir. Dirençli nişastanın üretimde kul-
lanılmaya başlamasıyla obezite, kalp ve şeker hastalıklarıyla
mücadelede önemli bir adım atılmış olacak. İnsülin direnci
etkilenecek ve buna bağlı olarak diyabet ve kalp hastalıkları
riski azaltılabilecek. Üstelik sadece diyabet hastaları ve diyet
yapan kişiler tarafından değil, tüm tüketiciler tarafından da
rahatlıkla tüketilebilecek” şeklinde bilgi verdi.
nçli Nişasta Üretimi Başladı
1,2,3,4 6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,...40
Powered by FlippingBook