Türkiye Bilimsel veTeknolojik Araştırma Kurumu /
Mart 2013
Fındık kahvesini
çocuklar da içebilecek
TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü’nden proje
yöneticisi Dr. Ferda Seyhan, geliştirilen ürü-
nün fındık aroması ilaveli kahve olmadığını vur-
gulayarak, içeriğinde tamamen fındığın yer aldığı-
nı söyledi. Türk kahvesi ile aynı şekilde pişirilip servis
edildiğini aktaran Seyhan, şunları söyledi: “Hem çocuklar,
hem de yetişkinler için yüksek protein içeriğine sahip, bes-
leyici ve kafeinsiz, lezzetli bir içecek olan fındık kahvesi da-
maklarda güzel bir lezzet bırakacak. Tercihe göre süt veya su
ile hazırlanabilir. Kahve kadar telvesi de lezzetli. İçinde tat-
landırıcı veya aroma yok, tamamen doğal. Ürün geliştirme
çalışmalarımız devam ediyor.”
Stok fazlası fındık değerlendirilecek
Türkiye’nin üretim açısından dünya lideri olmasına rağ-
men fındığın tamamının satılamadığını ifade eden Seyhan,
“Yaklaşık 50 bin tonluk fındık bekletiliyor. Stok fazlası ürün-
ler ekonomik açıdan da sorun oluşturuyor. Biz fındık kahvesi
i
üretiminde kaliteli, ancak ticari değeri düşük fındıkların kul-
lanılmasını hedefliyoruz. Ayrıca kahve üretiminde kullandı-
ğımız fındığı tamamen doğal yollarla işleyerek, hem yağını
hem de posasını değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.
27
1...,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26 28,29,30,31,32,33,34,35,36,37,...52