TÜBİTAK Bülten - Sayı 215 - Kasım 2019 - page 20

20
Bülten
2019
KASIM
T Ü B İ T A K ’ I N G e l i ş t i r d i ğ i T e k n o l o j i l e r T r a n s f e r E d i l m e Y o l u n d a
TÜBİTAK’IN Geliştirdiği Teknol
TÜBİTAK’tan Katkı Maddesiz, Genetiği Değiştirilmemiş ve
Uzun Ömürlü Yoğurt Teknolojisi
TÜBİTAK tarafından geliştirilen “Uzun Ömürlü Yoğurt”
teknolojisinin yapma bilgisi (know-how) ve bu teknoloji-
ye konu TR2009/02959 numaralı patent, teknoloji transfer
bedeli karşılığında transfer edilecek. “Uzun Ömürlü Yoğurt”
başlıklı patent kapsamında korunan buluş, duyusal özellik-
leri ile geleneksel damak tadına uygun yoğurt sağlayan kül-
türlerden seçilmiş bakteriler ile en az üç ay raf ömrüne sahip
bir yoğurt üretim yöntemini içeriyor.
Yoğurt üretiminde ülkemizde büyük ölçekte starter kül-
tür üretimi bulunmuyor ve bu ürünlerde dışa bağımlılık
söz konusu oluyor. Piyasada mevcut yoğurtlarda kullanılan
bakteri kültürlerinin çoğu genetik değişikliğe uğratılarak,
bir kez yoğurt yapımında kullanıldıktan sonra gelişmeyecek
şekilde hazırlanıyor. “Uzun Ömürlü Yoğurt” başlıklı patent
kapsamında korunan “L. Delbreuckii bulgaricus GE 809”
ile “S. Salivarus thermophilus GE 805” bakterileri ve bunla-
rın oluşturduğu kültürde genetik değişiklik yapılmadı. Söz
konusu doğal bakterilerin bir özelliği olarak, TR2009/02959
numaralı patent ile korunan yoğurt, herhangi bir katkı mad-
desi kullanımına gerek duymadan ve genetik değişiklik ya-
pılmaksızın en az üç aylık raf ömrüne sahip. Bu özelliği ile
uzun süre saklama ihtiyacı bulunan, özellikle uluslararası
yük veya insan taşıyan gemilerde, donanmaya ait gemiler-
de ve deniz altlarında söz konusu uzun raf ömrü ihtiyacının
karşılanması bekleniyor.
Patent kapsamında korunan kültür, anti-mikrobiyal etkiye
sahip olup patojen bakterilerin gelişmesini engelliyor. Ayrı-
ca, yararlı kısa zincirli yağ asitleri içeriyor.
Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan, içme sütün-
den sonra entegre süt tesislerinde en çok işlenen süt ürü-
nü olan yoğurdun üretim miktarı her yıl artıyor. Türkiye’de
yoğurt üretimi, 2018 yılında yüzde 2,2 oranında artışla 1,19
milyon ton olarak gerçekleşirken; 2017 yılında 31 kg olan
yıllık kişi başı yoğurt tüketimi, 2018 yılında 30,6 kg oldu.
“Mini TEMPEST PC-II Cihaz Teknolojisi ile Bilgi Emin Eller-
de”
TÜBİTAK tarafından geliştirilen “Mini TEMPEST PC-II Cihaz
Teknolojisi”, TÜBİTAK Fikrî Mülkiyet Haklarının Yönetimine
ve Teknoloji Transferine İlişkin Yönetmeliğin öngördüğü
usule uygun olarak, basit lisanslama yöntemi ile beş yıllı-
ğına, Kurumumuz tarafından aranan şartları sağlayan tüm
isteklilere açık olarak teknoloji transfer bedeli karşılığında
1...,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19 21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,...40
Powered by FlippingBook