1500’den Fazla Gökbilim Uzman ve Meraklısı Zerzevan’da Buluştu

-A +A

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK Türkiye Ulusal Gözlemevi (TUG), Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ile Diyarbakır Valiliği destekleriyle düzenlenen ve astronomi ile uzay bilimi ilgililerinin heyecanla beklediği 23’üncü Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nin açılışı büyük bir katılımla, Diyarbakır Zerzevan Kalesi’nde gerçekleşti. 

Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı gökyüzü etkinliğinin açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yapıldı. Varank, açış konuşmasında gençlerin gündeminde uzay ve teknoloji konularının olduğunu ve kendilerini bu alanda geliştirmek istediklerini belirterek ‘’Ufku samanyolu kadar geniş gençlerimizle, Türkiye’nin uzay yarışındaki konumu 10 yıl içerisinde üst basamaklara yükselecek’’ diye konuştu.

Diyarbakır’ın terörle, gözyaşıyla, acıyla değil; üretimle, teknolojiyle, uzayla, gökyüzüyle anılmasını istediklerini ifade eden Varank, ‘’Bu topraklar ilmin filizlenip tüm dünyayı aydınlattığı topraklar. Bilim ve teknoloji mirasına sahip bu topraklarda uzaya ve öğrenmeye meraklı gençlerimizle buluşmak istedik. Derin ve gizemli tarihe sahip Zerzevan Kalesi’nde gökyüzünü inceleyerek uzayın derinliklerini keşfetmeye çalışacağız. Türkiye’nin dört bir yanından ve yurtdışından gelen gökbilim meraklısı gençlerimiz son hilal evresinde olan Ay'ı, güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter'i, halkalı gezegen olarak bilinen Satürn'ü ve daha birçok gök cismini gözlemleyecek ve uzmanlarından öğrenecek. Ayrıca, etkinliğin gündüz bölümlerinde bilim, uzay ve astronomiyle ilgili seminerler, çeşitli atölye çalışmaları da olacak’’ dedi.

Türkiye'nin uzay alanında önemli bir birikime sahip olduğuna dikkat çeken Varank, ‘’Bu alandaki çalışmalarımıza TÜBİTAK UZAY Enstitümüz ve TUA ile yoğun bir şekilde devam ediyoruz. TÜBİTAK UZAY ile ülkemizin yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacını karşılamak ve yurt dışı bağımlılığını ortadan kaldırmak amacıyla İMECE Uydu Projesini yürütüyoruz. Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusunun geliştirildiği TÜRKSAT 6A Projesi'nde ise tasarım faaliyetlerini tamamladık, üretim aşamasındayız. Bu uydularımızı 2022 içerisinde fırlatmaya hazır hale getireceğiz. Böylece, haberleşme uydularını milli imkanlarla geliştirebilen 10 ülkeden biri Türkiye olacak" açıklamalarında bulundu.

Açılış programında konuşan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, böyle kapsamlı bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Milli Uzay Programı vizyonuyla gerçekleştirdikleri bu etkinlik sayesinde gençlerin uzaya ilgisini artırmayı ve bu alanda bilgi sahibi olmalarını amaçladıklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Mandal, ‘’Bugün ayrı bir heyecan ve sorumluluk içerisindeyiz. Bu etkinliğimizi ilk kez 22 yıldır gerçekleştirdiğimiz Antalya - Saklıkent dışında Diyarbakır’da gerçekleştiriyoruz, ilk kez büyükelçilerimizin de katılımıyla etkinliğimizi uluslararası bir boyuta taşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Milli Uzay Programı’ kapsamında açıkladığı gibi uzay alanındaki farkındalığın artırılması ve bu konuda insan kaynağının yetiştirilmesi 10 hedeften birisiydi; biz burada bu hedefleri gerçekleştirmek için Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılarımızla birlikteyiz’’ dedi.

Uzay ve astronomi alanında en önemli ihtiyaçlardan birinin insan kaynağı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mandal ‘’İnsan kaynağının bu yöne olan ilgisinin artması, bizim sorumluluğumuzu ve heyecanımızı arttırıyor. Bu doğrultuda TÜBİTAK olarak Bilim ve Toplum Başkanlığımızla çok önemli faaliyetlerde bulunuyoruz. Örneğin 2021 yılı 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı başvurularının değerlendirme süreci tamamlandı; 81 ilimizde yer alan 5339 okulumuzdan yüzbinlerce ortaokul ve lise öğrencimizin hazırlamış olduğu 96 bin 776 alt projesi destek almaya hak kazandı. 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları sayesinde öğrencilerimiz tasarlamayı, tasarladıklarını yenilikçi yöntemlerle üretmeyi, sorunları çözmeyi ve bunların tümünü yaparken bunu doğanın içinde yapmak noktasında kendilerini keşfediyorlar. Bunun yanı sıra Türkiye genelinde düzenlenen 4007 Bilim Şenliği programlarımız var. Yarışmaları geçtiğimiz günlerde başlayan ve 21 – 26 Eylül tarihlerinde zirveye ulaşacak olan TEKNOFEST’te de tüm çalışmalarımızın uzantılarını göreceğiz’’ diye konuştu.

Gündüz alanı ziyaret eden Bakan Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile birlikte stantları ve atölye alanlarını gezerek faaliyetler hakkında bilgi aldı; gece ise gençlerle bir araya gelerek gökyüzü gözlemi gerçekleştirdi.

Çeşitli atölyelere, konferanslara, seminer ve söyleşilere ev sahipliği yapan etkinlik, bilim insanlarını, astrofotoğrafçıları, amatör ve profesyonel 1500’den fazla astronomi meraklısını bir araya getirirken renkli görüntülere de ev sahipliği yaptı.

TÜBİTAK’tan dolu dolu bir etkinlik programı

Birbirinden özel etkinliklerin hazırlandığı program sayesinde katılımcılar, gündüzleri gökbilim ile ilgili çeşitli atölyelere, konferanslara, söyleşi ve seminerlere katılırken, geceleri de uzmanlarla beraber gökyüzünü izleme fırsatı yakalıyor. Etkinlik süresince TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı’na ait birimler ile Deneyap Türkiye Atölyeleri ve TÜBİTAK destekli bilim merkezleri tarafından düzenlenen atölye çalışmaları ve etkinlikler, her yaştan yüzlerce katılımcıyı misafir ediyor. 

‘’Astro-Fen Atölyesi’’, ‘’Balonumdaki Evren’’, ‘’Su Roketi, Gök Atlası, Güneş Saati, Astro Resim Atölyesi’’, ‘’Görevimiz Ay Keşfi’’, ‘’Galileskop Yapım Atölyesi’’ gibi çeşitli atölyeler sayesinde katılımcıların bilgilenmesi sağlanırken, ‘’İHA Pilotluk Eğitimi’’, ‘’Uydu Yapım Atölyesi’’, ‘’Ölçekli Gezegen Modelleme’’, ‘’Mars Aracı Yapımı’’ gibi çalışmalarla da katılımcıların eğitim alması sağlanıyor.

Ayrıca katılımcılar, düzenlenen söyleşilerle dünyanın en iyi korunan Mithras Tapınağı’nda binlerce yıl önce gerçekleştirilen astronomi çalışmaları hakkında da bilgi sahibi olabiliyor.

TÜBİTAK Bilim Merkezlerinden Atölye ve Eğitimler

TÜBİTAK destekli Konya, Kocaeli, Bursa, Antalya, Kayseri, Elazığ ve Üsküdar bilim merkezleri (10’a yakın bilim merkezi de diyebiliriz) kâğıt uçak yapma ve atma atölyesi, jet motoru simülatörü deneyimi, güneş ve gece gözlemi, tangram roket, gökyüzü kartı, el planetaryumu, güneş saati yapımı, “Kim Astronot Olmak İster?” konulu seminerin yanı sıra, artırılmış gerçeklik destekli astronomi eğitimi ve kozmik ipuçları toplama ve gök atlası etkinlikleri düzenleniyor. 

Deneyap Türkiye ekibinden Teknoloji Atölyeleri

Etkinlikte Deneyap Türkiye Atölyeleri kapsamında ise Elazığ Deneyap Teknoloji Atölyeleri torna ile ahşap kesim ve ödül heykelciği tasarımı, logo tasarımı ve baskısı, robotik uygulamalar, 3B tasarım ve baskı atölye çalışmaları ile katılımcıların verimli zaman geçirmesini sağlanıyor.

TÜBİTAK’ın her yaş grubuna hitap eden popüler bilim dergileri Bilim ve Teknik, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik de alanda katılımcılarla buluşarak, atölye ve etkinliklere katılanlara ücretsiz dergi dağıtımının da yapıldığı etkinlik süresince, katılımcılara Türkiye’de yürütülen gök bilimi ve uzay çalışmaları anlatılırken, TÜBİTAK çalışmalarının da daha yakından tanınması sağlanacak. Gökbilim meraklıları, TÜBİTAK organizasyonuyla gerçekleşen M.Emin Özel ve A.Talat Saygaç imza gününe de katılabilecek.
 

03.09.2021