TÜBİTAK SAGE’nin Geliştirdiği Gökdoğan ve Bozdoğan Füzeleri IDEF’17’de Tanıtıldı

-A +A

Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Milli Savunma Bakanlığının ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda organize edilen IDEF, İstanbul'daki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde başladı. 50’yi aşkın ülkeden yaklaşık 800 firmanın savunma, güvenlik, denizcilik, havacılık ve uzay sanayisi alanlarında en modern araç, malzeme ve sistemlerini sergilediği fuarda, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Türkiye’nin İlk Milli Hava-Hava Füzeleri Gökdoğan ve Bozdoğan’ın da tanıtımı yapıldı.

Türk Hava Kuvvetlerinin hava hakimiyetini artıracak ve F-16 uçaklarından atılabilecek olan Gökdoğan ve Bozdoğan füzelerinin geliştirme çalışmalarının 2019’da tamamlanması hedefleniyor.

Gökdoğan ve Bozdoğan, Türkiye’nin ilk milli Hava-Hava Füzeleri olma özelliğini taşırken, Bozdoğan aynı zamanda ilk Aktif Radar Arayıcı Başlıklı Füze olma özelliğine de sahip. Geliştirdiği ve teknolojilerini üretici savunma sanayii şirketlerine aktararak sanayileşmesini sağladığı kritik mühimmat sistemleri ile Türkiye’de ilklere imza atan TÜBİTAK SAGE, Hava Savunma Füzeleri geliştirme yolunda ülkemizin geleceğe güvenle bakması için önemli bir aşama kaydetti. 

13. Uluslararası Savunma Fuarı’nın açılışını yapan Başbakan Binali Yıldırım, “Bugünün Türkiye'si dünden daha güçlüdür, yarının Türkiye'si bugünden daha güçlü halde olacaktır. Türkiye'siz Avrupa'nın güvenliği düşünülemeyeceği gibi Ortadoğu'daki sorunların çözümü de Türkiye'siz mümkün olmayacaktır" dedi. Milli Uzay Ajansının kurulma aşamasında olduğunu hatırlatan Yıldırım, "Yerli haberleşme uydusunu da yine yerli kaynaklarla yapmak için çalışmalara başlamış durumdayız. Savunma sistemlerinin yenilerini envantere dahil etmek için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor" diye konuştu.

IDEF17’ye Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler , SSM Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Milli Savunma eski Bakanı Vecdi Gönül, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ali Fidan, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen, TBMM Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız katıldı.

09.05.2017