GAP’ta Tarım Uygulamalarına Uzay Teknolojisi Desteği

-A +A

TÜBİTAK UZAY, Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında bölgede yapılan tarıma, uzay teknolojileri ile destek verecek.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Enstitüsü ile Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında “GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması” Projesi imzalandı. Projeye, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocağil ve TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdür Dr. Lokman Kuzu imza attı.

İmza töreninde konuşan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, uzay denildiğinde ilk akla gelen konunun uzay olduğunu belirterek, “Oysa uzay teknolojileri daha çok yer ile ilgileniyor ve günlük hayatımıza katkılar sağlıyor. TÜBİTAK UZAY, yer gözlemi bağlamında önemli tecrübeler elde etti ve bu tecrübeleri kamu kurum ve kuruluşlarına aktarıyor. İmzalanan bu proje ile geleneksel tarıma, uzay teknolojileri desteği sağlanacak. Memleketimizin kaynaklarını israf edilmekten kurtaracağız. Bu projenin ortaya koyduğu sonuçlar ile insan kaynaklarını en verimli şekilde kullanacağız. Böylece refahın artırılmasına destek sağlanmış olacak. Bu proje ile tarım sektöründe çığır açılacağına inanıyorum” diye konuştu.

Uydu Destekli Tarım

GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi için 4.8 milyon liralık bir bütçe belirlendi. Ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrarın hedeflendiği proje üç yılda tamamlanacak. Proje ile Türkiye’de geleneksel tarım uygulamalarından havacılık ve uzay teknolojilerinin kullanılması ile hassas tarım uygulamalarına geçiş amaçlanıyor.

Proje kapsamında uydu ve hava platformlarından alınan görüntüler ile tarım alanlarının analizi yapılarak hassas tarım uygulamaları geliştirilecek. Başta milli uydularımız RASAT ve Göktürk-2 görüntüleri olmak üzere, çok bantlı uydu görüntüleri ile hava platformlarından alınacak hiperspektral görüntüleri kullanılarak GAP bölgesinde yetiştirilen ürünlerin detaylı analizi gerçekleştirilecek. Bu analizler sonucunda, tarım arazilerinde ekilen ürün tespiti, rekolte tahmini, toprağın gübre ihtiyacı, sulama ihtiyacı, bitki hastalık durumu tespit edilecek. 

Proje ile GAP Bölgesinde hassas tarım uygulamalarında kullanılmak üzere yürütülecek Ar-Ge faaliyetleri neticesinde, bilgi yönetim sisteminin uygulama yazılımı geliştirilecek.

Projenin hedefleri arasında hassas tarım uygulamalarının GAP bölgesi genelinde yaygınlaştırılması, geniş tarımsal alanlara ait detaylı analizler yapılabilmesi ve hassas tarım uygulamalarında havacılık ve uzay teknolojilerinin kullanılması bulunuyor.
 

16.12.2014