Türkiye, 22. Balkan Bilgisayar Olimpiyatı'na Ev Sahipliği Yaptı

-A +A

22. Balkan Bilgisayar Olimpiyatı, 10-17 Ağustos tarihleri arasında on iki ülkenin katılımıyla Ankara’da gerçekleşti. Organizasyonda Türkiye 1 altın 3 gümüş ve 4 bronz madalya kazandı.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından organizasyonu yürütülen ve bu yıl 22.si düzenlenen Balkan Bilgisayar Olimpiyatı’nda 12 ülkeden 46 öğrenci ter döktü. Dereceye giren öğrenciler, ödüllerini 16 Ağustos tarihinde TOBB ETÜ Sosyal Tesislerinde düzenlenen törenle aldılar.

22. Balkan Bilgisayar Olimpiyatı’nın Akademik yöneticiliğini Doç. Dr. Osman Abul yaptı. Yarışmaya; Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kıbrıs, Yunanistan, Makedonya, Moldova, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Türkiye (2 ekip) ve misafir ülke statüsü ile Türkmenistan katıldı.

Katılımcı ülkelerin 4 öğrenci, bir lider ve bir lider yardımcısından oluşan ekiplerle temsil edildiği olimpiyatta, bu yıl ev sahibi olması sebebiyle Türkiye iki ekiple temsil edildi. Ülkemizin ilk ekibinde bulunan öğrencilerden; Abdullah Enes Öncü altın, Muhammed Emin Ayar ve Harun Günaydın gümüş, Çelik Şavk bronz; ikinci ekipte yer alan öğrencilerden Burak Yüksel gümüş,  Ferhan Halil Ercan, Ahmet Fethullah Gedemenli ve Emirhan Doğan bronz madalya kazandı. Yarışmanın birincisi, toplamda 490 puan toplayan Bulgar öğrenci Hristo Venev oldu.

Balkan Bilgisayar Olimpiyatı lise çağındaki yetenekli öğrencileri informatik alanında çalışmalar yapmaya özendirmek amacıyla 22 yıldır düzenleniyor.

Yarışmalarda derece alan öğrenciler, Balkan Olimpiyatları’nda kazandıkları bilgi birikimi ve tecrübeyle sonraki yıllarda Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatları’na hazırlanıyor. Bu öğrenciler, Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nda derece almaları durumunda ise 20.000TL’yi bulan para ödülleri, ilgili alanlarda Devlet Üniversitelerine sınavsız geçiş hakkı ve temel bilimlerde lisans eğitimlerine devam etmeleri durumunda aylık 2.000 TL burs gibi imkânları kazanıyor.

18.08.2014 Olimpiyatlar, Uluslararası Bilim Olimpiyatları