Teknoloji Transfer Ofisleri İçin 10 Üniversiteyle Sözleşme İmzalandı

-A +A

TÜBİTAK, 10 üniversiteye daha Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) desteği verecek. Destek sürecinin başlatılması için TÜBİTAK ile üniversiteler arasında sözleşme imzalandı. İmza törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı.

TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı’nın (TEYDEB) yürüttüğü “1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı” ile üniversite ve sanayicilere hizmet vermesi için kurulan TTO’lar geri ödemesiz (hibe) olarak destekleniyor. İlk kez geçen yıl başlatılan program kapsamında, 2014 yılından itibaren 10 üniversiteye daha destek verilecek.

Destek alacak üniversiteler şunlar:

  • Anadolu Üniversitesi
  • Bilkent Üniversitesi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • Erciyes Üniversitesi
  • Gaziantep Üniversitesi
  • İstanbul Üniversitesi
  • İstanbul Şehir Üniversitesi
  • İstanbul Teknik Üniversitesi
  • İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  • Uludağ Üniversitesi

Destek sürecinin başlatılması için TÜBİTAK ile üniversiteler arasında sözleşme imzalandı. Feza Gürsey Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, TTO desteği alacak üniversitelerin rektör ve rektör yardımcıları ile davetliler katıldı.

Bakan Işık: "Araştırma ve Proje Kalitemizi Yükseltmeliyiz"

Törenin açılış konuşmasını yapan Bakan Işık, 1513 Programı kapsamında ilk olarak 2013'te 10 üniversiteye destek verildiğini söyledi. Verilen desteğin 10 yıl boyunca süreceğini ifade eden Işık, ülkenin geleceğinin bilim ve teknolojide olduğunu; Türkiye'nin üretmeden, istihdam oluşturmadan, ihracat yapmadan kalkınamayacağını belirtti.

Dünyanın geldiği noktada Türkiye'nin üretim seviyesini, düşük teknoloji ürünler seviyesinden, orta yüksek teknoloji ürünler seviyesine çıkarması gerektiğini vurgulayan Işık, şunları kaydetti: “Şu anda yaptığımız üretim, düşük orta teknoloji üretim seviyesinde. Bundan dolayı da pazardaki ciddi rekabet, şirketlerin karlılığında azalma meydana getiriyor. Türkiye düşük orta teknoloji seviyesinden, orta yüksek ve yüksek teknoloji seviyesine geçmek durumunda. Bunu başarırsak şirketlerimizin karlılığı da rekabet etme seviyesi de yükselecek ve daha fazla mal ve ürünü daha yüksek katma değerle satacak. Burada da olmazsa olmaz olan teknoloji transferi, bilginin ekonomik ve sosyal faydaya dönüşmesi. Bu bir süreç, bu süreci yürütecek mekanizma da büyük oranda Teknoloji Transfer Ofisleri.”

Türkiye'de üniversitelerin eğitim ağırlıklı olduğuna dikkati çeken Işık, üniversitelerin, araştırma geliştirme misyonlarını da yerine getirmeleri gerektiğini söyledi. Işık, "Son yıllarda bu noktadaki farkındalık ciddi ölçüde arttı. Artık üniversitelerimiz sadece eğitim misyonunu yerine getirmekle kalmıyorlar, Ar-Ge ve inovasyon misyonlarını yerine getirmek için büyük gayret gösteriyorlar. Türkiye'nin en önemli ihtiyacı olan bilginin ticarileşmesi noktasında üniversitelerimiz daha fazla inisiyatif alıyorlar, olması gereken bu" diye konuştu.

Bilginin hızlı şekilde ticarileştirilmesi, ekonomik ve sosyal faydaya hızlı bir şekilde dönüştürülmesi gerektiğini dile getiren Işık, "İçinde bulunduğumuz orta gelir tuzağından Türkiye'yi hızlı bir şekilde çıkaralım. Bir sıçrama yapalım" dedi.

Türkiye'nin 11 yılda ciddi ilerleme kaydettiğini dile getiren Işık, şöyle devam etti: “Bulunduğumuz nokta mutlaka sıçrama yapmamız gereken nokta. Bunu da yapmak zorundayız. Bunu yapabilecek en önem unsurlardan biri üniversitelerimiz. Üniversitelerimizden Ar-Ge ve inovasyon noktasında çok daha büyük katkı bekliyoruz. Kamu olarak elimizden geldiğinin en iyisini, en fazlasını vererek destekleme kararlığındayız.”

TTO’lar İçin İmzalar Atıldı

1513 TTO Destekleme Programı Proje Sözleşmeleri, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştemur, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yavuz Çoşkun, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ademoğlu, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden ve Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek arasında imzalandı. 

30.01.2014 Destekler, Sanayi, Ulusal Destek Programları, 1513