Bakan Ergün’e Akıllı Kimlik Kartı ve Kocaeli Sürprizi

-A +A

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2. Ar-Ge Merkezleri Zirvesi’ne katıldı. Zirvede TÜBİTAK standını ziyaret eden Bakan Ergün’e akıllı kimlik kartı ile RASAT uydusundan alınan Kocaeli fotoğrafı takdim edildi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 2. Ar-Ge Merkezleri Zirvesi İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Ar-Ge merkezleri tarafından yürütülen çalışmaların sergilenmesi, çıktıların gözden geçirilmesi, kamuoyu ile paylaşılması, bilgilendirme ve farkındalık oluşturulması amacıyla düzenlenen zirvenin açılışını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün yaptı.

Zirvede inovasyon ekosistemi içerisinde Ar-Ge merkezlerinin rolünün masaya yatırılacağını söyleyen Bakan Ergün, Ar-Ge merkezlerinde üretilen ürünlerin de sergileneceğini ifade etti. Sergide görülecek proje ve ürünlerin yeni Türkiye'nin bir başka açıdan ifadesi olacağını dile getiren Ergün, "Yönetim anlayışımızda konuyla ilgili tüm paydaşların görüşlerini ve fikirlerini dikkate almak büyük önem taşıyor. Zirvenin Ar-Ge merkezleriyle ilgili önümüzdeki dönemde atacağımız adımlara ışık tutacağını vurgulamak istiyorum. Türkiye çok mesafeler kat etmesine rağmen halen arzu ettiğimiz seviyede değil" diye konuştu.

Bakanlık olarak Ar-Ge merkezleriyle yakın bir temas halinde olduklarını belirten Ergün, "Ar-Ge merkezleriyle yaptığımız çalıştayda ve görüşmelerimizde iki konu ortaya çıkıyor. Bunlardan biri Ar-Ge merkezi kurmak için 50 tam zamanlı araştırmacı sayısının biraz daha düşürülmesi, daha fazla firmanın Ar-Ge merkezi kurabilmesi, diğeri de araştırmacıların Ar-Ge merkezi dışında geçirdiği sürenin muafiyet kapsamına alınmasındır" şeklinde konuştu.

Ar-Ge Merkezlerine Kolaylık

Ergün, 50 tam zamanlı araştırmacı sayısının düşürülmesi için kanuni düzenleme yaptıklarını, yakın zamanda bunu da parlamento gündemine getireceklerini ifade ederek, bu sayıyı 30 araştırmacı sayısına çekmeyi planladıklarını, Ar-Ge merkezleri dışındaki sürenin muafiyet kapsamına alınması için yönetmelik değişikliği çalışmasının da başlatıldığını kaydetti.

Teknoparklarda ve Ar-Ge merkezlerinde 40 bine yakın araştırmacı çalışmasının önemli olduğunu belirten Ergün, "2 bin 500'den fazla firma teknoparklarda projeler üzerinde araştırma yapıyor. 148 Ar-Ge merkezinde 3 bin 600 proje üzerinde araştırmalar devam ediyor. Sayısal olarak ilerliyoruz. Bu güzel bir şey. Ama bundan sonraki adımlarımız daha farklı olacak. Artık etki analizleri ve performans endeksleri oluşturarak ve bunları kullanarak nitelik artırmaya öncelik veriyoruz. Hem Ar-Ge merkezleri hem de teknoloji geliştirme bölgeleri açısından yeni bir evreye geçmiş bulunuyoruz. Artık yavaş yavaş çıktıları almak, ürünleri ve hasılatı toplamak zamanı geldi" diye konuştu.

Bakan Ergün, Yeni Kimlik Kartını Aldı

Açılış konuşmasının ardından Bakan Ergün, firmalara Ar-Ge Merkezi Belgelerini vererek aile fotoğrafı çektirdi. Törenin ardından Ar-Ge merkezlerinde geliştirilen çalışmaların sergilendiği stantları gezen Ergün, TÜBİTAK standını ziyaret eti. Bakan Ergün'e burada yeni yıldan itibaren dağıtımına başlanacak yeni çipli kimlik kartı sunuldu. Ayrıca RASAT uydusunun çektiği Kocaeli fotoğrafı takdim edildi.

Fotoğraflar

18.11.2013